fbpx

Kövessük a régi szokásokat, a régmúlt időt – Horváthné Kovács Mercédesz írása

Az ünnepek közeledtével minden fórumon csak a karácsonyi készülődésről hallunk. Reklámok, filmek, dalok, akciók, ünnepi ételek és még sorolhatnám. Vajon a karácsony még mindig arról szól, mint régen? Vajon a legfiatalabb generáció tudja mi is a karácsony lényege?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Több helyen is láttam régi, úgy a 60-as, 70-es években készült képeket. Aprócska fenyőfa, rajta a saját készítésű dísz, gazdagabb helyeken egy-egy aprócska üveggömb, gyertyák az asztalon a friss bejgli és a szolid vacsora mellett. Gyerekek hálás tekintettel vették át az aprócska ajándékot a szüleiktől. Nem volt giccs, nem volt fényűzés, csak a karácsony szelleme, a boldogság és a szeretet. Régen még a szomszéd is szívesen volt fogadva és vendégelve. Az emberek többsége hívő volt, mindenki szívesen ment az éjféli misére, még az is, aki nem járt templomba. 

Vajon miért változott meg mindez? 

Sok családnál látom, hogy bele szakadnak a munkába, hogy a gyermeknek megvegyék az áhított méregdrága játékot, ami sajnos csak pár napig lesz érdekes. Feszültek vagyunk, akaratlanul is bántjuk a másikat, minden pénzünket az “Ünnepre” költjük, mert azt hisszük, hogy ettől leszünk boldogok. 

De nem így van! Ne hajtsuk túl magunkat a pénz miatt, giccs és túlköltekezés nélkül is lehet csodálatos a karácsony! Hiszen ez az ünnep pont arról szól, hogy együtt legyünk, szeretetben és egymásra figyeljünk. Ne hagyjuk befolyásolni magunkat a média által. Inkább kutassunk kicsit a neten, öltözzünk be melegen, kerekedjünk fel a családdal, párunkkal és lepjük meg magunkat egy élménnyel. Egy olyan élménnyel, amire mindenki emlékezni fog és majd mesélhetjük a gyerekeinknek, az unokáinknak, hátha ők is tovább viszik ezt a hagyományt. 

Próbáljunk meg magunk díszeket készíteni a család bevonásával. A gyermekeknek örök élmény lesz a karácsony előtti készülődés, és biztosan hatalmas büszkeség lesz nekik, és a család többi tagjának is, ha a fenyőfát a saját dísz ékesíti. 

Hívjuk meg szeretteinket, legyen együtt a család, a barátok, ne hagyjuk, hogy bárki is egyedül legyen, beszélgessünk hosszú órákon át, nevessünk nagyokat, együnk közösen finomakat, társasjátékozzunk. Úgy gondolom, hogy EZ az igazi ajándék mindenki számára! 

Ne felejtsük el, miről is szól igazán ez az ünnep!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32