fbpx

Őszintén az esküvői fogadalomról: mit és hogyan írj? 

Littai Fanni szertartásvezetőként dolgozik saját vállalkozása, a Mezei Menyegző boldogságkapui előtt. Nagykövetként arról számol be nekünk, szerinte miért fontos az esküvői fogadalom.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

szerző: Littai Fanni

A tökéletes esküvő képe az elmúlt 10 év alatt, amióta rendszeresen dolgozom esküvőkön, természetesen kialakult a fejemben. Mégsem szeretek senkit rábeszélni dolgokra, vagy éppen lebeszélni bizonyos elemekről. 

Minden pár más és más, minden esküvő egyszeri és megismételhetetlen. Egyetlen dolog van, amire viszont tényleg szívesen bátorítanék mindenkit, akinek ez nem esik túl a komfortzónáján, mégpedig pedig az, hogy írjon és mondjon saját, személyes fogadalmat a párjának.

Az esküvő napján fontos természetesen, hogy milyen helyszínen vagytok, milyen a dekoráció, a ruha, a zene és a torta, viszont, ha belegondoltok, az egész esküvőt azért tartjátok, hogy megünnepeljétek azt, hogy házasok lesztek, hogy szeretitek egymást. Éppen ezért érdemes ezt a pillanatot igazán emlékezetessé tenni, és nincs is annál meghatóbb, amikor a pár a saját szavaival fejezi ki egymás iránti érzéseit. Ezeknek a szavaknak van igazán nagy erejük.

Az esküvőszervezés sok esetben stresszes, egy csomó feladat, megoldandó probléma, tervezés és újratervezés várhat rátok a folyamat alatt, míg végre eljuttok a nagy napotokig. Könnyű szem elől téveszteni, mi is a legfontosabb, miért is vállaltatok ennyi feladatot. Csak a cél lobog előttetek, de a miértje már ritkábban jut eszetekbe. Az esküvői fogadalom megírása a tökéletes alkalom arra, hogy újra emlékezzetek rá, miért is döntöttetek úgy, hogy összeházasodtok.

A vendégeitek is tudni szeretnék, mit szerettek a legjobban a másikban, miért egymást választottátok egy életre. Ha attól tartotok, hogy esetleg nem bírnátok ki könnyek nélkül a felolvasást, ne izguljatok: ez nem vesz el semmit az értékéből, nyugodtan lehet közben orrot is fújni, ha éppen azt kell, ettől lesz igazán élő és őszinte ez az egész. Amennyiben viszont ezt túl személyesnek érzitek, és nem szeretnétek ott, mindenki előtt kitárni a legbelsőbb gondolataitokat, azt is megtehetitek, hogy négyszemközt (vagy a fotóssal, videóssal kiegészülve) tartotok egy fogadalomtételt külön. Ha felolvasás áll távol tőletek, akkor az is egy megoldás lehet, hogy megírjátok, borítékba zárjátok és úgy adjátok át egymásnak a nagy napon, akár a készülődés ideje alatt, vagy bármikor, amikor nyugiban el tudjátok olvasni.

Az esküvői fogadalomnál egy fontos dolog van: a szívedből szóljon. Sokan mondják, hogy nem tudnának jót írni, nehezen tudnak jól fogalmazni, béna lenne, amit írnának, ezért inkább neki sem kezdenek. Ha te is ettől tartasz, most lerántom a leplet: senki nem azt fogja figyelni, hogy tökéletes esszé hangzott-e el, vagy hogy volt-e benne szóismétlés. A lényeg, hogy azokat a szavakat te mondod ki. A megfogalmazásban egyébként nyugodtan kérhetsz segítséget a szertartásvezetőtöktől, ha úgy biztosabb vagy magadban.

Mit és hogyan írj?

