fbpx

Inkluzivitás és fenntarthatóság a divat világában – Interjú Pázmány Lilivel

A divatipar problémás mivolta senki számára nem jelent manapság meglepetést, a környezetünkre gyakorolt káros hatásaival a legnagyobb márkáktól kezdve a kisebb tervezőkig mindenki tisztában van.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

 Katona Sára Csenge írása

Az influencerek és hétköznapi emberek körében is egyre gyakoribb téma a fenntarthatóság, nem csak az öltözködésben, de az életmódban is.

Azonban ezen túl is vannak megoldásra váró gondok, ilyen például az inkluzivitás, vagy sokkal inkább annak hiánya! A boltokban vásárolható ruhák a többségi társadalom kielégítését veszik célba és ignorálják az eltérő szükségletekkel rendelkezők igényeit, mely sokak számára elérhetetlenné tesz egy olyan egyszerű dolgot, mint a megfelelő ruházkodás.

Erre a két problémára keresi a megoldást Pázmány Lili divattervező, kinek ruhái elsősorban tolószéket használó személyekre készültek. Az ötletet édesanyjától kapta, ki saját maga is annak használatára szorul, így Lili saját családján belül szembesült vele, hogy mekkora nehézségekkel járnak a legalapvetőbb dolgok is köszönhetően az inkluzivitás elhanyagolásának. Ebből kifolyólag tanulmányai során olyan ruhadarabokat tervezett melyek nemcsak kényelmesek és könnyedén fel-le vehetőek mozgáskorlátozottak számára, de mindemellett divatosak is. Ezen szempontokat figyelemmel tartva alkotta meg az Unobstructed utcai divat kollekciót majd később egy fehérnemű szettet is.

https://lh6.googleusercontent.com/Ith7W49vWHF9m10I-RZexb0jS2Yli2tOB0V2hyklAU7C7Uy1CUPIoTGFEC1ECPOgoyOSXr0t2nO7LS4LuFFPeLQ73A_6iIF4NKSSx111n2XOBHMqnmTonINK6FCEkT8AvwV9s--5
Fotó: Pázmány Lili

Már két kollekciód is megjelent, ami az inkluzivitásra fókuszált, eddig milyen visszajelzéseket kaptál rá? Mit gondolsz, mekkora igény van erre?

Mozgáskorlátozott Édesanyámnál tapasztalt mindennapos öltözködési nehézségek láttán már gondoltam, hogy nagy igény lehet inkluzív öltözékekre. A kutatásaim más mozgáskorlátozott személyeket beavatva visszaigazolták a feltételezésem, hogy a probléma nem egyedülálló. Átlagosan probléma van az öltözékek szabásával, mert nem akadálymentesek. Az kifejezetten mozgáskorlátozottak számára készült ruházat sokszor a funkcionalitást részesíti előnyben, ami az esztétika rovására megy, így ezek az öltözékek nem divatosak. A kollekciók elkészítése óta sok az érdeklődés, ami bizonyítja, hogy nagy szükség van divatos akadálymentes öltözékekre. 

Hogyan sikerült elérned azokat, akik számára a ruhákat tervezted, esetleg adódtak nehézségek a céljaid kommunikálása során, vagy egyáltalán nem volt ilyenre szükség, mert a célközönséged talált rád?

 Az első kollekciómhoz én kerestem meg aktív kerekesszéket használó személyeket, paralimpikonokat és kerekesszékes influenszereket. Közülük mindenki nagy örömmel fogadta az akadálymentes ötleteimet. Azóta dolgozok velük kollekciók tervezésénél és folyamatosan keresnek meg más mozgáskorlátozott személyek is ötletekkel, ami nagyon nagy segítség.

A ruhák, amiket terveztél, bár inkluzívak, de mennyire széles körben elérhetőek? Árazás, méretezés és fizikai elérhetőség terén is, akadnak-e problémák, és ha igen hogyan tudod ezt orvosolni? 

Mivel az öltözékek nincsenek nagy számban legyártva, jelenleg előrendelhetőek és mindig személyre szabottan készül el annak, aki megrendeli, így a méretezés és testi különbségek figyelembe vétele nem okoz gondot.

Mi a véleményed az inkluzív divat jövőjével kapcsolatban, van esély jelentős változásra a közeljövőben? Esetleg mainstream divat trendé is kinőheti magát?

Úgy látom, hogy egyre inkább a beszélgetés témájává válik az inkluzív divat. Egyre több tervező foglalkozik akadálymentes divattervezéssel és optimista vagyok, hogy jelentős és pozitív változás történik a jövőben. Mivel nagyon karakteres és izgalmas formai többletet tud adni egy-egy akadálymentes elem beépítése a ruházatba és a funkcionalitás is mindenki számára fontos, azt gondolom, hogy akár nagy divattá is válhat egy ilyen. 

C:\Users\Csenge\Downloads\49D2EB62-C541-4EC9-BD75-34EF616C98C6.jpeg

Fotó: Pázmány Lili

Az inkluzivitáson kívül fontos kérdés még a fenntarthatóság, erről mi a véleményed? Előfordulhat olyan, hogy az egyik probléma több figyelmet kap és elnyomja a másikat?

Az inkluzív tervezés mellett a fenntarthatóság is nagyon fontos számomra. Szerencsére, a környezettudatos és átlátható divat fontosságát a legtöbb művészeti egyetemen már tanítják és sok leadandó munkához alapelvárás, emiatt sok divattervező ilyen megközelítéssel dolgozik. Az inkluzív vagy akadálymentes tervezés azonban jelenleg még kevesebb figyelmet kap. Ez azért van, mert legtöbbünk magától értetődőnek tartja a megfelelően illeszkedő divatos öltözéket. Egy átlagos ruhadarab fel- és levétele a napi rutin része. Azonban arra, hogy egy mozgásszervi fogyatékossággal élő személynek gondjai adódhatnak az öltözködéssel, nem is feltétlen gondolnak, hogy probléma addig, amíg nem tapasztalják meg közelről. Azonban erre is egyre több törekvés van, hogy felhívják rá a figyelmet. A divat az egyik legjobb platform arra, hogy felhívja a figyelmet fontos témákra. Nem gondolom, hogy egyik probléma több figyelmet kap és elnyomja a másikat, mindegyik problémára ugyanannyira fontos figyelmet fordítani.

Említetted korábbi interjúidban, hogy fontos számodra a megfelelő, bőrbarát anyagok használata. Ez mennyire összeegyeztethető a fenntartható anyaghasználattal, érezted már úgy, hogy ez a két cél ütközik?

Véleményem szerint a bőrnek leginkább kellemes alapanyagok a természetes alapból előállított textíliák. Mivel számomra fontos az öltözékeimnél a jó komfortérzet, szintetikus anyagokat nem használok alapanyagként. Szerencsére ez teljesen összeegyeztetgető a fenntartható anyaghasználattal, ugyanis a természetes anyagok előállítása mindenképpen kedvezőbb a környezetünknek. 

Az eddigiekben, milyen lépéseket tettél a fenntartható divat felé? Nem csak az anyagválasztás, de a termelési folyamat során is, esetleg vannak ilyen terveid a jövőre nézve?

Nagyon fontos számomra, hogy tudjam, hogy milyen forrásból származik az anyag.  Olyan öltözékeket tervezek, amelyek időtállóak és sokáig tartanak, a minőségi, természetes alapból előállított alapanyag használata mellett az igényes kivitelezés is kulcsfontosságú. Mindig használok újra előző munkáimból megmaradt régi szöveteket, anyagokat. A kivitelezés mindig etikus körülmények között történik, mindent nagy gondossággal készítek el vagy készítünk el közös munkával varró szakemberekkel. Mindemellett moduláris, rétegezhető megoldások jellemzik az öltözékeimet, tehát a variálhatóság miatt többféleképpen viselhetőek, így ez is segíti az öltözék élettartamának meghosszabbítását.

A legutóbbi Instagram posztodban egy új anyaggal való kísérleteidet mutattad be, tudnál erről mesélni? Honnan jött az ötlet és van-e kapcsolata a fenntarthatósághoz, újrahasznosításhoz?

Ennél a projektemnél arra voltam kíváncsi, hogy a műanyag táskát miként lehet újrahasznosítani és anyagot készíteni belőle, úgy, hogy funkcionális tulajdonságokat találjak, amelyek inspirálhatnak új ötletekre. Egy nagyon sztreccses, alkalmazkodó, érdekes anyagot tudtam létrehozni. Az anyag folyamatosan bővíthető és variálható. Ez a kísérlet nagyon sok új ötletet adott inkluzív és fenntartható tervezés összekapcsolásához. 

C:\Users\Csenge\Downloads\EC2FF22E-86E9-46EF-874A-24476AF20C51.jpeg
Fotó: Pázmány Lili

Az eddigi tapasztalataidat, és a divatipar jelenlegi állapotát tekintve, főleg a globális helyzet fényében, ha most készítenél (vagy esetleg készítesz) egy kollekciót, lenne bármi olyan, amit a korábbiaktól eltérően tennél?

Több kötött anyagú öltözéket tervezek a kollekcióimban. A kötött anyagú öltözékek kényelmesek és alapdarabok a ruhatárainkba. Előállítása zero-waste lehet, ugyanis a forma alakítás az anyag létrehozása közben történik.  A divatipar egyre fenntarthatóbbá tételének ambíciója miatt előtérbe kerülnek a kötött anyagú öltözékek.

A cikk szerzője Katona Sára Csenge, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek