fbpx

Ezért érdemes figyelni: Légúti betegségeket okozhat az elhanyagolt klíma

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szennyeződések és kórokozók szaporodhatnak el a beltéri egységben

A klíma felszerelésével és az örömmel, hogy végre hűvös – vagy ha ezzel is fűtünk, akkor jó meleg – van a lakásban, még nem dőlhetünk hátra. A rendszeres karbantartásnak is rutinná kell válnia, ez pedig nem csak a jótállás, de az egészségünk miatt is kiemelten fontos.

A rendszeres karbantartások elvégzése nem csupán a jótállás megőrzése miatt szükséges. Amellett, hogy az időszakos karbantartások elvégzésével biztosítható a berendezés üzemszerű működése és hosszú élettartama, élettani szempontból is kiemelten fontos. A beltéri egységben az üzemelés közben bejutó szennyeződések és kórokozók ugyanis számos légúti betegség okozói lehetnek egy elhanyagolt berendezés esetén. Minderre pedig még a klímaszezon kezdete előtt gondolnunk kell a szakember szerint.

„A berendezések karbantartását érdemes jóval már a hűtési és fűtési szezonok kezdete előtt elvégeztetni, ugyanis, ha ez csak az adott szezon kezdetekor jut eszünkbe, a szakemberek javarészt már telepítésekkel vannak elfoglalva, így jó eséllyel csak nagyon sokára kapunk időpontot. Karbantartás során egy esetleges meghibásodásra is fény derül, ezért is szerencsés időben elvégeztetni, megóvva magunkat attól a kellemetlenségtől, hogy pl. a hirtelen jött kánikula közepén maradjunk hűtés nélkül vagy a fűtési időszak kellős közepén maradjunk fűtés nélkül. Így ez mostanra érvényes már minkét klímás szezonra” – állítja Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

A karbantartás évi kétszeri elvégeztetésére mindenképpen szükség van, ha azt szeretnénk, hogy a berendezésünk sokáig gond nélkül működjön. Hűtési szezonban általában jóval kevesebbet üzemel egy berendezés, ilyenkor azonban a beltéri egység hőcserélőjén keletkezik kondenzvíz, ezért hűtési szezonban nagyobb eséllyel szaporodhatnak el kórokozók a beltéri egységben. A fűtésre használt berendezések esetében télen jóval nagyobb használatnak vannak kitéve a berendezések, ezért fontos a karbantartást tavasszal és ősszel is elvégeztetni. Előfordulhat olyan eset is, hogy a helyiségben az átlagosnál nagyobb a szennyezettség, itt évente akár kettőnél több karbantartásra is szükség lehet, mint például az üzlethelyiségek esetében. A szakember ezzel kapcsolatban néhány gyakorlati tanácsot is megosztott.

Nem mindegy, ki végzi a karbantartást

„A karbantartásokat nem kötelező a beszerelő céggel végeztetni, bármilyen szakember végezheti, aki rendelkezik NKVH (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság) regisztrációval, ez nem jár garanciavesztéssel. Ennek ellenére azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben ennek nincsen valamilyen akadálya, a telepítő vállalkozást keressék fel a karbantartás elvégzésére, hiszen a jótállási kötelezettség minden esetben ennél a vállalkozásnál marad. A karbantartásokat írassuk be a garanciafüzetbe, valamint az erről szóló számlákat tartsuk meg az igazolhatóság miatt. Nem javasoljuk azonban a különböző „csináld magad” karbantartásokat, hiszen ez a korábban leírtak közül csak egyetlen pontot lát el, ráadásul akár a berendezés meghibásodásához is vezethet, ha nem megfelelő vegyszerrel, vagy eszközzel végezzük. Ugyanakkor ez nem összekeverendő a porszűrők tisztításával, melyet a végfelhasználó a kezelési kézikönyvben leírtak szerint el kell végezzen. Ezt a használat intenzitásától függően akár 1-2 hetente is érdemes ellenőrizni. ” – ajánlotta Antal Mihály.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen figyeljünk oda, hogy a karbantartás legyen megfelelően dokumentálva, hiszen ez a jótállás feltétele is. A beltéri egység fertőtlenítése után a fertőtlenítő vegyszer alapos kiöblítése szükséges a rendszerből. Egyes vegyszerek ugyanis a műanyag alkatrészek károsodását okozhatják, ha az a szükséges behatási időnél tovább érintkezik azzal. Jó esetben a szakember alaposan átöblíti a beltéri egységet a művelet után, de a karbantartás elvégzése után érdemes a berendezést néhány órán keresztül hűtés vagy párátlanítás üzemben használni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32