Hozzávalók
20 g friss élesztő
200 ml langyos zsírszegény tej, vagy növényi tej
500 g finomliszt (esetleg zabliszt)
negyed teáskanál só
fél teáskanál fahéj
1 evőkanál vaj
100 g édesítetlen almaszósz
4 evőkanál mazsola (ez kihagyható)
Elkészítés
Először morzsoljuk el az élesztőt a langyos tejben, és kevergessük addig, amíg fel nem oldódik. Fedjük le, és tegyük meleg helyre, hagyjuk dolgozni úgy 10 percig. Ha látjuk a kis buborékokat, akkor már jó. Vegyünk egy nagy tálat, és keverjük össze a száraz hozzávalókat. Ezt követően adjuk hozzá az élesztőt és az almaszószt. Gyúrjuk kb. 10 percig, amíg össze nem áll a tészta. Ezután jön a kelesztés, nagyjából 2 órán át. Ha letelt, gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és dolgozzuk bele a mazsolát. Végül osszuk három egyenlő részre. Görgessük őket, amíg nagyjából 40 cm hosszú hurkákat nem kapunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tálcára, és fonjuk össze úgy, hogy a tészta két végét összecsípjük. Ezt is hagyjuk állni olyan 30 percig. Süssük 170 fokos sütőben 30-35 percig. Ha a kalácsunk már szép aranybarna, olvasszunk vajat, és kenjük be jól mindenhol.Hagyjuk kihűlni és csak ezután fogyasszuk.
Kellemes ünnepeket kívánunk!