fbpx

A legjobb bőrradír otthon, házilag

Érzékeny bőrű társaim valószínűleg mind átérzik azt dilemmát, hogy mit kenjünk az arcunkra, testünkre, amivel a legkevesebbet ártunk, mégis a leginkább hatékony. Ezért készítettem el otthon, természetes anyagokból a bőrradíromat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nekem személy szerint az arcbőröm mindig rendkívül érzékeny volt. Ha olyan tusfürdő vagy smink kerül rá, amiben egy bizonyos alapanyag nem tetszik neki, rögtön a tudomásomra hozza, azonnal kipirosodik és viszket. Az elmúlt évek során éppen ezért a bőrápolásomat egyre inkább természetes alapokra helyeztem. Testápoló helyett leginkább kókuszolajat használok, az arcom hidratálására jojoba olajat. Sminkek területén pedig kísérletezek, mi nem okoz irritációt, és ha van lehetőségem itt is próbálok természetes alapanyagú termékeket megismerni. 

A bőrradír számomra egy olyan dolog, amiről már sokszor hallottam, hogy simán elkészíthető otthon is, de korábban még nem foglalkoztam vele, egyszerűbb volt ezt is csak leemelni a polcról. Használtam Alverde terméket erre, illetve a Douglas természetes összetevőjű széntartalmú termékét. Mindkettővel elégedett voltam, de ami számomra leginkább szimpatikus volt az a Frank body márka kávés bőrradírja. Ezt azonban külföldről tudom csak megrendelni, ezért gondoltam itt az idő, hogy magam készítsem el a saját bőrradíromat.

Hozzávalók:

1 evőkanál őrölt kávé (jó minőségű arabica) 

1 kávéskanál himalájai só

1 evőkanál tiszta növényi olaj, lehetőleg jojoba, de oliva is jó lehet

1 kávéskanál citromlé

1 üres tégely, vagy kicsi befőttes üveg

Elkészítés:

Nincs más teendő, mint összekeverni a hozzávalókat jó alaposan. Ami kísérletezést igényel, hogy számodra mik a megfelelő arányok, ezért kérlek, ne vedd készpénznek, amit fentebb írtam! Ha kicsit lágyabbra szeretnéd az állagát, akkor növeld az olaj mennyiségét, ha durvára, akkor pedig a száraz hozzávalókat. Fontos, hogy te komfortosan érezd magad a használat közben.

Miért pont ezeket az összetevőket érdemes bőrradírhoz használni?

Egy bőrradír szerintem két funkciót kell, hogy betöltsön. Egyrészt, hogy megfelelően hámlassza és tisztítsa a bőrt, másrészt pedig utána kellemesen hidratálja azt. A hámlasztásra tökéletes a só és a kávé, a tisztításra a só és a citrom, mert antibakteriális hatásúak, a hidratálásra legjobb az arc szempontjából a jojoba olaj. Emellett a kávé nemcsak minket, hanem a bőrt is felébreszti, és segítheti a PH egyensúlyt, továbbá kiegyenlítheti a bőr tónusokat. 

Mindezeken túl pedig ezek az említett összetevők nem romlanak meg hamar, a citromlé az egyetlen ami ebből a szempontból megkérdőjelezhető, ám a só jól konzerválja az egészet. Ennek ellenére figyeljük a keveréket, és ha aggódunk tartóssága miatt, tároljuk hűtőben, vagy hagyjuk ki belőle a citromlevet. De az is lehet megoldás, hogy mindig egy kevés adagnyit csinálunk, amit egyből elhasználunk.

Én nagyjából egy hónapja használom az arcomra, és tökéletesen elégedett vagyok vele. Ráadásul a környezet szempontjából is egy jobb megoldásnak gondolom, hiszen meglévő alapanyagokat használok hozzá, újrahasznosítva egy üveg tégelyt. Következő kihívásként pedig a testem többi részén is szeretném majd kipróbálni.

Mindazonáltal fontos azt hozzátennemi, hogy az ember bőre egy rendkívül érzékeny dolog lehet, mindenkinek más jön be, ezért érdemes használat előtt átgondolni, hogy a sajátodra megfelelő lehet-e ez a keverék. Bátran kérd ki , és esetleg kérjük ki szakértő tanácsát is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek