fbpx

2022 legmenőbb környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos fejlesztései

A Holdon történő növénytermesztésől a “pisi-körforgás”-ig az Eco-Business kiemeli a legjobb fenntarthatósági innovációkat egy olyan évben, amikor Európában kitört a háború, az élelmiszer- és energiahiány pedig jobb megoldások keresésére késztette az emberiséget.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ebből a gyűjteményből hoztuk el a kedvenceinket.

Mezőgazdaság a Holdon

A Queenslandi Műszaki Egyetem botanikusai azt tervezik, hogy 2025-re növényeket termesztenek a Holdon, ami szerintük segíteni fog az élelmezésbiztonság megerősítésében, mivel a Földön a termés kezd fogyni. 

Egy kapszula, amely kiválasztott, ellenálló növények – például a „feltámadó fű” néven ismert ausztrál faj – magvait tartalmazza, melyek hónapokig képesek víz nélkül is életben maradni, 2024-ben egy izraeli magánrepülőgépen utazik majd a Holdra, érzékelőkkel, kamerával és vízzel együtt. A magokat a leszállás után egy lezárt kamrában öntözik majd, és figyelik, hogy a növekedés jeleit mutatják-e.

Nyomtatott napelem-panel

Az ausztráliai Newscastle Egyetem tudósai olyan napelemeket fejlesztettek ki, amelyek kinyomtathatók és újságpapírként feltekerhetők. A panelek könnyűek, újrahasznosíthatók, hagyományos nyomtatókkal is előállíthatók, olcsók – négyzetméterenként 10 dollárba kerülnek – és olyan vastagok, mint egy ropogós csomag.

Sóerő

A kolumbiai E-Dina megújuló energiával foglalkozó startup cég által kifejlesztett „WaterLight” egy távoli, hálózaton kívüli közösségek számára alkalmas hordozható eszköz, amely a tengervizet képes elektromos árammá alakítani. Ha 500 milliliter sós vizet – vagy vizeletet, amennyiben tengervíz nem áll rendelkezésre – adunk a készülékhez, 45 napig képes fényt termelni. A tengervíz reakcióba lép a lámpa belsejében lévő réz- és magnézium-lemezekkel, és elektromos áramot termel.

Napenergiát hasznosító vasúti pályák

A vasúti sínek hasznosíthatnák a nap energiáját? Meglehet! A Deutsche Bahn német vasúttársaság és a brit Bankset energiaipari vállalat fotovoltaikus rendszerek használatát próbálja ki a szászországi vasútvonalakon. A Bankset állítása szerint, ha a teljes németországi vasúthálózatra kiépítenék, a sínpanelek annyi villamos energiát tudnának termelni, mint öt atomerőmű.

Hal-üzemanyag

A lazactenyésztésnek vannak kritikusai a tengerszennyezés és a tengeri tetűfertőzés miatti magas elhullási arány miatt. De most legalább van mód arra, hogy a lazactenyésztés során keletkező hatalmas mennyiségű hulladékot felhasználják. A Green Fuels Research, egy brit megújuló üzemanyagokkal foglalkozó cég a lazactenyésztésből származó hulladékot hajómotorok számára használható üzemanyaggá finomította. Az üzemanyag nem igényel adalékanyagokat, és a hajómotorokat nem kell átalakítani ahhoz, hogy az üzemanyaggal működjenek.

Pisi-körforgás

Az ukrajnai háború miatt műtrágyahiány alakult ki. A „pisi-körforgás” – az emberi vizelet felhasználása a növények trágyázására. A vizelet tele van azokkal a tápanyagokkal, amelyekre a növényeknek a virágzáshoz szükségük van, és a műtrágyával ellentétben nem az éghajlatot romboló fosszilis tüzelőanyagokból származik.

„Ezt a csodálatos trágyát a testünkkel állítjuk elő, majd egy másik értékes erőforrással együtt több literrel lehúzzuk. Ebbe igazán merész belegondolni” – mondta a The New York Timesnak Kate Lucy, aki férjével mozgalmat indított, hogy több ezer liter vizeletet gyűjtsenek össze a gazdák számára.

Fotókreditek: www.eco-business.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek