fbpx
Eddig kétszer volt szerencsém a Nógrád megyéhez tartozó Bánki-tóhoz ellátogatni, de már elsőre beleszerettem. Számomra ez a hely erős vetélytársa lett a Balatonnak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Bánki-tóhoz legkönnyebben autóval tudunk eljutni az M0 autópályáról az M2-re áttérve Vác irányába. Majd a kettes úton tovább haladva Rétság felé hamarosan meg is érkezünk. Ez körülbelül egy órányi autózást jelent. Tömegközlekedéssel egy picit bonyolultabb a dolog. A nyugatiból mennek vonatok Vácra, ahol a buszpályaudvaron kell a 1010-es buszt keresni és azzal továbbmenni Rétság autóbusz-fordulóig. Itt keressük a 329-es buszt, ami elvisz Bánk, strandfürdőig. Ez azonban egy jó két órás utazást jelent.

Miért érdemes ellátogatni a Bánki-tóhoz?

Ha egy szóban kellene megfogalmaznom, miért az egyik legjobb fürdőhely a Bánki-tó, akkor azt mondanám, a nyugalom miatt. Ugyanis körben apró stégeket találunk, amik funkciójuk szerint a horgászoknak épülhettek, ám bőven van belőlük annyi, hogy a sportot űzők és a napozó-fürdőző látogatók is megférjenek egymás mellett. És pont ebben rejlik a tó szépsége. Ha elfoglaltok egy stéget, akkor egészen szeparáltan, nyugalomban, a nádas szomszédságában, idilli környezetben  élvezhetitek a napsütést. 

A vízbe ugyan nem a legegyszerűbb a bejutás, hiszen se létra se lépcső nem vezet bele a stégről. Mi ezt egy nagy Suppal oldottuk meg, de az ügyesebbek lazán beleereszkednek a vízbe a deszkákról is. A tó vize egyébként elég mély, így csak úszásra, Suppozásra, esetleg vízibiciklizésre alkalmas, de ezeket érdemes kihasználni. Egyszerűen annyira szép a táj, ha a vízből kitekintünk, hogy te is azonnal beleszeretsz! Körben kisebb-nagyobb dombok, és erdők szegélyezik a területet. A nádassal és a kis stégekkel egészen festői látványt nyújt az egész. Melegben pedig a víz hőmérséklete is pont kellemesen hűvös.

Feltételezéseink szerint egyébként valószínűleg a stégek hivatalosan tényleg csak a horgászoknak épültek. Azonban eddig még nem fedeztünk fel erre vonatkozó táblákat. Sem olyanokat, amik tiltanák a víz megközelítését.

Szolgáltatások a Bánki-tó körül

Az északi oldalon van egy fizetős, kiépített strand kifejezetten a fürdőzők számára. Ez pont ugyanolyan, mint a legtöbb tavi strand, nyáron eléggé tömött. Közvetlenül előtte találunk egy falatozót, ahol olyan megszokott strandos fogások közül választhatunk, mint a hekk, vagy a gyros. Én egyébként harcsát ettem és elégedett voltam vele. Emellett van egy kis food truckra emlékeztető kiosk, apró terasszal. Itt is kapunk gyrost, illetve hotdogot és hamburgereket is árulnak, bennük se csalódtunk, sőt, picit nyugisabb, kellemesebb is itt üldögélni. 

Mindezektől nem messze pedig van nyilvános mosdó és egy apró kis bódé ahol jégkrémet, chipset, egyéb apróságokat tudunk vásárolni. Továbbá a főút mentén találunk egy pizzériát és egy dohányboltot is. Nem mondom, hogy minden étkezési típust űző embert széles választék vár itt, de szerintem valamit mindenki talál magának!

Részemről annyi biztos, hogyha fürdőzés céljából indulnék útnak, már lehet, hogy inkább ezt a tavat választanám a Balaton helyett, pedig azért is odavagyok. De annyira kellemes ezeken a kis elszeparált stégeken feltöltődni! Ajánlom mindenkinek.

Borítókép: Mahó Bettina

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32