Zabtej recept
Hozzávalók (körülbelül 0,5 liter zabtejhez)
- 50 gramm vagy 1/2 csésze finomszemű zab (igény szerint lehet gluténmentes)
- 700 ml vagy 3 csésze víz
- 1/2 teáskanál fahéj vagy vanília aroma (vagy mindkettő)
- ¼ teáskanál só
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
Elkészítés
Tegyük az összes hozzávalót egy edénybe, és aprító- vagy turmixgéppel pépesítsük 1 percig. Szűrjük le a kapott eredményt kétszer, két fém szűrővel, úgy, hogy egymás fölé helyezzük a szűrőket. Az edényünkbe így már a kész növényi tej fog csorogni, a szűrőben pedig pépes állagú zab marad. Érdemes utóbbit nem kidobni, hanem például chiapudingba, palacsintatésztába vagy akár zabkeksz tésztájába keverni. A kész zabtejet tegyük hűtőbe, és fogyasszuk el 3-5 napon belül. Természetesen a továbbiakban tetszés szerint kísérletezhetünk az általunk kívánt íz érdekében. Viszont arra ne számítsunk, hogy teljesen ugyanolyan végeredményt kapunk, mintha a bolt polcairól vennénk le a dobozos növényi tejet.