fbpx

Hatékony, a két kezeddel készíthető növényvédő szerek

A tavaszi szobanövény-ápolásra érdemes mihamarabb felkészülni, pláne, ha környezetbarát opciókkal szeretnénk azt megoldani. Mácsadi Anni kipróbált és működő növényvédő szerek receptjeit hozta el a low waste és a vegyszermentes háztartás jegyében.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jó alap, jó föld 

Ahogy nálunk, embereknél az ép gyermekkor, úgy a növényeknél a talaj minősége és mennyisége elsődleges szempont az egészséges fejlődésben. Nézzünk szét, mivel segíthetjük szobanövényeinket a mindennapokban! 

A szobanövényeket tavasszal érdemes átültetni, kicserélni az elhasznált földet, nagyobb edénybe tenni az egészséges növekedésért, virágzásért. A téli időszakban ők is inkább pihennek, ritkábban kell őket locsolni. A virágzó szobanövények a havonkénti tápoldatozást ekkor sem vetik meg. 

Március-április környékén a benn lakóknak is megvehetjük a friss virágföldet. Városlakóknak kicsit nehezebb dolguk van a környezetbarát „ássuk fel a kertet” verzióval, ahogy erdőből sem tud mindenki vakondtúrással betárazni. Ettől mondjuk óva intünk mindenkit.  

Az erdei talaj például nagyon sok férget és egyéb élősködőt rejthet magában, amelyekre a végtelenül érzékeny, már-már hisztis szobanövények nincsenek felkészülve, és hamar a vesztüket okozhatják. A nem megfelelően trágyázott és kezelt kerti földnek is hasonló veszélyei lehetnek. A zacskózott, általános vagy speciális virágföld a szobanövények számára fontos.  

Ahol ebben az esetben spórolni tudunk az ökológiai lábnyomon, az az, ha minél nagyobb kiszerelésben vásároljuk meg. A kiürült zsákot pedig alkalomadtán leveretjük esővízzel, és a szelektív gyűjtőbe dobjuk.  

Ha nem találunk alkalmat az átültetésre, használjunk tápoldatot. Ha biztosan a legjobbat akarjuk lakásunk ékeinek, a friss földet is megküldhetjük egy kis extra ásványi anyaggal. Számos megoldás kínálkozik erre, a boltok polcai roskadnak a hatékony vegyszerektől, de gondoljuk át, hogy szükség van-e rájuk. 

Tápoldatok – mi velük a baj? 

Csomagolásuk egyrészt felesleges hulladék, nehezen is gyűjthető szelektíven, az élővizekbe kerülve némelyikük károkat okozhat a mikrokörnyezetnek nem megfelelő ásványianyag-tartalmával. Előnyük, hogy gyorsan megvásárolhatók, nem kell vesződni semmivel, csak egy kupakkal a locsolóvízhez adunk, és már virul is a primula.  

Ha ezeket választjuk, fontos, hogy a növény specifikus igényeinek megfelelőt vegyük meg: egy kaktusznak teljesen más szükségletei vannak, mint egy orchideának. Ha van viszont természetes megoldás, miért ne voksolnánk arra?  

Tévhit: a házi növényvédő szereket macerás elkészíteni  

Sokkal több energiába egyébként nem kerül a házi készítésű tápoldatok vagy permetek elkészítése, ez az egyik szépsége. Különösebb befektetést sem kell sejteni mögötte, hiszen gyakorlatilag szemétből és gazból össze lehet hozni. Nem kell hozzá guberálni, a hulladékká fokozás előtt avanzsáljuk őket háziszerré. Ezeken a kis lépéseken is múlik a fenntarthatóság azon túl, hogy „bezzeg a nagy gyárak…” 

A receptek 

Amit mindenki ismer – a kávézacc, mint a növényvédő szerek egyike

A kávé távol tartja a csigákat, aminek a kertben épp hasznát vehetjük, a lakásban jó esetben nincs szükség erre a funkcióra. Különösebb tápláló ereje nincs, ám a földet kiválóan tudja lazítani még úgy is, ha nem keverjük bele. Egyszerűen csak a tetején oszlassuk el. Kis gereblyével ez még akár zen buddhista gyakorlattá is válhat. 

A további recepteket és bevált növényápoló tippeket tartalmazó teljes cikkért kattints a Tudaton Magazin oldalára.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek