fbpx

Csalók lepik el az új használt ruha adás-vételi alkalmazást

Az elmúlt hetekben szinte minden platformon szembejön a használt ruha alkalmazás, amin bárki meghirdetheti saját cuccait. Ez eddig még rendben is van, az viszont már kevésbé, hogy rengeteg a csalás rajta.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az alkalmazás nevét szándékosan kerüljük, azonban talán mindenkinek van róla sejtése, hogy miről beszélünk, hiszen a Facebooktól az Instán át a Youtube-ig minden tele van a reklámjával. Az applikáció egyébként rendkívül hasznos, és tényleg eredményes üzletek platformja. Többen is arról számolnak be, hogy gyorsan, sok használt ruhájuktól megszabadultak már a segítségével. Tehát alapvetően nem a platform a rossz, hanem sajnos a csalók nagyon jó potenciált látnak benne. Mondom, mire figyelj, ha elkezded használni.

Csalók a használt ruha vásárlók között

Az érintettek közül legtöbben arról meséltek, hogy mikor eladni készültek termékeket, akkor adathalászok próbálkoztak a megvásárlással. Ennek menete a következő volt: az alkalmazás felületén üzenetben kérik az email címet, erre jön egy üzenet, amiben láthatjuk, hogy ki és honnan szeretné megvenni adott ruhadarabunkat. Profin, az alkalmazás logójával és színeivel ellátva, a megvenni kívánt ruhával és árával együtt jelenik ez meg.

A turpisság pedig ezután jön, a „kap” gombra kattintva elkéri a bankkártyánk adatait, mintha szüksége lenne erre az alkalmazásnak ahhoz hogy megkapjuk az összeget. És amikor ezeket megadja az eladó, akkor szépen lelopnak a számlájáról egy csinos kis összeget.

Mit tehetsz felhasználóként?

A csalók kihasználják azt, hogy új regisztráló vagy és még nem tudod hogyan működik pontosan a platform. Ezért újként fokozottabban kell figyelni. Ami a leglényegesebb, hogy tudd, a vásárláshoz nem szükséges email. Ha valaki kéri, még ha meg is adod, magához a tranzakcióhoz nincsen rá szükség. Tehát, ha emailben akarnak a kifizetés kapcsán bármit kérni tőled, akkor az már legyen gyanús! A vásárlás ugyanis teljes mértékben az alkalmazáson történik. Ott jelenik meg, ha valaki megveszi a termékedet, és a kifizetése a profilod egyenlegébe érkezik. Onnan tudod majd magadnak kiutalni.

Mindemellett pedig örök érvényű, hogy csak úgy nem addd meg a kártyád adataidat egy honlapon. Ha mégis, akkor használd a bankod által előállított web kártyát, amire nem teszel fedezetet, így nincs is mit lelopni róla. És ez a másik pont, amivel a csalók próbálkoznak, hogy kapsz az adatok megadásánál egy robot üzenetet, hogy minimum 50 ezer Forintnak kell lennie a számládon, mert ezzel biztosítják a vásárlót, hogy valid kereskedő vagy. Ennek se dőljünk be, eladóként nem lehet ilyen feltétel.

Fontos, hogy elolvassuk az alkalmazásban, hogyan működik a használt ruhák eladása és vétele, esetleg keressünk is rá erre az interneten, vagy kérdezzünk meg valakit, aki már tapasztalt benne.

Ezen túl egyébként kérdéses, hogy a cég miért nem foglalkozik a problémával. Ahhoz, hogy ezt előremozduljon, mindenképpen jelezd feléjük, ha gyanús tevékenységet tapasztalsz! Egy jó cég számára fontos, hogy az ügyfelei pozitív élményt kapjanak terméke használata esetén, ezért előbb-utóbb muszáj valamit kitalálniuk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek