fbpx

Pénzügyi bakik, amiket te ne kövess el fiatalon!

Ha te is hozzám hasonlóan azok közé tartozol, akik nem tudnak jól bánni a pénzzel, akkor ez a cikk neked szól! De az első lépés a felismerés, és a beismerés, hogy ez neked nem megy. Ha ez megvan, jöhet a tanulás!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Honnan tudom, hogy nem bánok jól a pénzzel?

Talán az egyik legszembetűnőbb jele annak, hogy nem kezeled tudatosan a pénzügyeidet az az, ha hónap végére fogalmad sincsen hova tűnt a fizetésed. Ez akkor a legvészesebb, ha még csak nincsenek is túl nagy fix kiadásaid, mint mondjuk egy albérlet. A másik jele az lehet, ha egyáltalán semennyi megtakarításod nincsen. Ugyan ez függhet sok mindentől, mint az élethelyzeted, a lakhatásod, az eddigi munkáid stb. De ha még bőven otthon laktál, mikor dolgozni kezdtél, és a lehetőséged megvolt rá, hogy félretegyél, de nem így történt, akkor gyanús, hogy nem tudsz jól bánni a pénzzel. Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel, és még van kiút belőle. Hoztunk ma néhány tipikus bakit, amit elkövetünk fiatalon. Ha ezekre odafigyelsz, az már félsiker!

Ne kényelmesedj el!

Amíg otthon lakik az ember a szüleivel, könnyen abba a hibába eshet, hogy nem érez semmilyen felelősséget a pénzügyei kapcsán. Hiszen nem kell lakbért fizetnie, esetenként még a rezsibe sem kell beszállnia, és különösebb fix költségei sincsenek. Fontos, hogy ebben az időszakban se kényelmesedjünk el, mert pontosan ekkor tudnánk leginkább spórolni! Persze izgalmasabbnak tűnik elbulizni, meg elutazgatni a pénzünket, de később nagyon bánni fogjuk, hogy nem gondoltunk a jövőre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy éljünk remeteként begubózva a szobánkban, de azt igen, hogy egy picit már ekkor is lehetünk tudatosabbak. Alkalmazzunk olyan egyszerű módszereket a pénzünk beosztására, amelyekről ebben a cikkünkben is olvashattok. Az arányokat akár kicsit módosíthatjuk is, de mindenképpen legyen a keresetünknek egy bizonyos hányada, amit félreteszünk!

Óvatosan a hitelekkel és a megtakarításokkal!

Elsőre jó ötletnek tűnhet a diákhitel és sok esetben nem is jön rosszul, de azért gondoljuk át alaposan, biztosan bele tudunk-e vágni, hiszen ezzel több évre, sőt évtizedre is elkötelezzük magunkat. Ehhez segítséget nyújthat egy korábbi cikkünk a témában! 

Ha te tudod magadról, hogy könnyen kifolyik a pénz a kezeid közül, akkor óvakodj a hitelkártyától! Hízelgő lehet, hogy van egy vésztartalékod baj esetére, azonban ha te alapvetően nem bánsz jól a pénzzel, akkor ez sem vésztartalék lesz, hanem egy plusz költőpénz, amit szépen ki is fogsz maxolni. Ezzel pedig újabb törlesztésekre kötelezed el magadat jó hosszú időre. Mit tehetsz, ha ez már megtörtént? Egyetlen dolgot: otthon hagyod a hitelkártyát és nem költesz róla egy forintot sem, viszont minden hónapban szorgosan küldözgeted vissza az elköltött részleteket.

A másik dolog, amivel imádják az egyetemistákat megkörnyékezni, az a különböző megtakarítások. Mindannyiunk fejében felvillant most egy cégnév és egy logó, ebben egészen biztos vagyok! Azonban ezek a vállalatok sokszor kihasználják a fiatalok naívságát, és olyan struktúrákat kínálnak nekik, amik nem feltétlenül kifizetődőek. Éppen ezért, ha téged is megkörnyékeznek, akkor mindenképpen kérd ki egy olyan felnőtt tanácsát, akiben 100%-ig megbízol, és tudod, hogy pénzügyileg jó döntéseket hoz.

Ne bújj kifogások mögé!

18 évesen azt mondani, hogy téged senki nem tanított meg rá, hogyan kezeld tudatosan a pénzügyeidet egy jogos indok. Azonban 25-30 éves korodra már inkább csak áldozat szerepben tetszelgés. Felnőttként már nem mutogathatunk mindig a szüleinkre, hibáztatva őket mindenért. Hiszen már magunknak kell felelősséget vállalnunk a tetteinkért. És ha nem tanították meg nekünk, akkor magunknak kell megtanulni. Ha ezt elfogadod, akkor sokkal hamarabb kerülsz ki a kalamajkából, mint akkor, ha csak mutogatsz másokra a saját hibáid okán. Ma már számtalan blog foglalkozik a pénzügyekkel, amiket szakemberek vezetnek, nem pedig hozzá nem értők. Valamint egy korábbi cikkünkben találhatsz egy remek pénzügyi tervezőt, amit letöltve te is használhatsz a mindennapjaid során. Így átláthatóvá válnak költségeid, és láthatod, mely területen költekezel túl sokat, honnan vehetsz vissza. Ha ehhez alkalmazod a fentebb említett – vagy bármilyen másik – felosztást, akkor nem kell majd többet azon aggódnod, hogy nem lesz félretett pénzed.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32