fbpx

Hialuronsav – csodaszer, vagy egy a sok közül?

Vége-hossza nincs a csodás hatást ígérő kozmetikumoknak, ezek közül is leggyakrabban hialuronsav tartalmú készítményekkel találkozhatsz. Most összegyűjtöttem a hialuronsav körül keringő tényeket és tévhiteket, hogy a jövőben tudatosabban dönthess, ha bőrápolásról van szó.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a hialuronsav?

Egy kiváló vízmegkötő képességű anyag, amit a szerveztünk képes előállítani. A bőr, az ízületek, a porcok és az összes szövet természetes formában is tartalmazzák. Egy gramm hialuronsav akár hat liter vizet* is képes megkötni, így a bőrünket és az ízületeinket is rugalmasan tartja.

Sajnos az évek folyamán – más anyagokhoz hasonlóan – a hialuronsav mennyisége is csökken a szervezetben, ezért idős korunkra a bőr petyhüdtté, vagy akár egészen aszottá válhat.

A legfájóbb tévhit – ezt állítják a hialuronsavról

Képes megfékezni a bőr öregedését. Ez így ebben a formában sajnos nem igaz. Legalábbis a bőrre kenhető hialuronsav tartalmú kozmetikumokra nem. 

Yael Adler német bőrgyógyász Bőrügyek című könyvében a következővel magyarázza mindezt: a hialuronsav a bőrünk legmélyebb rétegében, az irhában található, és ahhoz, hogy itt pótolhassuk a mennyiségét, tűvel kellene befecskendezni, mert a bőrre kenve a bazális membránon nem tud átjutni ez az óriás részecske. A bőr felszínére kenve csak korlátozott hatást érhetünk el. Persze szépen megköti a vizet a legfelső rétegben, amitől kétségtelenül kisimul a bőr, de ez nem egyenlő az öregedésgátló hatással.

Másrészt az öregedés folyamata jóval összetettebb annál, hogy csupán a hialuronsav mennyiségével hassunk rá. A sejtek öregszenek, illetve idővel lassabban regenerálódnak, és a hialuronsav mellett a kollagén mennyisége is csökken. Mindez együttesen okozza a bőr öregedését, és a ráncok megjelenését.

Milyen hatást várhatsz reálisan egy hialuronsav tartalmú készítménytől?

A ’semmi különös’-től egészen a ’hűha, de kisimult a bőröm’-ig bármire van esély. Ennek az az oka, hogy a kozmetikumokban használt hialuronsavnak is többféle formája létezik. A végeredmény szempontjából a leglátványosabb különbséget a molekulaméret okozza. 

Létezik nagy, közepes, és alacsony molekulasúlyú hialuron is. 

A nagyobb molekulasúlyú a bőr felszínén köti meg a vizet – ami felszíni vízhiány esetén azonnali megnyugvást jelenthet, és látványosan kisimítja a finom ráncokat. A közepes molekulasúlyú erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulasúlyú hialuronsav pedig képes valamivel mélyebbre jutni a többinél, bár ez még mindig távol van az irhától, de a hidratáló hatása tartósabb. 

Jellemzően a legolcsóbb készítmények nagy molekulasúlyú hialuront tartalmaznak, ami csupán a bőr felszínén fejti ki hatását. Egy ~ 2.000 Ft-os szérum összetétele többnyire csak vízre, egy kis zselésítő anyagra, tartósítószerre és persze hialuronsavra korlátozódik. Ne legyen tehát illúziód, hogy valódi megoldást jelent a bőröregedés ellen. Huszonéves korban a bőr kiszáradásának megelőzésére persze jó választás lehet.

Összességében véve a hialuronsav kiválóan hidratál, és segít fenntartani a bőr egészséges működését. Tartós használatával a bőr teltebbé, rugalmasabbá és puhábbá válhat. Ezért van az, hogy bár kozmetikusként általában nem hoz lázba egy-egy új hialuronsavas készítmény, de mégis ügyelek rá, hogy a bőrápolási rutinomnak mindig része legyen ez a hatóanyag. 

Mindezek után hab a tortán, hogy szerepet játszhat a gyulladásos folyamatok csökkentésében, segíti a sebgyógyulást, és a hegek kezelésénél is hasznát vehetjük.

Így hozhatod ki a hialuronsavból a maximumot

Kozmetikum vásárlásánál ügyelj arra, hogy többféle molekulasúlyú hialuronsavat is tartalmazzon a készítmény a legjobb hatás elérése érdekében. Sőt, még fokozottabb a hidratálás, ha másfajta hidratáló hatóanyagokat is tartalmaz pl. sodium-PCA, urea, foszfolipidek. Ezeket jellemzően nem a legolcsóbb készítmények között találod majd.

Fogyaszthatsz hialuron tartalmú étrendkiegészítőt is. Egyes kutatások, bár kislétszámú mintán, de úgy találták, hogy 8-12 hétig tartó szedés után javult a bőr hidratáltsága és megjelenése**.

Még tartósabb a hatás, ha kozmetikus által végzett tű nélküli mezoterápiával juttatják be a hialuront a bőrbe.

Beinjekciózva azonban csakis orvos végezhet hialuronsavas feltöltést! Megfelelő mélységbe és helyre juttatva látványos esztétikai beavatkozás, persze csak módjával, és igazán hozzáértő kezekben, hogy az eredmény természetes legyen. 

A bőröd hosszantartó egészségének és szépségének megóvásához a megoldás tehát megvédeni a sejteket a károsodástól (pl. fényvédelemmel és antioxidánsokkal), fokozni a sejtek megújulási képességét (pl. retinol, vagy bakuchiol tartalmú kozmetikummal), fokozni a bőr saját kollagéntermelését (pl. C-vitaminnal), valamint hidratáltan tartani a bőrt (pl. hialuronsavas készítménnyel). 

Források:

*Yael Adler: Bőrügyek, 227-230.

**https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34203487/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014997/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26964566/

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek