fbpx

Valóban a fákon múlik az élet a Földön?

A fák élőhelyeket, menedékeket, erőforrásokat biztosítanak, továbbá elnyelik a fosszilis tüzelőanyagok szén-dioxid-kibocsátását. A klímaváltozás miatt viszont ők is komoly kockázatnak vannak kitéve.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az erdők tartják egyensúlyba a világunkat. Széndioxidot szívnak be és oxigént lélegeznek ki, ezáltal tisztítják a levegőt. Számtalan fajnak otthont adnak. A jelenlegi klímaváltozás kapcsán pedig ők jelentik az esélyt a túlélésre.

Suzanne Simard, a British Columbia Egyetem erdőökológus professzora megcáfolta azt az uralkodó elméletet, hogy az erdő fái elszigetelten élnének. Kísérletei alátámasztották, hogy a fák kifejezetten egymásra utalva léteznek, és a földalatti “hálózatuk” során osztják meg erőforrásaikat. Simard “Miért a fákon múlik az élet a Földön?” című esszéje hangsúlyozza, hogy az ökoszisztémák hogyan támaszkodnak ezekre a kapcsolódásokra.

Erdeink mégis veszélyben vannak. “Nehéz most fának lenni” – jegyezte meg Craig Welch, a National Geographic egyik szerzője. “A Föld az elmúlt 10 000 év során elveszítette erdeinek egyharmadát, ennek felét csak 1900 óta. Kivágták őket, hogy helyt adjanak gazdaságoknak. “Megtisztították” a Földet, hogy házakat és utakat építsenek.” Az éghajlatváltozással összefüggő extrém időjárási körülmények szintén fákat pusztítanak világszerte. 

De még nem késő cselekedni. Biztató jel, hogy tavaly ősszel több mint száz világvezető ígéretet tett arra, hogy 2030-ra véget vetnek a globális erdőirtásnak. 

Egyénként mi is tehetünk a fákért többek között azzal az aprósággal, hogy tiszteljük őket, és nem szemetelünk a környezetünkben. De számos további alternatíva létezik, mellyel közvetve és közvetlenül hozzájárulunk a természetvédelemhez. Keresd ezzel kapcsolatos cikkeinket a Környezetvédelem rovatunkban. Óvjuk meg a természetet, hogy ő is megóvjon minket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek