fbpx

Ne kezdj befektetésbe, ha nem vagy tisztában ezzel a 4 a lépéssel!

Sokan esünk abba a hibába, hogy teljesen random módon elkezdünk kriptovalutákat venni vagy fektetünk befektetést részvényekbe, mert azt gondoljuk kis szerencsével könnyedén meggazdagodhatunk. Ez azonban téves elképzelés.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A különböző applikációk révén ma már könnyedén befektethetünk szinte bármibe, és ezt sokan meg is tesszük, anélkül, hogy bármilyen tudással rendelkeznénk ezen a területen. Fontos azonban beismerni, hogy azért mert elolvastunk egyszer egy könyvet, vagy pár napig követtük adott kriptovaluta változásait a piacon, az még nem vértez fel azzal a tudással, amivel magabiztosan kezdhetünk befektetésbe. Ahhoz, hogy elinduljunk ezen az úton, legalább a következő lépéseket vegyük sorra!

Először a kötelező kiadásainkat fedezzük

Mielőtt bármibe is belekezdünk, először az alap pénzügyeinket rendezzük. Nézzük végig, hogy mik azok a kiadásaink, amiken nem tudunk változtatni, olyan kötelező kiadások, amik a mindennapi életünk szükséges elemei. Ilyenek a bérleti díj, a rezsi, telefonszámla, élelmiszer költségek, amikre muszáj adott összeget fordítanunk. Adjuk ezekhez hozzá azokat a kiadásokat, amik fedezik az elfoglaltságainkat, illetve olyan dolgokat, amiket szükségesnek érzünk, amikről nem szeretnénk lemondani. Ilyen lehet egy edzés, vagy éppen a Spotify előfizetésünk.

Ezután legyen egy bizonyos összeg, amit félreteszünk, ez a megtakarításunk. És ha mindezek felett marad még pénzünk, amit fel tudunk használni, akkor csak ezt az összeget szánjuk befektetésre. Ne essünk abba a hibába, hogy a többiből veszünk el, mert benne van a pakliban, hogy elbukjuk és akkor nagyon fogjuk hiányolni azt az összeget.

Készítsünk befektetési tervet, határozzuk meg a célt

Fontos, hogy legyen célja annak, amit csinálunk. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy miért akarunk befektetni? A nyugdíjunkat szeretnénk megalapozni, vagy a gyerekünk tanulmányaihoz lenne szükségünk több pénzre? Adjunk irányt a tevékenységnek, ez segíthet benne, hogy eldönthessük, mibe érdemes fektetnünk és mi az amit hagyjunk inkább figyelmen kívül. 

Ebben a tervezetben legyen benne az is, hogy mennyi pénzt tudunk rááldozni egy befektetésre. Ami ezzel kapcsolatban rendkívül fontos, hogy ismerjük a saját határainkat, a rizikó toleranciánkat. Ez azt jelenti, hogy tudnunk kell magunkról, mennyit kockáztathatunk anélkül, hogy az fájdalmas lenne számunkra.

befektetés

És itt jön be az előző pontban említett, csak erre a célra elkülönített összeg fontossága. De ez valóban csak egy olyan összeg legyen, aminek elvesztése nem okoz komoly fejfájást, hiszen a befektetéseknél benne van a pakliban, hogy nem nyereségünk lesz, hanem veszteségünk. Gondoljuk tehát végig, hogy mennyire vagyunk rugalmasak ezen a területen. Alacsony rizikó faktoron szeretnénk csak mozogni, vagy a nagyobb rizikó is belefér. Majd ha ezt meghatároztuk, döntsük el azt is, hogy ezen belül is mi az az összeg amit jó szívvel merünk kockáztatni.

Tanulmányozzuk a befektetési lehetőségeket

Miután meghatároztuk miként állunk a rizikóhoz, kezdjük el komolyabban tanulmányozni a befektetési lehetőségeket. Ha alacsony rizikófaktorral tudunk csak dolgozni, akkor olyasmibe fektessünk, ami ezen az elven működik. Ez esetben lehet, hogy a nyereség is kevesebb lesz, viszont a csalódottság is. Ugyanígy, ha magas rizikó faktort vállalunk akkor az ilyen lehetőségeknek nézzünk utána.

Ha szükséges, kérjük ki szakértő tanácsát is, de mindenképpen végezzünk kutatómunkát és kövessük a különböző befeketési opciókat, hogy jobban rálássunk a piacra, mielőtt belekezdenénk bármibe is. Ugyanis a legnagyobb tévhit, hogy a befektetéshez nem kell tudás, csupán szerencse. Vannak olyan kivételes esetek, mikor valaki szinte véletlenül szerencsés üzletbe nyúl, és hirtelen nagy összeghez jut hozzá. Azonban ezek azért ritka események, és nagy valószínűséggel a következő alkalommal el is bukja mindezt, mert nem tervezett, nem járt utána, csak a szerencsére bízta magát. Ezt pedig jobb elkerülni.

Gondoljuk újra a tervet 

Bizonyos időközönként, mondjuk évente egyszer üljünk le és gondoljuk át a befektetési tervünket. Lehet, hogy változik közben az élethelyzetünk, vagy a céljaink formálódnak, ezért fontos, hogy olykor szánjunk időt az újratervezésre. Nem biztos ugyanis, hogy ami 25 évesen bevált, az 40 évesen is be fog. Sőt, egészen valószínű, hogy változnak majd a prioritásaink ennyi idő alatt. Persze ez nem kőbe vésett störvény, ha te úgy érzed félévente vagy kétévente van erre szükséged, akkor tedd meg aszerint, viszont öt évnél többet semmiképp se várj vele! 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32