fbpx

Lomtalanítás – hogyan állj neki, és mire figyelj

Budapest néhány kerületében a következő hetekben zajlik a lomtalanítás. Mivel engem is pont érint, ezért gondoltam hozok nektek egy kisokost, hogyan kezdjetek bele, és mire figyeljetek oda.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A lomtalanítás olyan, mint az őszi vagy a tavaszi nagytakarítás: valószínűleg nagyon nehéz rávenni magunkat, mert semmi kedvünk hozzá, ám utána büszkeséggel tölt majd el az eredménye, ahogy körbenézünk a lakásban.

Hogyan kezdjünk bele?

Sokat lendíthet a motivációnkon, ha van valami célja a szanálásnak. Esetemben például nagyot dob a lelkesedésemen, hogy alig három hónap múlva beköltözik a párom. Ezért ha törik, ha szakad, muszáj helyet csinálnom az ő dolgainak, és ez már elég indok ahhoz, hogy nekiálljak. Keress te is célt magadnak. Lehet az csak egy olyan apróság mint, hogy át akarod rendezni a lakást, vagy belevágnál a minimalizmusba, esetleg az őszi évszakváltás, újra dekorálás. Vagy szándékosan szervezz egy nagy ősznyitó házibulit, baráti összejövetelt. Nekem például ez mindig erőt ad a takarításhoz is, hogy tudom, jönnek hozzám. További tippeket ehhez találsz Rami nagy szelektálós cikksorozatában is.

Ha meg van a cél, akkor bontsuk le napokra. Sokan – köztük én is – hajlamosak vagyunk a halogatásra és a lomtalanításnak is aznap este kezdünk neki, amikor már ki kell tenni a cuccokat. Gondolkodjunk előre, tervezzük meg ennél egy kicsit jobban a szanálást. Biztosan lesz egy hétvége a nagy esemény előtt, már azon érdemes elkezdeni pakolgatni, hiszen ott egy (vagy kettő) egész napot erre tudunk áldozni.

Esetemben a lomtalanítás kedd estére esik, ekkor tehetjük ki a holmikat 6 óra után, amiket majd hajnalban visznek el. Én ezért a vasárnapot már majdnem teljes egészében erre szántam. Átválogattam az összes ruhámat, eltettem a nyáriakat, elővettem az őszi-téli dolgokat, és kiszelektáltam ami nem kell már. Letakarítottam a ruhaállványt és a komódot is mindeközben, hogy a takarítást is beillesszem a sztoriba. Szépen minden újra lett hajtogatva, és helyre téve. Ezután pedig jött a kacatos sarok, ahova jó ideje be vannak dobozolva dolgok, ezeken is átrágtam magam. 

Egészen kíméletlen voltam ezúttal, repült jó néhány dolog. Lett három nagy zacskó eladandó ruha és tárgy, egy zacskó szemét és két szintén nagyobb zacskó lom. Ezzel pedig a nehezén túl is vagyok, a többi kisebb egység hétfőn és kedden kerül átválogatásra. Fontos szempont ez is a tervezésben, hogy ne toljuk túl az egy napra eső feladatokat. Egy idő után nem lesz kedvünk hozzá és ennek eredménye általában, hogy nagyobb rumlit csinálunk, mint amekkora a sikerünk.

Néhány fontos alap információ a lomtalanításról

Lomtalanításba nem tehetünk ki akármit, erre érdemes odafigyelni. Például a korábbi időkkel ellentétben már veszélyes hulladékot – mint a lejárt gyógyszer, használt elem vagy bármilyen elektronikai hulladék – nem helyezhetünk ki. Ez eddig megkönnyítette a dolgunkat, de a környezet számára nem volt jó megoldás. Éppen ezért a közelünkben lévő hulladéklerakóhoz kell szállítanunk ezeket, ahol ebben az időszakban kialakítanak egy külön gyűjtőt ezen tárgyaknak. Ezzel kapcsolatban az fkf.hu-n tudunk tájékozódni. Érdemes nézni a postaládánkat is, mert általános információkkal kapcsolatban mindenki kap egy pici brossúrát. 

Fontos, hogy a kijelölt időpont előtt ne tegyünk ki semmit. Ennek legfőbb oka, hogy ne legyen széthordva a szemét napokig. És ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a szabálysértés komoly pénzbeli bírságot is vonhat maga után.

Lényeges továbbá, hogy háztartási hulladékot ne helyezzünk ki. Az ebédhez megpucolt krumpli héja például ne kerüljön ki, ha egy mód van rá. Valamint továbbra is figyeljünk oda a szelektív hulladékgyűjtés megfelelő alkalmazására. A lomtalanítás nem jelenti azt, hogy minden szemetet kiömleszthetünk. 

Továbbá, ha olyan bútortól szeretnénk megszabadulni, ami alapvetően még használható, akkor első körben keressünk fel szervezeteket, alapítványokat, hátha tudunk jobb helyet is találni neki, mint a lomtalanítás.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32