fbpx

Növényi elefántcsont – avagy a divatipar alternatívája az orvvadászatra

Ahhoz, hogy a társadalom hátat fordíthasson a műanyagtól való függésnek, olyan innovátorokra van szükségünk, akik képesek természetes anyagokból készült alternatívákat fejleszteni és gyártani. Az egyik ilyen forrás nem más, mint a növényi elefántcsont, amely számos alkalmazásában tudja helyettesíteni a műanyagot.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A növényi elefántcsont, vagy másnéven tagua egy kemény, műanyagszerű anyag, amelyet bizonyos pálmafafajok magjából készítenek. A huszadik század közepén majdnem a nemzetközi ruhaipar egyik alapdarabjává vált, mivel az elefántcsont használatának betiltásával a gyártók a tagua felé fordultak. Amellett, hogy helyettesít számos állati eredetű anyagot, fenntartható forrás például hangszerek, sakkfigurák, gyöngyök, és egyéb dísztárgyak készítéséhez is. 

Néhány évig nagy mennyiségben importálták az Egyesült Államokba, egészen addig, amíg a műanyagok megfizethetőségük révén át nem vették az uralmat. Az utóbbi években azonban a tervezők a kőolajalapú műanyag környezetbarát alternatíváit keresik, így a tagua egyre inkább visszatérőben van.

De persze nem a környezetvédelem az egyetlen előnye a növényi elefántcsont használatának. Könnyű súlya miatt ideális anyag ékszerek és gombok készítéséhez, a természetes mintázata pedig gyakran átüt a festékeken, ezzel egyediséget kölcsönözve minden egyes belőle készült végterméknek. Néhány nagy márka, köztük a Banana Republic, a Gap és a Patagonia is használta már ezt az anyagot a gombjaihoz, ami még inkább elősegítette a terjedését a divatiparban.

„A tagua-diót az teszi ilyen fenntartható választássá, hogy egész évben rendelkezésre áll, és hogy biológiailag képes teljesen lebomlani, tehát semmi sem megy kárba” – mondta a Green Mattersnek Andres Martinez, az UMA Miami Apparel nevű slow fashion cég alapítója, akik a gombok előállítása során keletkező hulladékot is visszanyerik, annak érdekében, hogy azt bőrápoló cégeknek adják el, amelyek ezeket töltőanyagként, vagy hámlasztó hatású anyagként használják. 

A tagua népszerűségének növekedésével nő a kereslet az újabb fák ültetésére is, azonban termesztése nem csak az erdőtelepítés felé vezető úton bizonyul hasznosnak. Az amazóniai esőerdők őslakosai számára életképes jövedelmet biztosít, ezzel csökkentve az egyéb jövedelemtermelő gyakorlatok, például az erdőírtás és a föld lecsapolása révén folytatott földművelés vagy szarvasmarha-tenyésztés szükségességét. A növényi elefántcsont tehát nemcsak a Földünk, de a gazdaság számára is előnyös.

Sajnos azonban, amíg van kereslet az elefántcsont agyar iránt, addig az orvvadászok továbbra is meg fogják szegni a törvényeket. A több száz éve fennálló kulturális hagyományokat és hiedelmeket pedig csak akkor lehet megváltoztatni, ha az új generációkat tudatosan tájékoztatjuk a kegyetlen ősi szokások hátrányairól, és arra ösztönözzük őket, hogy fogadják el ennek a fenntartható forrásnak az előnyeit. 

A cikk szerzője Molnár Nikolett, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Források:

Made in the Andes. (2020, September 1). Tagua: The miracle plant that could save fashion – vegetable ivory. Made in the Andes. Retrieved March 2, 2022, from https://madeintheandes.com/blogs/latest-news/tagua-vegetable-ivory-fashion-buttons

Tally, C. (2021, August 14). Vegetable ivory: A humane alternative to elephant poaching. Owlcation. Retrieved March 2, 2022, from https://owlcation.com/social-sciences/The-Eco-friendly-Taqua-Nut

Hirsh, S. (2022, February 14). Vegetable ivory is making a resurgence in fashion – how the sustainable material is made (exclusive). Green Matters. Retrieved March 2, 2022, from https://www.greenmatters.com/p/vegetable-ivory

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek