fbpx

Krémezed a szemráncodat?

A bőr öregedésének legfeltűnőbb jele, hogy ráncok jelennek meg a szemek körül, és a bőr is petyhüdté válik. Sokan az egyre mélyülő ráncok láttán pánikszerűen vesznek egy szemránckrémet, és nyugtázzák is, hogy bizony ők odafigyelnek az anti-agingre, hiszen krémezik a szemráncukat. 
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egyénileg változik, hogy már a húszas években, vagy csak harmincon túl szembesülünk ilyen formában az idő múlásával, de a szem körüli bőr érzékenysége miatt érdemes nagyobb figyelmet fordítani inkább a megelőzésre.

Számos oka van annak, hogy a szem körül alakulnak ki a legkorábban ráncok.

A bőr itt eleve vékonyabb és védtelenebb, mint az arc többi részén. Lazább a kötőszövet, valamint kevesebb kollagén és elasztikus rostot tartalmaz, ami a bőr feszességét és belső tartását adja. Itt kevesebb a faggyúmirigyek száma is, faggyú nélkül pedig nehezebben védekezik a bőr a vízvesztés ellen. Vagyis a szemek körül könnyebben kiszárad a bőr, és előbb meglátszik ezen a területen az öregedés is.

Mi gyorsíthatja a bőr öregedését?

Az életmódbeli és a környezeti hatásokra is érdemes figyelni. 

A cigarettázás, és a túlzott alkoholfogyasztás, de a gyakori éjszakázás, a kialvatlanság, vagy a monitor előtt töltött órák, és a stressz is előbb-utóbb nyomot hagy a bőrön.

A környezeti hatások közül a túlzott UV sugárzás, vagy szolárium használat okozza a leglátványosabb elváltozásokat. A bőr kiszárad, fokozottan ráncosodik, pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta.

Az egyszerű hétköznapi szokásaink is kihatnak a bőrünkre, a szem körüli bőr pedig különösen védtelen, ezért itt jelennek meg a bőröregedés jelei elsőként. Nem túlzott elővigyázatosság tehát már a húszas években fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre! Sőt!

Ráncmegelőzés, de hogyan?

Már a húszas életévekben érdemes rendszeresen könnyed hidratáló készítményeket használni azért, hogy a szem körüli bőr minél tovább megőrizze feszességét. Például hialuronsavas géleket, vagy gélkrémeket, amik antioxidánsokat is tartalmaznak. Ezek megvédik a bőrt a kiszáradástól, és a sejteket a korai öregedéstől.

Választhatsz kifejezetten szem körüli készítményt, de használhatod a hidratáló krémed is a szemek köré.

A fényvédelem a szem körüli ráncok elkerülése szempontjából legalább olyan fontos, mint az arc más részein. Itt részesítsd előnyben az úgynevezett fizikai fényvédő készítményeket. A kémiai fényvédők gyakran okoznak irritációt, könnyezést az arra érzékenyeknél. A napszemüveg viselése is hasznos, különösen amiatt, mert így a hunyorgásból fakadó ráncosodást is elkerülheted.

Táplálás, feszesítés, kollagéntermelés fokozása – idővel persze jöhetnek a tartalmasabb készítmények is. Hogy mikor? A harmincas életévek közepén mindenképpen, de ez attól is függ, mennyire voltál lelkiismeretes a megelőzés terén. 

A tartalmas ebben az esetben azt jelenti, hogy magasabb hatóanyagtartalmú készítmények. Koncentrálj a feszesítő, ránctalanító hatóanyagokra, mint például a C-vitamin, retinol (A-vitamin), Q10, acmella-kivonat, peptidek.

Védik, és regenerálják a szem körüli bőrt a gazdag növényi olajok és vajak is, mint pl. az argánolaj, zöld kávé olaj, szőlőmagolaj, gránátalma magolaj. Ha önmagában használsz olajat a szemek köré, mindig enyhén nedves bőrre vidd fel! Ez segíti a felszívódást és a hidratáló hatást is.

Reggelente koffeint a szemek köré is!

A puffadt, karikás szemek bármely életkorban okozhatnak gondot, különösen felkelést követően. Léteznek nyirokkeringést serkentő hatóanyagok, amik segítenek reggelente frissíteni a tekintetet. Ilyen a koffein, vagy a zöld kávé kivonat, az árnika, búzavirágvíz, varázsmogyoró (hamamelisz), vagy akár az olasz szalmagyopár. Keresd a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. Találhatsz már fémgolyós adagolóval ellátott változatokat is, amik extra frissítő hatást nyújtanak a szemek körül.

Amire a szem körüli bőrnek semmi szüksége, azok a színezékek, az alkohol (alcohol denat.), és akár az illatanyagok is irritálhatják a szemeket. Ügyelj rá, hogy a választott készítmény ne tartalmazza ezeket!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek