fbpx

Minimalista otthon 2. – Hogyan tartsuk fenn?

Egy dolog kiszanálni mindent, és a tavaszi nagytakarítás után boldogan hátradőlni, de ha hosszútávon szeretnénk a minimalista otthon irányába mozdulni, akkor eszerint kell tudatosan felépítenünk az életünket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Minimalista otthon 1. – Hogyan kezdjünk bele című cikkünkben a kezdetekhez adtunk tanácsot. Most pedig nézzük, miként lehet a minimalizmus hosszútávon is az életünk része!

Tippek a minimalista otthon fenntartásához

Dobozok és egyéb tárolók

A minimalizmus egyik lényege, hogy ne legyenek szerte a lakásban olyan holmik, apróságok, amik frusztrálóan hatnak ránk, vagy a kupleráj, a “túl sok” érzését okozzák. Ezért a szanálás után megmaradt tárgyaink számára találjunk megfelelő tárolási módokat. Helyezzünk adott tárgyakat különböző dobozokba, mint például egy hobbi kellékei, vagy a hivatalos iratok. Alkalmazzunk befőttesüvegeket, számunkra praktikus és esztétikus tárgyakat, akár újrahasznosítás révén. Viszont ezeket se tartogassuk, ha már nem tudunk belőle többet felhasználni. Ez különösen igaz az említett befőttesüvegekre. Saját tapasztalatom is, hogy a mustáros és olivabogyós stb. üvegeket mindig elmosom és félreteszem, mondván, hogy azok majd jól jönnek valamihez. Aztán a spájzban halmozódnak fel ezek az üvegek. A nagy szanálás után használjunk fel belőlük, amennyit tudunk, majd a többit vigyük el az ehhez létrehozott gyűjtőhöz és dobjuk ki őket. Ne érezz emiatt lelkiismeretfurdalást, ezzel már megtetted, amit lehetett.

Vásárolj okosan!

Sokan a vásárlást, vagy ahogyan a szlengben hívjuk ‘shoppingolást’ programként illesztik be a hétköznapjaikba. Ilyenkor általában impulzusvásárolunk, vagy más esetekben az érzelmeinket pótóljuk, vigasztaljuk magunkat. A minimalista otthon fenntartásához azonban fontos, hogy az ilyen jellegű dolgoktól távoltartsuk magunkat. Térképezzük fel a lakásunkat, mire van igazán szükségünk, és szándékkal menjünk vásárolni, ne érzelemből. Sőt, esetleg pár napig gondolkodhatunk is az adott tárgyakon, hogy tényleg kellenek-e nekünk. Segíthet ebben, ha lakásunkat és ruhatárunkat is a kapszula gardrób elvén építjük fel, egymáshoz passzoló, neutrális színeket használva. És esetleg évszakonként kiegészítőkben változtatunk csak. Továbbá alkalmazzuk itt is a listákat, azok mindig jól jönnek, mert egyenesben tartanak, adnak egy támpontot, amihez ha tartjuk magunkat, akkor jó esetben nem veszünk felesleges dolgokat.

Magadért csináld!

Nagyon fontos, hogy csakis akkor tarts fenn minimalista otthont, ha te magad erre vágysz. Ne azért csináld, hogy a barátaidat lenyűgözd, vagy, hogy olyan legyen az otthonod, mint amiket a  pinteresten található fotókon látsz. Ha nem érzed magad jól tőle, akkor nem fogod tudni igazán beépíteni az életedbe. Erre jó kisérlet, ha kipróbálod és levonod a következtetéseket, és őszinte vagy saját magaddal, hogy örömöt okoz-e neked a minimalizmus. Illetve lényeges az is, amit már korábbi cikkünkben is említettünk, hogy gondold át melyik irányzata érdekel téged, milyen szinten okoz még jó érzést neked. Ne válj meg semmitől, csak azért, hogy másoknak megfelelj, ha közben rossz érzéssel tölt el az elengedése.

Dobd ki ha nem tudsz új életet adni neki

Egy nagy átválogatás követően a környezetvédelem jegyében a legjobb, ha el tudjuk adományozni, vagy újra tudjuk hasznosítani tárgyainkat, esetleg szelektív hulladékgyűjtőbe tesszük őket. Vannak azonban esetek, amikor egyik sem opció, mert egész egyszerűen annyira elhasználódott az adott tárgy, vagy annyi komponense van, hogy nem fér egyik kategóriába sem. Ha egyáltalán nem tudunk helyet találni neki, akkor ne érezzünk lelkiismeretfurdalást, hogy a kukában végzi. Attól, hogy a lakásunkban tároljuk, nem lesz jobb, és végső soron valószínűleg később amúgy is a szemétbe fog kerülni. Szabadítsuk fel magunkat a nyomás alól, és gondoljunk a többi dologra, ami esetében másként tudtunk cselekedni.

Lépj tovább, könnyíts az életed többi részén is!

A minimalizmus önmagában nem pusztán egy lakberendezési forma, hanem egy életstílus is. Tartalmazza a lelassulást, az életünk minden szegmensének egy kicsit könnyebbé tételét. Ha érdekel ez az életfilozófia, ezen a linken találsz egy remek könyvet a Gingko kiadó gondozásában, ami ehhez nyújt kisokost!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32