Az esküvői fogadalomtételre szerintem érdemes úgy gondolni, mint egy levélre. Vagyis célszerű nem csak “fogadom, hogy…”, “ígérem, hogy…” kezdetű mondatokat írni. Ilyenből elég lesz egy-kettő az írás végére, előtte érdemes szépen megágyazni ennek, miért is ígérsz meg a választottadnak szíved legtisztább szeretetéből néhány dolgot a jövőre nézve

A kapcsolat egy állandó körforgás, amit a kölcsönös figyelem tart mozgásban: te is figyelsz a másikra, és ő is figyel rád. Nem működik magától, tenni kell érte a jobb és a rosszabb napokon is. Az esküvői fogadalomban elmondhatod, mit vállalsz, mit fogsz tenni azért, hogy működjön. Betartható, reális ígéreteket tegyél csak.

Ha a humor egyébként is az életetek része, ne féljetek az esküvői fogadalomtételben sem használni, csak jussatok konszenzusra, nehogy az egyikőtök túl viccesre vegye a figurát, és egymás mellett furcsán hasson a két eltérő hangulat. Konkrét formai követelmény nincsen, de abban is állapodjatok meg, hogy körülbelül milyen hosszúságú szöveget írtok.

Gondold át, mi az a dolog, amit csak te tudsz elmondani a szerelmednek? Ezen a napon sokan fognak mesélni majd arról, hogy ők hogyan láttak titeket, amikor még csak randiztatok. Ki mit gondolt róla, mikor először meséltétek, hogy megtaláltátok egymást. Sztoriznak majd rólatok, és lehet, hogy életetek fontosabb mérföldköveit is elmesélik, akár a pohárköszöntőt mondó szülők, akár a szertartásvezetőtök, anyakönyvvezetőtök. De biztosan van olyan, amit csak te tudsz elmondani a másiknak. Erre összpontosítva próbáld meg átgondolni, miért vagy hálás neki? Mikor jöttél rá, hogy szerelmes vagy belé? Mi az első szó, ami az eszedbe jut róla? Mikor érzed igazán, hogy támogat téged? Van olyan apróság, ami jól esik tőle? Van esetleg olyan gesztusa, ami mosolyt csal az arcodra? Mit tartasz a legnagyobb erényének? Mi a legjobb tulajdonsága? Miért nézel fel rá? Mivel inspirál téged? Mi hiányzik a legjobban, ha éppen nincs melletted? Mit vársz a legjobban a közös jövőtöktől? 

Ha ezeket a kérdéseket átgondolod, eszedbe fognak jutni olyan gondolatok, amiket öröm lesz hallania a férjednek/feleségednek a nagy napon tőled.

És még néhány technikai segítség: ne hagyd az utolsó pillanatra a megírását. Nem csak azért, mert így még jobban stresszelni fogsz rajta, hanem azért se, mert így nem lesz lehetőséged felkészülni belőle. A fogadalmat nem kell fejből mondani, nyugodtan olvasd papírból, de érdemes az előadását gyakorolni egy picit előtte. A szünetek ugyanúgy a beszéded részei, mint a mondatok, így ne félj használni hatásszüneteket. Amikor valami vicceset mondtál, hagyd, hogy nevessenek egy picit, ha pedig nagyon megható gondolat hangzott el, hagyd az érzelmeket kibontakozni. A legjobb módja szerintem a beszéd gyakorlásának, ha tükör előtt elmondod néhányszor, megfigyelve hogyan tudod tagolni, hol kell szünetet tartani. Amennyiben a szöveget rögzíteni is szeretnéd fejben, vedd fel a telefonod hangrögzítőjével, ahogyan felolvasod és hallgasd vissza többször. Így sokkal magabiztosabban tudsz majd kiállni a násznép és a párod elé, kevésbé leszel zavarban.

Ha mindketten egyformán szeretnétek a saját fogadalomtételt, érdemes belevágnotok, mert ezek tényleg olyan gondolatok, amiket rajtatok kívül senki nem tud megosztani a párotokkal, a libabőr pedig garantált.

Olvasd el Littai Fanni bemutatkozását is!

A Mezei Menyegzőről pedig itt találsz több információt.

Kiemelt kép: Wolf Mária Photo

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32