fbpx

Kapszulagardrób: egyéni stílus, környezetvédelem, idő- és pénztakarékosság

A te szekrényed is tele van rég nem hordott ruhákkal? Épphogy elférsz a tárolóidban? Van egy tippünk, ami nem csak a feleslegesen felhalmozott daraboktól szabadít meg, hanem még a környezetet is véded vele.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kapszulagardróbok mára nagyon népszerűek lettek. Nem csoda, hiszen mindenki megtalálhatja benne a számára előnyös oldalát! Sokan pénz és időspórolás miatt kezdenek bele, másokat egyszerűen a minimalizmus inspirál, és van, aki szerint ez a leghatékonyabb módszer a fast fashion ellen. Az egész egyébként a 70-es években kezdődött, amikor Susie Faux megalkotta a kapszulagardrób koncepcióját. Őt a silány minőségű ruhák inspirálták, helyettük időtálló darabokat szerzett be, és mindegyikből pont annyit, amennyire szüksége volt. Ötlete hamar hírnevet kapott, majd egy évtizeddel később a Donna Karan divattervező cég meg is alkotta a „Hét egyszerű darab” kollekciót. Céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy olyan kapszulagardróbot, mely az akkori kollekciójuk leglényegesebb darabjait tartalmazza. Akkoriban ez a tervezők elképzelésének egy úgynevezett tömörített változata volt, gyakran limitált kiadású, mely bőven túlmutatott a szezonális trendeken.

Az öltözködés fenntartható alternatívája

A kapszulagardróbok a személyes stílusokról szólnak, de emellett egy fenntarthatóbb megoldása is az öltözködésnek. A fast fashion és a jelenlegi fogyasztói szokásainknak köszönhetően szekrényünk tele van alig hordott ruhákkal, amiket egyre csak halmozunk. Nem csoda, hogy emiatt kikoptak az egyéniségek, hiszen mindenki olyan termékekkel tér haza, melyek minden ruhabolt fogasain ott lógnak. A kapszulagardróbok eredetileg éppen ezért az exkluzivitást és a tervezők művészi kifejezését hordozták magukban. Mára emellett pedig megjelentek olyan motivációk, mint a döntési fáradtság vagy Földünk védelme.

Ezek a gardróbok összességében abban segítenek nekünk, hogy átgondoljuk, valóban kell nekünk minden egyes ruhadarab a szekrényünkben? A mottó, hogy vásárolj kevesebbet, hordd többet, és találd meg számodra a megfelelő minőséget. A gyakorlatban pedig mindez úgy néz ki, hogy kedvenc ruháinkat, – ami életmódunkhoz és alkatunkhoz leginkább passzol – minél több kreatív megoldással cserélgessük. Ennek köszönhetően ritkábban vásárolunk! És mivel megfontoljuk mire és milyen mennyiségben van szükségünk, a folyamat lelassul, elmaradnak az impulzív vásárlások, és ruhavásárlási szokásaink sokkal tudatosabbá válnak.

Hogyan készítsünk kapszulagardróbot?

Courtney Carver minimalista gardróbtervezése olyannyira jól sikerült, hogy 2010 óta a Project 333 nevű kezdeményezése mára sok kapszulagardrób inspirálója. A projekt onnan indult, hogy Courtney megunta a rengeteg felesleges ruháját. Ennek köszönhetően egy alapos szelektálás után összesen 33 ruhadarabot tartott meg (ebbe nem tartoznak bele a sportoláshoz, alváshoz szükséges ruhák, és azok az ékszerek, melyekhez érzelmileg kötődött), és elhatározta, hogy három hónapig egyetlen ruhadarabot sem vásárol magának. Ha mégis így tett, akkor egy ruhától búcsút kellett intenie, hogy ne lépje túl a 33-as számot. A Project 333 a szezonális kapszulagardróbokra összpontosít. Courtney azt javasolja, hogy minden évszakra válasszunk ki 33 darabot, beleértve cipőt, kiegészítőt, ékszereket, és azokat variáljuk a hónapok során. Végeredményben ez a módszer segíteni fog rendet tenni körülöttünk, és ösztönöz minket abban, hogy minden évszakban stílusosak legyünk!

Megértem, ha elsőre ez ijesztőnek hangzik. Ha nem állsz készen arra, hogy összesen 33 ruhadarabból álljon egy szezonális öltözéke, neked Lee Vosburgh 10×10 gardróbkihívását ajánlom. Az ő kezdeményezése 10 napból és 10 ruhadarabból áll, amibe a kiegészítők nem tartoznak bele. Ehhez a minikapszulához válassz ki 10 darabot a jelenlegi ruháidból, és az elkövetkezendő 10 napban csak ezeket hord. Próbáld meg különböző stílusokban formálni őket, és hamar észreveszed, milyen ötletesen lehet variálni a ruháidat! Sokszor a bőség zavarában egyébként elvész a kreativitás, ezért ez a kihívás segíthet abban is, hogy új oldalát ismerd meg bizonyos darabjaidnak.

Ha megtetszett ez a szemlélet, a hazai slow fashion nagykövetét, Mengyán Esztert ajánlom követni a témában. De tarts továbbra is velünk, mert tervezünk még foglalkozni kapszulagardrób témával és különböző ajánlókkal.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek