fbpx

Erasmus plus, a fiatal felnőttek Erasmus programja – interjú Kelemen Krisztával

Az Erasmus Plus egy olyan Erasmus program lehetőség, amit hallgatói jogviszony nélkül is kihasználhatunk. Kelemen Krisztával beszélgettünk a több napos projektekről.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kevesen tudnak róla, hogy hallgatói jogviszony nélkül is van lehetőség Erasmus programon részt venni. Te hogyan találtál rá a programra?

Ennek érdekes története van, ugyanis én sem tudtam arról, hogy létezik olyan program az Erasmus keretein belül, amihez nem kell diáknak lenni. Személy szerint én úgy leltem rá erre a lehetőségre, hogy az instagrammot böngészve meglàttam egy ismerősöm által megosztott sztorit. Ebben az állt, hogy keresnek még jelentkezőket egy szlovák Erasmus plus programba, amelynèl a fókuszban az önfejlesztès témája àllt. Felcsillant a szemem és rögtön írtam egy barátnőmnek is, hogy együtt menjünk el. Végül úgy alakult, hogy ő nem tudott részt venni benne. Számomra azonban ez egy “meant to be” lehetőségnek tűnt, úgy éreztem, hogy mindenképpen el kell mennem, és vègül egy felejthetetlen élményt kaptam ennek a döntésnek köszönhetően. Nagyon kevesen tudnak ezekről a projektekről. Célunk, az, hogy ezek a lehetőségek minèl több fiatalhoz eljussanak. A projektek lezajlása után a résztvevőknek van egyfajta ”terjesztési küldetése”, erre a következőkben még visszatérek.

Miből épül fel egy Erasmus Plus program?

Ez a típusú Erasmus program általában kb. egy hetet ölel fel, nem egy vagy több szemesztert. Európàn belül bármely ország szervezhet Erasmus plus projekteket. Az adott városba való megérkezés általàban estére esik, és ezt követően a szàllàson màr vacsoràval várnak minket. Az első nap főkènt a bemutatkozàsról és az úgynevezett “ice breaker” játékokról szól, illetve a program szervezők ismertetik szàmunkra a heti tervet. A különböző játékok és csapatèpítők elősegítik a barátságos légkört, valamint, hogy jobban megismerhessük egymást. A projekt időtartama alatt kicsit olyan, mintha iskolába járnánk. Napközben különböző workshopok, kurzusok vannak. Ezek mind inkább interaktív jellegűek, nem úgy kell elképzelnünk, mint a száraz, lexikális tudást nyújtó tanórákat. Minden projektnek van egy fő témája, ami köré a különböző feladatok rendeződnek, kicsit játékosan megoldva, hogy tanuljunk is belőlük, de élvezzük is közben. 

Én eddig kettő projekten vettem részt. Az első, amin voltam, Szlovákiában került megrendezésre. Nagy hangsúlyt fektettek itt a kommunikációs készségek fejlesztésére, többek között rendeztek egy Ted talk jellegű alkalmat is nekünk, ahol mindenkinek tartania kellett egy pici beszédet egy szabadon vàlasztott témában. Szàmomra ez a hét a komfortzónám feszegetéséről szólt. A következő projekten, amin részt vettem, azt Észtországban szervezték. Ott egy kicsit más felépítésű volt a program, hiszen az egy úgynevezett “training course” volt, ami egy olyan képzést nyújtott, amiben megtanulhattuk, hogy hogyan lehetünk jó ifjúsági vezetők, és hogyan szervezhetünk mi is saját Erasmus plus projekteket a jövőben. A projektek egyébként mindig angol nyelven zajlanak.

 Minden egyes ilyen projektnek más a fő témája. Egy-két témakört megemlítve, például ilyenek lehetnek : business, fake news, enviroment, social media, arts, sports and recreation, IT, racial discrimation, mindfulness, és még megannyi más, érdekes témakör.

Mit adott neked ez a két program, amin eddig részt vettél?

Mindkét esetben jócskán kilöktem magam a saját komfortzónámból. Már csak azért is mert mind a két alkalommal úgy volt, hogy barátnővel megyek, de végül mindre egyedül jutottam el. Azon túl, hogy sokat tanultam a kurzusok alatt, egy kicsit mindenhol tanultam magamról is, feszegettem a határaimat és legyőztem a félelmeimet. Pedig sokszor éreztem azt, hogy nem vagyok elég jó, vagy felkészült, de mégis kiálltam megtartani a beszédemet, legyőzve a szorongásaimat. Annyit tudunk kivenni ezekből a lehetőségekből, amennyit beleteszünk. Ez pedig rengeteget adott, amiből a jövőben is lehet tàplàlkozni, erőt meríteni. Ezeket pedig a magànéletünk soràn is hasznosíthatjuk. Illetve mèg nagyobb kedvet ès motivációt kapunk ezek àltal a következő Erasmus plus projekthez is. Hiszen erre is igaz az a mondás, hogy ha egyszer elkezdjük, nem lehet abbahagyni! 

Csodálatos érzés az is, hogy Európa szàmos pontjáról érkeznek különböző emberek egy adott programra és mégis mennyire  képesek megérteni egymást, és egy hullámhosszon tudnak lenni egy közös beszédnyelv segítségével. Ezek által megismerhetünk különböző kultúrákat, sztereotípiákat, egy adott nemzethez tartozó értékeket, és ezeket át tudjuk adni, meg tudjuk tanítani egymásnak. A hét végére úgy összekovácsolódunk szinte, mint egy család. Az ilyen projekteken szoros barátságok szoktak kötődni, illetve hallottam már olyan történetet, hogy valaki ilyen projekt által talált rà a jövendőbeli házastársàra is.

erasmus plus

Mindezek mellett számomra nagyon sokat adott a természet is. Ezek a projektek általában az adott nagyvárostól nem messze helyezkednek el, de nyugodtabb, természetközelibb helyeken. Az első program, amin részt vettem, az a hegyekben, egy csodaszèp tàborhelyen volt, melyet sok fa vett körül, illetve sportpályák is voltak, amiket szabadidőnkben hasznàlhattunk. Az észtországi projekt egy gyönyörű fenyves mellett volt, közel a tengerhez. Kimenni oda mindig nagyon megnyugtató és felszabadító érzés volt. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki eljusson egy ilyen Erasmus Plus programra?

Alapvetően semmilyen teljesíthetetlen elvárás nem szüksèges ehhez. Ezek a programok 18-30 év közötti fiataloknak szólnak, de példàul, hogyha a programban nincs meg a minimum létszám, akkor van rá esély, hogy kivételt tesznek ilyen esetekben, tehát mindenképpen érdemes próbálkozni. Az adott projekthez szoktak csatolni egy infopack nevű fájlt, amiben minden szükséges információ megtalàlható a projekt helyszínéről, résztvevő országairól, témájáról, elérhetőségéről, stb. A jelentkezéshez egy űrlapot kell kitölteni (application form), amiben az alapvető személyes adatokon kívül, többnyire arra kíváncsiak mi a motivációnk, miért szeretnénk részt venni a kurzuson. Ha bevàlogatják az illetőt a projektre, akkor a következő szükséges lépés a repülőjegy/ buszjegy megvásárlása. Ez az egyetlen költsége ezeknek az utaknak. A szállás és az étkezés teljes mértékben a program által finanszírozott. 

Illetve említettem, hogy akik végigcsinálják a programot, nekik utána “missziós” feladatuk is van, amit dissemination-nek neveznek. Ez amiatt fontos, hogy valamilyen formában terjeszteni tudjuk az Erasmus Plus hírét, és minél több fiatal értesüljön erről a nagyszerű lehetőségről. Ez az interjú is annak számít, remélem sokakhoz eljut ez az információ és esélyt adnak maguknak arra, hogy megismerhessék, majd kipróbálhassák ezeket a projekteket. Ilyen terjesztés például az is, amikor résztvevők elmennek gimnáziumokba, vagy bizonyos szervezetekhez, illetve készítenek bármiféle interjút ezekkel kapcsolatosan. Ha a feladatokat megcsináljuk, akkor még a repülőjegy árát is megtérítik számunkra, utólag. Így lényegében szinte ingyenes az egész, csak költőpénzre van szükségünk, ha valamit venni akarunk magunknak. Ez tènlyeg nem átverés, mikor mesèltem róla barátoknak, hihetetlennek tartottàk, és persze első hallásra tényleg annak tűnik, de az Erasmus plus különböző pályázati utakon kap erre keretet, ezért van rá lehetőség, hogy ingyenesen igénybe vehessük.

Kinek ajánlanád ezt a lehetőséget?

Azok számára ajánlanám, akik nyitottak az új élményekre, akik szeretnék magukat építeni, fejleszteni, valamint azoknak akik szeretik a multikulti közeget, és azt, hogy megismerhetnek több nemzetiségből érkező embereket. Meg persze az sem hátrány, ha érdekel valamilyen szinten, vagy passzol hozzád az adott program fő témája. Ez egy szuper lehetőség, ha szeretnéd kipróbálni magad, vagy te is kicsit feszegetnéd a komfortzónádat, de nem szeretnél fél éves Erasmus útra menni. A félelem se riasszon el senkit, az elején nekem is nehéz volt ezt meglèpni, de utólag nagyon hálás vagyok azért, hogy leküzdve ezeket a gátlásokat, elmentem és esélyt adtam magamnak a fejlődésre és a felejthetetlen èlményekre!

Mikre kell esetleg külön odafigyelni, ha valaki bekerül a programba?

Ami szerintem fontos, hogy betartsuk a bizonyos határidőket, amiket a fogadó ország koordinátorai kérnek, és kitöltsünk minden szükséges űrlapot, illetve elküldjük nekik a megvásárolt jegyeket. Lehetőség van a különböző étkezési szokások jelzésére is a jelentkezési lapon, és ők ezt figyelembe veszik a projekt teljes időtartama alatt. Példàul vegetáriánus étel mindig van, illetve növényi tejet is lehet igényelni, úgyhogy ezek miatt sem kell aggódni.

Fontos az is mèg, hogy akik szednek bizonyos gyógyszereket vagy allergiásak, ők hozzanak magukkal minden szükséges orvosságot, mert àltalàban a legközelebbi gyógyszertár messze van a szálláshelytől. 

Lényegesnek tartom továbbá megemlíteni a közösen írt hàzirendet. A projekt első napjàn, amikor megérkeznek a résztvevők, akkor mindenki együtt ír egy házirendet és azt be kell tartani a program alatt.

A szobabeosztás pedig úgy van mindig megszervezve, hogy különböző nemzetiségűek vannak együtt, hogy ezzel is integrálódjanak a fiatalok, ès hogy mèg jobban összekovácsolódjon a csapat.

Ha szeretnél életreszóló élményeket, barátokat és tudást szerezni, akkor nagyon bátorítalak arra, hogy kipróbáld ezeket a programokat. 

A projektek az év minden hónapjában elérhetőek.

Az egyik résztvevő társammal, Torma Bàlinttal szintén készült egy interjú az Erasmus plus-ról, amit a Hit Rádió csatornàjàn láthattok a jövőben.

Az aktuális lehetőségekről itt tudtok információt gyűjteni:

https://www.facebook.com/groups/youthprojectsHU/?ref=sharehttps://www.facebook.com/groups/youthprojectsHU/?ref=share&exp=7ffb

https://www.facebook.com/groups/youthbridgesbudapestprojects/?ref=sharehttps://www.facebook.com/groups/youthbridgesbudapestprojects/?ref=share&exp=7ffb

Fotók: Kelemen Kriszta

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban