fbpx

Az Észak-Balaton egyik gyöngyszeme: Paloznak

A Balatonról nem lehet eleget írni, oly sok természeti és gasztronómiai csodával vár minket. Én ezúttal Paloznakot jártam be néhány nap alatt, ahol a kilátótoronytól a borteraszokig minden megtalálható!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Emlékszem gyerekkoromban Siófoktól néhány kilométerre volt nyaralónk, és imádtam a déli part alacsony vízszintjét. Sose felejtem el, amikor egyszer olyan mértékű apály volt, hogy a bokáig érő vízben cigánykerekeztünk a testvéremmel. Aztán ugyanez a ház 18 évesen egy igencsak emlékezetes házibuli helyszíne is volt, de erről inkább nem mesélek, biztosan el tudjátok képzelni… Amire szeretnék kilyukadni, hogy megannyi szép emlék köt a Balaton ezen oldalához, mégis így felnőttként már jobban izgatja a kis kalandor elmémet az északi rész felfedezése. 

Korábban volt szerencsém megismerni Udvari környékét, többek között az izgalmas geológiai bemutatóhely már nem működő bazalt vulkánját, Hegyestűn, amiről itt olvashattok. De örök kedvencemet, a se nem északi se nem déli Akarattyát is gyakran meglátogatom, erről itt meséltem nektek. Ezúttal pedig az északi part egy másik kis ékszerdobozát derítettem fel: Paloznakot.

Paloznak megközelítése

Én vonattal utaztam Alsóörsig, ugyanis Paloznaknak nincsen igazán állomása. Ez annyiból jelent egy pici nehézséget, hogy az alsóörsi megállótól bő 25 perces séta eljutni az apró településre. Van ugyan néhány helyi buszjárat, ami a két helység között elérhető, de őszintén szólva én nem bajlódtam vele. Ha te kiigazodsz ezen a menetrenden, akkor számodra teszek ide egy linket. 

Érdemes egyébként a hozzám hasonló esetben biciklivel jönni, hiszen a vonatokon általában szállítható, és Pesten némelyik villamoson is. Ez esetben pedig Alsóörsről Paloznak már csak 10-15 perc lesz. Valamint persze a legegyszerűbb valójában az, ha autóval érkezünk.

Paloznak

Strandolás és kirándulás

Paloznakról tudni kell, hogy a part mentén főleg magánházak vannak, ezért amennyiben nem ilyenben szálltok meg, akkor fürdőzéshez a legjobb, ha a közelben lévő csopaki strandot veszitek igénybe. Itt mindent megtaláltok, amire szükségetek lehet, valamint érkezhettek bicajjal (ehhez találtok a fizetős strand területén belül tárolót) vagy autóval is. A biciklit azért hangsúlyozom, mert gyönyörűen kiépített bringás útvonal van, helyenként pedig pihenő pontokat is kialakítottak, ezért tényleg érdemes ezt a közlekedési eszközt használni.

A mostani 35 fokban talán nem sokatoknak van kedve hegyet mászni, de ha kicsit enyhébb lesz az időjárás, akkor ajánlom figyelmetekbe a Csákány-hegyi kilátót, ami hivatalosan már inkább Csopakhoz tartozik, de az odavezető erdei út még Paloznakon kezdődik. Ehhez a Balatoni utcán kell végig felgyalogolni, ami egy idő után már a Fő utca nevet viseli. Utunk során hangulatos kis vidéki portákat, egy apró virággal borított teret és egy szép templomot láthatunk.

Augusztusban pedig ezen a környéken tartják a jazzpikniket, ezért ha akkor jártok erre, mindenképpen nézzétek meg azt is. Na de a túránkra visszatérve, tartsatok csak szépen felfele egyenesen, A Fő utcából Tódi utca lesz, elmentek a temető mellett is, és végül kanyarodjatok balra a Rizling utcába. Itt már kezd értelmet nyerni a hegyen felfele caplatás, ugyanis ha megfordultok, akkor már láthattok egy keveset a Balatonból. A Rizling utca tetején aztán beleütköztök az erdőbe, egy vékony ösvényen menjetek tovább a kéktúra jelzését követve. 

Felfelé haladva majd egy szélesebb útba torkollik az ösvény, ekkor balra induljatok tovább, és hamarosan meglátjátok majd a kilátót. Menjetek fel a lépcsőkön és csodáljátok meg a lélegzetelállító panorámát! Látni innen Tihanyt, és a környező városokat, dombokat, na meg persze a napsütésben csillogó kék vizet, míg a szem ellát.

Paloznak

Bor és gasztronómia

Paloznak egyik leghíresebb vendéglője a Fő utca egyes szám alatt található Sáfránkert, aminek teraszán érdemes elfogyasztani valami finomságot, és leöblíteni azt egy pohár helyi borral. Az étterem egyébként a Homolához tartozik, és a hazai ízekre specializálódott, modern köntösbe bújtatva azokat. Elsősorban a húsevőknek kedvez az étlap, de vegetáriánusok számára is bőséges a választék, sőt vegán opciókat is találunk! 

A környék felfedezése azonban nem lehet teljes egy borteraszos koccintás nélkül! Én a kirándulós napomon tértem be a Jásdi pincészet szőlőbirtokokkal szegélyezett egységébe és csak ajánlani tudom a helyet! A bor isteni, a kiszolgálás elképesztően kedves és segtőkész, a panoráma pedig pazar! És bár hivatalosan azt hiszem ők már Csopakhoz tartoznak, de mivel egymás mellet van a két városka, így valójába észrevétlenül térhettek át egyikből a másikba!

Én körülbelül három napot töltöttem Paloznakon, ez alatt volt lehetőségem pihenni ezen a békés helyen, de felfedezni is volt lehetőségem, hiszen gyalogosan is könnyedén bejárható a település. Ajánlom azoknak, akik szeretik a nyugit, és azoknak is akik rajonganak a magyar borkultúráért vagy éppen a Kéktúra ezen szakaszát járnák be.

Fotók: Tajnay Dorottya

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32