fbpx

Sajt fondue eszközök nélkül, két személyre

Soha nem felejtem azt az orrfacsaró illatot, amikor a családi baráti társasággal síeltünk és a szülők sajt fondue-t készítettek. Ennek egy jóval egyszerűbb (és szagtalanabb) változatát készítettük el hétvégén.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az említett esetben nagyjából 3-4 féle különleges sajtot használtak a szüleink, ebből adódott a teljes házat ellepő, kicsit már inkább kellemetlen sajtszag. Mi azonban csak camembert-et olvasztottunk, így ettől nem kell tartani.

Hozzávalók 2 főre:

3 camembert sajt (mi különböző ízesítésűeket vettünk, illetve ha megoldható,olyat vegyetek aminek hőálló fa doboza van)

10 szem szőlő

½ alma

2 db bagett

ízlés szerint zöldségek, pl. répa, vagy bármi amit szívesen sajtba mártanánk

2 gerezd fokhagyma

ízlés szerinti rágcsák, mint pl. nachos vagy snack sticks

egy csipet kakukkfű

10-15 szem olivabogyó

néhány szelet füstölt sonka, ízlés szerint

Elkészítés:

Vegyünk elő egy nagyobb tálat vagy tálcát, amire majd mindent szépen elhelyezünk, kihagyva középen három korongnyi helyet a sajtoknak. Pucoljuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket, illetve az almát is vágjuk szeletekre. Közben a sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A sajtokat bontsuk ki a fóliából, és ha fa dobozosat vettünk akkor abba helyezzük vissza. Amennyiben nem ilyet találtunk, akkor keressünk egy kisebb tepsit. Helyezzünk az aljára sütőpapírt, és erre tegyük a sajtokat. Jó, ha minél kisebb az edény, és esetleg az oldala meg tudja támasztani őket. A camambert-ek tetejét vagdossuk be rombusz alakban (húzzunk csíkokat az egyik oldalról, majd az átellenesről is). Vágjuk szeletekre a fokhagymát, és szúrjuk bele egy vagy két sajtba, ezzel adunk neki egy kis plusz ízt. A harmadik camembert-et pedig szórjuk meg a kakukkfűvel, izgalmasabbá varázsolva azt is.

Ha felmelegedett a sütő, tegyük be a sajtokat, és időnként figyeljük őket. Nagyjából 12 perc alatt megolvad a belsejük. Ügyeljünk rá, hogy ne folyjanak szét teljesen, mert ha nem a fa dobozos verziót használjuk akkor nehezebb dolgunk lesz a kiszedéssel. Esetleg egy hústűvel vagy villával ellenőrizhetjük az állagát sütés közben.

Amíg a sajtok olvadoznak, addig végezzük el az utolsó simításokat a mártogatni szánt hozzávalókkal: tegyük tálkába a nagy tálra el nem férő rágcsákat, szeleteljük fel a bagette-et. 

Ha minden készen áll, akkor tegyük a sajtokat a tálon a helyükre, és indulhat a minimál fondue!

Nekünk kettőnknek ez felért egy vacsorával, de több fő esetén szuper előétel is lehet.

Tipp: mi olyan bagetteket vettünk, amit meg kell sütni. Én sütés előtt beirdaltam őket, megkentem pici margarinnal és zöldfűszerekkel, plusz egy kis fokhagymával megbolondítottam.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör