fbpx

Véget ért barátság: elengedés pszichológiája

A barátok egy olyan család, akiket mi választunk; szokták mondani. Ha pedig egy barátság megszűnik, nagyon fájdalmas tud lenni. És bár a szerelmi kapcsolatok végéről többet szoktunk beszélni, ez a téma is fontos lelki vonatkozásokat hordoz magában.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi is a barátság

Ez legalább olyan megfoghatatlan, mint a szerelem. A legtöbb barátság gyermekkorban köttetik, és sok akár még felnőttkorban is kitart. Ez egy olyan kapcsolat, ami teljesen önkéntes, a közös szimpátián, érdeklődési körökön vagy hasonlóságon alapszik. A barátság kialakulhat megegyező személyiség, humorérzék miatt, de emellett  maga a fizikai közelség megléte is fontos. Vagyis hamarabb találsz barátot az osztályodban vagy a közös irodában, mint egy másik városban. Idővel a barátságok egyre komplexebbek lesznek: egy olyan, bizalmon alapuló kapcsolat, amelyben jobb esetben képesek vagyunk teljesen önmagunkat adni.

A barátságok felnőttkorban is nagyon fontosak, csupán bizonyos keretek közé szorulnak és megváltoznak. Már nem biztos, hogy olyan szinten szerves részei a barátaink az életünknek, mint mondjuk gyerek vagy éppen kamaszkorban. Hiszen a munka, család és egyéb kötelességek mellett, nehéz mindenre időt szakítani.

Megváltozott baráti kapcsolatok

Vannak olyan barátságok, amelyek kiállják az idő próbáját: velünk együtt fejlődnek, alakulnak. A létezésünk során azonban hatalmas változásokon tudunk keresztül menni, főleg a kamaszkor és a felnőttkor alatt. Így a legtöbb gyerekkori barátság idővel kedves emlékké szelídül. Például a költözés, eltérő érdeklődési kör vagy idővel a saját család alapítása mind-mind olyan tényezők, amelyek képesek megszakítani egy egykori barátságot.

Fontos tudni, hogy ezek természetes folyamatok, hiszen, ami egykor, kisgyerek vagy kamaszkorban összekötött minket, az felnőttkorra már nem mindig elég ahhoz, hogy a kapcsolat fennmaradjon.

Persze azért, hogy egy barátság kitartson, mind a két félnek akarnia, kölcsönösen érdeklődnie kell a másik iránt. Így, legyünk bár távol egymástól, nem elképzelhetetlen, hogy barátok tudunk maradni. Ellenkező esetben, vagy ha csak a kapcsolat egyik tagja próbálkozik, idővel kihűlhet a kapcsolat és megkezdődhet az eltávolodás.

Hogyan ismerjük fel, ha egy barátságot el kell engedni?

Ez egy nagyon nehéz és hosszú folyamat, de bizony eljön néha az a pont, amikor el kell tudnunk engedni bizonyos embereket az életünkből, akármennyire is fájdalmas lehet ez a jelenség, amivel nem is akarjuk megbántani a másikat.

Ilyen lehet, amikor azt érezzük, hogy a másik fél inkább energiát vesz el tőlünk, mintsem feltölt minket. Vagy ha azon kapod magad, hogy úgymond kötelezettségből találkozol a másikkal, vagy éppen tologatod az időpontot Ilyenkor nem árt elgondolkodni az adott barátságon.

Ide tartozhat még, ha már semmi másról nem tudtok beszélgetni, csak a múltról. Amikor a jelenben már semmi közös nem köt titeket össze, csak a régi szép idők, akkor szintén nem árt felülbírálni ezt a barátságot.

A már említett kölcsönösség is egy nagyon fontos aranyszabály. Mennyi szó esik rólad egy beszélgetés alatt? Ki keres kit a legtöbbször? És ki alkalmazkodik? Ha a mérleg nyelve a legtöbb esetben feléd dől, akkor nem árt átgondolni, megéri-e ez a barátság.

Eljöhet az a pont is, hogy egyszerűen azon kapjuk magunkat, hogy már semmi közös nincs bennünk. Más az érdeklődési körünk, és az életkörülményeink is egészen máshogy alakultak. Amikor már nincs mit mondani egymásnak, és csupa udvariaskodásból állnak a beszélgetések, akkor ez szintén egy olyan kapcsolat, amire lehet, hogy nincs már szükségünk.

Talán durván hangzik, hogy nincs valakire szükséged, vagy hogy el kell engedni egy másik embert, ami egyébként vica versa igaz. De bizony ahogy egy szerelmi kapcsolat, úgy egy barátság “szavatossági ideje” is lejárhat. Még ha kölcsönösen ápoljuk is azt, van, hogy egyszerűen elfejlődünk a másik mellől, vagy már nem tudunk igazi támaszai lenni a másiknak. Ekkor már csak energiát veszünk ki egymásból, ami senkinek se jó.

Igyekezzünk tenni azért, hogy a számunkra fontos emberek és a velük ápolt barátságunk fennmaradhasson. Ha viszont úgy érezzük, nem tesz hozzánk, sőt, elvesz belőlünk ez a kapcsolat, ne féljünk megszakítani azt.

De ilyenkor ne csak úgy eltűnjünk a másik életéből. Tartozunk a barátságnak annyival, hogy kommunikáljuk a másik fél számára őszintén az érzéseinket, ami segíthet lezárni is mindkét személy számára a kapcsolatot.

Ha olvasnátok még a témában, kattintsatok ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32