fbpx

6 európai bevásárlóközpont leáll a brazil marhahús forgalmazásával

6 európai áruház szerdán bejelentette, hogy leállítják a brazíliából származó marhahús termékek egy részének vagy teljes egészének az értékesítését az Amazonas esőerdők pusztulásával való összefüggések miatt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ez a bejelentés a holland LIDL szupermarkettől indult, akik kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2022-től nem árulnak tovább Dél-Amerikából származó marhahúst – kifejezetten az előkészített sózott húskészítményt-, és a marhahúsból készült termékeket sem.

Az érintett termékek közül sok a világ legnagyobb brazil húscsomagoló vállalatához, a JBS S.A. -hoz kapcsolódik.

A bojkottok egyébként válaszul szolgálnak a brazil Reporter Brasil kiadvány nyomozására, amiben az állt, hogy a JBS közvetetten szerzett teheneket illegálisan kiirtott területekről, úgynevezett  “marhamosás” program keretein belül. Ez úgy működik, hogy az illegálisan kiirtott földterületen nevelt szarvasmarhát egy legális gazdaságnak adják el, mielőtt a vágóhídra kerülne, annak érdekében, hogy elrejtsék az eredeti származását.

A JBS válaszul úgy nyilatkozott, hogy zéró toleranciát tanúsít az illegális erdőirtással szemben, és több mint 14 000 beszállítóval szerződést bontott, amiatt, hogy nem tartották be a cég irányelveit. A vállalat szerint a közvetett beszállítók monitorozása kihívást jelent az egész szektor számára, de a JBS dolgozik egy olyan rendszeren, ami képes lesz erre. Várhatóan ez 2025-ben jelenik majd meg. Továbbá a cég azzal védekezett, hogy a Reporter Brasil kutatása 77 000 beszállítójuk közül csak ötöt említett, akik egyébként a vásárlás időpontjában megfeleltek az irányelveknek.

Bármi is legyen az igazság, az erdőirtás 2021-ben 15 éves csúcsot ért el: olyan nagyságú területet pusztítottak el, ami akkora, mint Amerika Connecticut állama. Ezeknek a földeknek a nagy részét szarvasmarha tartásra használják.

Egyéb kötelezettségvállalás mellett az Ahold Delhaize leányvállalata, Albert Heijn, a legnagyobb holland szupermarket teljesen leállítja a Brazíliából származó marhahús beszerzését. Továbbá az Auchan France is eltávolítja a polcairól a JBS-hez köthető marhahúsból készült termékeket. A Carrefour Belgium és a Delhaize bevásárlóközpontok nem fogják a továbbiakban árulni Jack Link’s cég szárított marhahúsát. (JBS-nek és Jack Linknek közös vállalkozása van, amely szárított húsokat forgalmaz). J Sainsbury Plc a második legnagyobb bevásárlóközpont az Egyesült Királyságban pedig leállítja a Brazíliából származó csomagolt, sózott marhahús termékek értékesítését. Továbbá közölték, hogy az általuk forgalmazott marhahús már 90%-ban Nagy-Britanniából és Írországból származik.

Forrás: www.reuters.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek