fbpx

A hónap témája: Nosztalgia – bemutatkoznak a nagyköveteink

Régi képek a nagyszülőkről. Megsárgult könyvek a polcon. De nemcsak tárgyak, hanem illatok is, amik gyerekkori emlékeket idéznek. Nekünk ezek jutnak eszünkbe, ha a nosztalgia szóra asszociálunk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szeretjük az ezzel járó érzést, így arra gondoltunk, hogy egy teljes hónapot szentelünk neki a magazinon. Augusztusban a nosztalgia jelenséget járjuk körbe. Természetesen nem egyedül, ebben a hónapban is nagykövetek képviselik velünk együtt a témát. Ismerjétek meg őket!

Kertész Violetta
a Lovebug Vintage shop alapítója

A Lovebug Vintage shop immár 12 éve várja Budán egyedi vintage és új darabokkal vásárlóit. Kezdetben csak válogatott vintage ruhák és kiegészítők képezték a repertoárt, mára már sok új, retró stílusú ékszer, gyűrű és napszemüveg is megtalálható a kínálatban. Az üzlet egész berendezése és hangulata is különleges, nem éppen egy átlagos üzlet, van olvasósarok a galérián vintage könyvekkel, bakelit lemezek és vintage tárgyak is!

Mottónk az elfogadás és önkifejezés, a vásárlás pedig inkább legyen egy laza, hangulatos, slow-living élmény. 

Fotó:  Panamy Photo

Évek óta gyűjtöm a kincseket az üzletbe, kommunikáció szakos diplomám és textil tervező végzettségem sokban segítette a social média oldalak felvirágoztatását, és az apró egyszemélyes mini vállalkozás lépésről lépésre fejlődött az évek alatt. 

Fontos számomra a régi dolgok újra felhasználása, sok upcycle azaz felújított/átalakított egyedi vintage darab is van az üzletben, kabátok-táskák kapnak így új életet. Már egész fiatalon rengeteget jártam antik- és bolhapiacokra, lenyűgözött a letűnt korok kincsei, nosztalgikus hangulatú darabokat újra szerethetővé tenni a legjobb dolgok egyike!

Bíró-Balogh Tamás
irodalomtörténész

Gyomán születtem, 1975-ben, 1994 óta Szegeden élek, itt dolgozom. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógiai Karának vagyok oktatója, a Tanítóképző Tanszéken. Három prózakönyvem jelent meg, a többi tanulmányokat tartalmaz, főleg a 20. század magyar irodalomtörténetével foglalkozom, valamint az irodalmi személyesség tárgykörével, azt szokták mondani, hogy dedikációkutató vagyok, már ha van ilyen egyáltalán.

fotó: Valuska Gábor

Gyomán születettem, azóta ilyen nevű település nincs. A Dózsa György út 49. szám alatt laktunk, amiből egyszer csak Bajcsy-Zsilinszky 129. lett. 1989-től a helyi Kiss Lajos gimnáziumban tanultam, aztán 1990-től már a Kner Imrében. Pedig a gimi ugyanott maradt. (Ma meg már a híres gyomai vértanú, Szent Gellért a névadója.) Aztán a JATE magyar szakára kerültem, de mire diplomát kaptam, SZTE lett belőle. És engem sem úgy hívnak már, ahogy születtem.

Régen minden jobb volt. Ez a mondat nem igaz. De olvasóként látom, ha egy író nosztalgiázik, és irodalomtörténészként tapasztalom, hogy az olvasók szeretnek a régebbi korokra gondolni.

Góg Angéla DLA
food designer, az Onyx Műhely művészeti vezetője és tervezője

Az étel ehető üzenet, amire érdemes odafigyelni” – épp ezért választottam munkáim médiumának, hisz általa képes lehetek minden érzékre hatni. Az elmúlt évek során számos kutatás és felkérés által fejlesztetten ki saját módszertanomat és nyelvezetemet, amivel ehetővé tehetem üzenetemet.

Az Onyx Alkotói Közösség tagjaként feladatom, hogy hidat képezzek a design és gasztronómia világa között, és a formatervezésből átvett módszerekkel segítsem az ételek megalkotását, tervezzem a tálalási eszközöket, mindamellett, hogy valamint új élményfaktorral ruházzam fel azokat.

Fotó: Rácmolnár Milán

Tervezőként hiszem, hogy érdemes rátalálni olyan területekre, amelyek mindannyiunk számára fontosak. Feltenni azokat a kérdéseket, melyekre mindannyian szeretnénk választ kapni. Gyermekkorunk ízei, elődeink ételei és étkezési kultúránk hagyományainak megismerése vált fontossá számomra az elmúlt évek során. Az emlékezés folyamata mindig is fontos kutatási téma volt számomra, mindemellett az elmúlt évek gyakorlati munkái új utakat mutattak, ezért az emlékek hozzáférhetősége, azok felidézhetősége, megismerése vált célommá. Doktori munkám során a múltidézés mellett az foglalkoztatott mit fogunk enni 50-100 év múlva, és melyek azok a fogások, amelyeket tovább kellene örökítenünk a következő generációknak

A nosztalgia, a múltidézés alapvetése a kutatásaimnak és az abból következő projektek célja épp a múlt emlékeinek felidézése, megőrzése és továbbvitele.

Hamarosan nagyköveteink tartalmait is olvashatjátok, kövess minket, hogy ne maradj le róluk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32