fbpx

Te tudod hogyan változott meg a szelektív hulladékgyűjtés menete?

Idén januártól új szabályt vezettek be a szelektív hulladékgyűjtés területén, ennek apropóján összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hazánkban a háztartások esetében két szelektív kukát találunk, az egyik a papír szemét számára van kihelyezve, a másik pedig a műanyag és fém hulladékok gyűjtésére. Fontos azonban továbbra is hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden, látszólag egyértelműen ezekbe tartozó szemetet beledobálhatunk a kukákba.

A műanyagokról korábban írtunk már egy sorozatot, amiben nagyon részletesen fejtette ki Julcsi, milyen típusok léteznek, és melyeket lehet ezek közül a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni. Röviden ebben az esetben a lényeg, hogy a csomagolásokon található számozás alapján az 1, 2, 4 és 5-ös számmal jelzett műanyagok újrahasznosíthatóak. Ezekkel és további műanyagokkal kapcsolatban az információkat itt és itt találjátok.

A papírral kapcsolatban lényeges, hogy zsíros, maszatos termékeket mint a pizzás doboz alsó része vagy egy használt zsebkendő, nem dobhatjuk a szelektívbe, ne tévesszen meg minket, hogy papírból készültek.

A fém gyűjtő esetében is oda kell figyelni, mert ebbe is a csomagolásra használt fém hulladékot lehet csak tenni, mint például az italos dobozok, és nem szabad csak úgy a lakásban felgyűlt fém maradványokat, alkatrészeket belehelyezni.

A szelektív hulladékgyűjtés mely részében lett változás?

2022-től a kék fedeles papírgyűjtőbe már kizárólag csak tiszta papír szemetet dobhatunk, mint az újság vagy a kartondoboz, amiről a ragasztószalagot eltávolítottuk. Az eddig ide tartozó italos papír dobozokat mostantól a sárga fedelű kukába helyezzük!

Innentől kezdve tehát a sárga fedeles szelektív hulladékgyűjtő már nem műanyagos-fémes gyűjtő lesz, hanem a kevert hulladékgyűjtő szerepét veszi át. Röviden tehát minden újrahasznosítható szemét ide kerül, kivéve a tiszta papír hulladékot.

Ha szeretnél többet megtudni az újrahasznosításról vagy en bloc a környezettudatos életmódról, kattints ide az ezzel kapcsolatos rovatunkhoz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek