fbpx

Interjú Domján Róberttel, a Domján Kézműves Műhely alapítójával

Robi márciusban indította a Domján Kézműves műhelyt, ahol egyedi, kézzel, természetes anyagokból készít lakberendezési tárgyakat. De olyan kreatív módon, hogy mindenképp szerettünk volna vele készíteni egy interjút!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hogyan jött a Domján Kézműves Műhely ötlete?

Hobbi szinten már tavaly készítettem magunknak gerendalámpát, falikarokat. Nagyon élveztem. Ebben az időszakban a fizikai egészségem sokat romlott a munkahelyemen, és lényegében az életmódváltásnak köszönhetően úgy döntöttem, elindítom a Domján Kézműves Műhelyt, és megpróbálom azt csinálni, amit szeretek, illetve abból meg is élni.

Milyen termékeket készítesz? 

Nagy a repertoár! Attól függ, mi ihlet meg. Alapvetően két irány van. Az egyik a szakrális, a másik a lakberendezés tárgyak. Készült már rozsdás vasból és régi deszkából feszület, kőből mécsestartó, kanálból illóolaj párásító, viharlámpából állólámpa, hordóból bortartó és sámli, illetve csákány, kapa, és kasza fém részéből vitorláshajó.

Mindig hulladék anyagokkal dolgozol?

Igen, hulladék, régi és bontott anyagokból. Van, hogy átalakítok belőlük, de az is előfordul, hogy épületbontásból lévő gerendákkal, régi pinceajtókkal dolgozom. Bontott ablaküveg is került már a kezem közé, abból most például készült egy képtartó. Leggyakrabban egyébként fával, fémmel és néha üveggel dolgozom. Illetve arra is odafigyelek, hogy próbálom természetesen kezelni az anyagokat. Nem haszálok lakkot, helyette olajozok, vaxolom a fát, rozsdaoldónak pedig ecetet használok.

Honnan inspirálódsz?

Igyekszem mindig nyitott szemmel járni. Olykor megtetszik egy termék, és addig kísérletezek vele, átdolgozom, amíg megjelenik benne a saját stílusom. Néha megkeres egy vásárló egy termékkel, és megkér, hogy szabadon dolgozzam át. De olyan is van, hogy egy vásárlói érdeklődés ad ötletet: talál valamit, amihez javasol egy számára tetsző változtatást, és azt elkészítem neki. 

Ha jól értem, akkor nincsenek a termékeid sorozatgyártva?

Csak egy-két termékből készül több. De mivel nem használok precíziós gépeket, hanem kézzel használható gépekkel dolgozom, nincs kettő ugyanolyan termék. Persze van a műhelyemben mérőszalag, derékszög, de sokszor nem ragaszkodom hozzájuk. 

Mi mondható el a Domján Kézműves Műhely termékeiről?

Számomra a lényeg az, hogy a végeredmény ne tökéletesen, hanem jól nézzen ki! És bár vannak hasonló termékek, mindegyik másképp néz ki. Nekem az egyediség, személyreszabottság a cél, nem az, hogy mindenből többezer legyen. Illetve szeretem a sötétebb árnyalatokat, inkább azok dominálnak a munkáimban. Törekszem a rusztikusabb végeredményre és arra, hogy mindennek legyen tartalma, jelentése. 

Melyik termék a vásárlók kedvence?

Talán amiből a legtöbbet eladtam, azok a keresztek, amik úgy készülnek, hogy egy fába belevágok egy üveget, mögé teszek egy mécsest és a végeredmény kereszt fényben világít. A borosüveg tartót is nagyon szeretik. Csak az kicsit helyhez kötött, a bornak nem szerencsés, ha a nappaliban, étkezőben tárolják. Bár volt aki vett egyet és a fürdőszobába helyezte el, így nála törölköző tartóként üzemel.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

A téli időszakban szombatonként a Balatonalmádi városi piacon. Nyáron szerdánként is ott vagyok. De ez attól is függ, mennyi megrendelést kapok. A piacon személyesen, a Facebook oldalamon keresztül pedig online is fel lehet venni velem a kapcsolatot.

Mik a jövőbeli céljaid?

Terveim szerint maradok a lakberendezési tárgyaknál, de szeretném elérni, hogy a Domján Kézműves Műhelynek legyen értéke. Hogyha valahova elmész, és meglátod az alkotásaimat, tudd, hogy hol és ki gyártotta. És bár még az elején járok, és sokszor nehézségekbe ütközöm, a visszajelzések jók és az sok erőt ad.

A Domján Kézműves Műhely facebook oldala és termékei itt elérhető.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32