fbpx

Vászontáska – Bölcsészektől a fenntarthatóságig

Minden féle-fajta színben és formában látjuk, a mintáknál szinte sosem találkozunk két ugyanolyan darabbal. A vászontáska viselők napjaink divatjában már-már egész szubkultúrát alkotnak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ádám Luca írása

A Bölcsészkar Astoria-nál lévő kampuszára belépve pedig már azok lógnak ki a sorból, akiken nincs vászontáska. Tapasztalatból tudom, hogy sokan büszkén viselik nap, mint nap a médiaszak logóval ellátott vászontáskát. Valóban, ennek oka nem utolsó sorban az egyetem iránt érzett szeretet, tisztelet és elköteleződés lehet. Mások ezzel szeretnék kifejezni azt, hogy bolygónk és környezetünk védelme fontos számukra, és ennek megfelelő életvitelt folytatnak az öltözködés és a divat terén. 

Lehet, hogy most te is elgondolkodsz: egyáltalán mi az a fenntartható divat? És ez teljesen rendben van. Szerencsére mostmár egyre inkább kezd bekerülni a köztudatba ez a kifejezés, ami megvalósulásához mindenképp szükséges. Főleg környezetbeli fenntarthatóságként értelmezzük: ruhagyártáskor minél kevesebb környezetszennyező anyagot használjunk. Mellőzzük a jelenkori divat okozta pazarlást, és a tömeggyártás csökkentésével kíméljük a munkaerőt is, jobb munkakörülményeket teremtsünk. Azt gondolhatnánk, hogy ehhez nekünk nincs sok közünk, mert a felelősség a nagyvállalatokra hárul. Azonban ha mi, fogyasztók felhívjuk a nagyvállalatok figyelmét arra, hogy igenis van igény a fenntarthatóságra, azok is változtatni kényszerülnek módszereiken.

A vászontáska fenntartható? Talán a legkönnyebb először arra a kérdésre választ adni, hogy miért szeretjük a vászontáskát. Elsősorban azért, mert nem műanyag. A 21. század nagy műanyagproblémájára választ adhat, lebomló és újrahasznosítható anyagból készül, ellentétben a nejlonzacskókkal, amikből sokan minden egyes vásárlás alkalmából újat vesznek. Tartóssága miatt gyártani is kevesebbet kell belőle. Bizonyos tanulmányok azonban kifejtik, hogy egy vászontáska gyártásakor a CO2 kibocsátás jelentősen magasabb, mint nejlonszatyor előállításakor. Arról azonban sajnos nem született konszenzus, hogy összességében melyik környezetkímélőbb.

vászontáska

Hogyan tovább? Bevallom, nehéz állást foglalni olyan kérdésekben, ahol még a szakemberek sem tudnak dönteni. Ezekután lehet megpróbálom majd a kabátzsebemben hazahordani a zöldségeket. Mindenesetre az én véleményem az, hogy a pazarlás mindig felesleges és rossz. Az egyetlen, amire bíztatni tudlak, az a tudatos vásárlás. Legyen szó vászontáskáról vagy ruhákról, kérd magad számon: valóban szükségem van erre? Hány olyan tárgy vagy ruhadarab áll az otthonomban, amikhez hónapok vagy akár évek óta nem nyúltam hozzá? És ha egymagad a világon nagy változást nem is tudsz eredményezni, legalább azt elmondhatod, hogy te megtetted amit tudtál lehetőségeidből adódóan.

A cikk szerzője Ádám Luca, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Kép: beststuff.hu/Termekek

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek