fbpx

“Gyerekkorom óta a kézműveskedéshez vonzódom, így ezt tudom hitelesen csinálni“ – interjú a Sendmade társalapítójával

Berecz Vanda a MOME-n végzett textiltervezés, azon belül pedig bőr szakon, és a táskakészítés a fő iránya. A Sendmade projekt társalapítójaként szeretné minél több emberhez eljuttatni az alkotás örömét.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett partneri együttműködés

Hogyan indult a Sendmade?

Amikor elkezdődött a pandémia, az összes viszonteladó bolt, ahol értékesítették a táskáimat, bezárt. Pár hónap önsajnáltatás után (nevet), megpróbáltam konstruktívan kitalálni, hogy hogyan tovább. Zsebő Béla közgazdász barátom bátorított arra, hogy kezdjek el online workshopokat tartani. Ekkor volt a kijárási tilalom is. Tetszett az ötlet, de úgy éreztem, hogy túl sok macera lenne vele, hiszen a karantén miatt nem biztos, hogy mindenki be tudja szerezni a tárgyakhoz a szükséges eszközöket. De Béla addig mondogatta tanácsait, és annyit gondolkodtunk közösen, hogy végül megszületett a Sendmade ötlete. Ezzel részt vettünk egy startup inkubátor versenyen, aminek köszönhetően 2021. novemberében egy befektető segítségével elindult az oldal.

Mit képvisel a platform?

Jelenleg 13, otthoni körülmények között is elkészíthető designer tárgy vásárolható meg rajta, videókkal együtt. A Sendmade célja egyrészt, hogy segítse a hazai designereket, másrészt, hogy megszerettesse az emberekkel az alkotási folyamatokat.

Sok külföldi portálon elérhetők már tutorial és e-learning videók, de eddig olyannal még nem találkoztam, amihez fizikai árukapcsolás is kötődik. Azt vettem észre, hogy amikor néztem az említett felvételeket, sokszor nem tudtam, honnan szerezzem be hozzá a szükséges eszközöket. Sok időt és energiát emésztett fel, hogy jártam a várost, kutattam az információk után. Ezért arra gondoltam, ha olyan tervezőket kérünk fel a Sendmade-hez, akik egyébként is a tárgyaikkal foglalkoznak nap mint nap, vagyis bejáratott forrásaik vannak, tudják a mennyiséget, akkor sokkal praktikusabb lesz a végeredmény. Hiszen a felhasználó így egy csomagban kézhez kapja a videó mellett az adott tárgyhoz szükséges összes hozzávalót is, ráadásul olyan mennyiségben, amennyit biztosan felhasznál. Tehát ha valaki beton lámpát készítene, nem kell hozzá megvennie több kilónyi betont, és kísérleteznie az elkészítéshez az arányokkal. 

Hogyan kerültek kiválasztásra a platformon megtalálható tervezők?

Az induláskor meghirdettünk egy alkotói pályázatot, melynek három feltétele volt. Egyrészt egy olyan tárgy gyártása, amit bárki el tud készíteni. Másrészt hogy a végeredmény legyen otthon megvalósítható, ne kelljen hozzá külön műhely, maximum kéziszerszámok. Harmadrészt pedig, hogy az alkotás ne legyen unalmas, legyen benne kihívás. Illetve ide tartozik még, hogy a kész termék legyen egyedi, szem előtt tartva a design szemléletet. 50 alkotó jelentkezett a projektjével, ezek közül egy 6 fős szakértő zsűrivel választottuk ki azokat a tárgyakat, melyek jelenleg elérhetők a platformon. Köztük volt Zsebő Béla, Kele Ildikó, Mayer Kitti, Szalkai Dani, Kovács Ágnes, és én. 

Kinek ajánlanád a Sendmade termékeit?

Mindenkinek, aki szeret dolgozni a kezével. De azoknak is, akik nem, azért, hogy megszeressék! (nevet) Tényleg más élmény így elkészíteni egy tárgyat, annál mintha neked kéne minden információt, hozzávalót összegyűjtened. Illetve akár ajándéknak is tökéletes lehet.

Fontos tisztázni viszont, hogy ezek a tárgyak azt a célt szolgálják, hogy általuk betekintést nyerjünk egy adott kézműves területre. Tehát ha valaki például már nagyon profin horgol, neki nem javaslom az ilyen technikával elkészíthető táskát, helyette inkább olyan terméket tanácsolok kipróbálni, aminek folyamataiban még nem jártas.

Láttam a honlapon, hogy a környezettudatosságra is odafigyeltek. Ez miben jelenik meg?

Kifejezetten hazai tervezőkkel dolgozunk. Ezen túl újrahasznosított csomagolásban érkeznek a csomagok a megrendelőhöz, ehhez a kitöltőanyagtól a nyomdatechnikáig, mindenben a leginkább környezetkímélő megoldásokat választottuk.

sendmade
Fotó: Sendmade

Ami a termékeket illeti, minden hozzávaló mennyiségre porciózva van, vagyis jó esetben semmi nem vész kárba. Nem fordulhat elő az, hogy a ragasztó megvásárlás után fél évig a szekrényben áll, ezért beszárad, és a kukában landol. Ezen kívül, ha több terméket rendelünk egyszerre, akkor bizonyos szerszámokat fel lehet használni másik projekthez is.

Hosszú távon milyen terveket tűztetek ki magatok elé?

Szeretnénk minél több tervezővel együttműködni. És bár jelenleg belföldre fókuszálunk, idővel célunk, hogy nemzetközi országok tervezői – főleg a Visegrádi és EU-n belüli országok – is csatlakozzanak hozzánk, illetve kétnyelvű legyen a platform.

Ezen kívül tervben vannak offline workshopok, ahol akár személyesen is el lehet készíteni majd egyes tárgyakat, és meg lehet ismerni az alkotókat.

Számodra mit jelent a Sendmade?

Hogy megszerettessem másokkal a tárgyak saját magunk által elkészítését, és megismertessem egy nagyobb közönséggel, hogy itthon is vannak kedves, ügyes magyar tervezők. Ez onnan ered, hogy gyerekkorom óta a kézműveskedéshez vonzódom, így ezt tudom hitelesen csinálni. Aki hozzám hasonlóan ezt ugyanígy szereti, biztosan találni fog a termékeink elkészítésében örömöt. 

További információkat és a termékeket a Sendmade honlapján találod. De érdemes követni a Facebook és Instagram oldalaikat, ugyanis ott értesülhetünk olyan aktualitásokról, mint például hogy melyik vásáron fellelhető a Sendmade. Személyesen pedig a Közben Stúdióban megtekinthetők a tárgyak és a házhoz szállítás mellett egyúttal itt is átvehetők a megrendelések. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32