fbpx

Ott torony volt: Víg Mihály-portré – premier előtti vetítésen jártunk

Víg Mihály kultikus szereplője a '80-as évek magyar underground zenének, alapítótagja a Balaton és a Trabant együttesnek. De nevét ismerhetjük Tarr Béla filmjeinek zeneszerzőjeként is. Tegnap megnéztük a róla szóló portréfilmet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elvárások nélkül indultam el tegnap a Szeszgyár nevű közösségi kertbe, ahol a szabad ég alatt levetítették az Ott Torony volt: Víg Mihály portréfilmet. Abban persze bíztam, hogy nem fogok csalódni, de arra nem gondoltam, hogy ennyi érzést megmozgat majd bennem a film. Az elmúlt hatvan év ismertetése a filmvásznon elérte azt, amit a magazinnal terveztünk erre a hónapra: hogy megcsiklandozzon a nosztalgia. Nézve a filmet számtalan rész mélyen meghatott, még úgy is, hogy bár nem éltem akkor, azért egyes jeleneteket magaménak tudtam érezni.

Víg Mihály Ott Torony volt – a filmről

Az 1 óra 40 perces film során igazán őszintén és természetesen betekintést nyerhetünk Víg Mihály gyerekkorába, iskolás és tinédzser éveibe. Megismertük kapcsolatát az irodalommal, hogy hogyan sikerült neki kimaradni a sorkatonaságból, hogy mi vagy éppen mi nem motiválta a zenélés kapcsán. Megtudtuk, hogy honnan indult a Balaton zenekar, hogy életének egyes állomásaiban milyen személyek voltak nagyon meghatározók. Az is kiderült, mi végzett a Trabant zenekarral. A művész mesélt az ő családjáról is. És nagy részt kapott a filmben Víg Mihály Tarr Bélával való együttműködése, majd a jelen is, hogy most mit csinál, miképp dolgozik, és hogy hogyan vélekedik a mostani zenékről.

Mindezt pedig nemcsak Víg Mihály elbeszélése alapján, mert bár sok jelenet vele készült interjúkból áll, de emellett még soha nem látott archív videófelvételekkel és képekkel is kiegészült a film. A történetbe pedig akarva akaratlanul beleszövődtek az elmúlt 60 év Magyarország nagyobb momentumai, beleértve a Kádár-korszakot, a rendszerváltást, viszont itt egy művész és az ő élettörténetének szemszögéből. 

Kinek ajánlom?

Aki kíváncsi arra, hogy hogyan és mivel lehetett érvényesülni a késő hetvenes, korai nyolcvanas években a zene terén. Akit érdekel egy olyan magyar művész élete, akit soha nem a hírnév hajtott. Aki szeret kendőzetlen élettörténeteket megismerni és érdekli a történelmünk. És persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy akinek van nyitottsága a zene iránt, ismeri a hazai zene és filmipar szereplőit. 

Rendező Kécza András. A filmet a Kontra és a Cirko Film mutatta be. Szeptember 1-től a mozik is játszani fogják.

Kiemelt kép forrása: Kontra Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32