fbpx

Régi a modern világban – Interjú Bálint Sárával, a BS Bridalwear tervezőjével

A fiatal divattervező hosszú utat járt be a kötött anyagoktól a menyasszonyi ruhákig. Egy pályázatra leadott ruha ihlette meg a 2016-ban megszületett, egyénre szabott egyedi esküvői ruhákat készítő, a hazai piacon egyedülálló BS Bridalwear márkát.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor fogalmazódott meg benned a saját márka gondolata?

Ez egy érdekes helyzet, mert amikor 2008-ban végeztem az egyetemen, akkor teljesen máshogy nézett ki a divatvilág. Sajnos, nem nagyon volt lehetőség dolgozni divatcégeknél. Akkoriban inkább csak a Retro, a Pepe Jeans, mint márkához és céghez lehetett volna elhelyezkedni, de akinek nem feküdt ez a téma, az nem ment el dolgozni. Ennek függvényében gyorsan eldőlt a saját márka gondolata. Így a jövőmre való tekintettel már egyetem alatt elkezdtem bontogatni a szárnyaimat.

Miért pont az esküvői ruhák tervezését választottad?

Nem mondanám, hogy választottam, inkább organikusan így alakult. Anyukám olyan helyen dolgozott, hogy mindig kaptam tőle régi csipkéket, aztán ezzel az anyaggal próbáltam létrehozni valamit, ami még nagyon kezdeti fázisa volt a végterméknek. Később többen is mondták, hogy jól állna ennek az anyagnak az esküvői ruha. Nagyon tiltakoztam ellene, végül beadtam a derekam. Ezt követően elkészült az első kollekcióm, ami a vártnál nagyobb sikert aratott.

Mennyire tartod fontos szempontnak a fenntarthatóságot?

Abszolút. Habár a ruhatervezés egy alkalmazott műfaj. Első és legfontosabb szempont, hogy a megrendelő igényeihez igazodjunk és ebből adódóan kell annyira tudatosnak lennünk, amennyire lehet. Általában az esetek nagy részében sikerül, de vannak olyan szituációk amikor nem tartható, mert a megrendelőnek az elképzelései nem megvalósíthatóak vagy nem egyezik az én világommal. Igyekszem olyan irányba terelni a menyasszonyokat, hogy minél tudatosabban válasszák meg ezt is, és később is felhasználható legyen maga a ruha.

Milyen anyaggal/anyagokkal dolgozol? Honnan szerzed be őket?

Csipkén kívül még a tüllök és a selymek jutnak szerephez. Anyagbeszerzésnél minden régi, antik csipke, amit használok, nem boltból, hanem webshopokból, hagyatékokból, aukciós oldalakról származik. Ebből következik, hogy sokkal olcsóbban jutok hozzá, így ruháknak az ára sem olyan borsós. Továbbá, megvan a szépsége annak is, hogy különböző csipkéket különböző helyekről tudok beszerezni, mivel ezáltal minden ruha egyedi és különálló.  

Mit gondolsz, mennyire nyitottak az emberek az antik anyaghasználatra?

Véleményem szerint, ahogy haladunk előre az időben, úgy egyre több lányon látom, hogy nyitottak erre, ez általában attól is függ, hogy milyen csatornákon találnak meg engem. Idesorolhatóak az esküvői magazinok vagy a Green Guide Budapest is. Alapvetően, ha valaki felmegy a weboldalomra, nem feltétlen állapítja meg, hogy újrahasznosított csipkéket használok.

Ár-érték arányban mennyire befolyásolja a ruhákat az anyaghasználat?

Az újrahasznosított anyagok felhasználása végett sokkal olcsóbbak a ruhák, mint más esküvői ruhaboltokban. Körülbelül 200-250 ezer forint körül kezdődnek, ez persze a megrendelő igényeitől is függ, hogy árban mennyinél lyukadunk ki. 

Honnan merítesz inspirációt a tervezéshez, az adott kollekciókhoz?

A kedvenc lépésem általában a tervezésben az a kezdeteknél kezdődik, méghozzá a kollekciók elnevezésénél. Azt gondolom lehetne ebben tudatosabb is a márka, de az egyes kollekció ruháinak a nevei nagyon sok humorral és félrevezető névadással rendelkeznek, ezáltal közelebb állnak hozzám is. Bohemian Rapsody-t nagyon szerettem, talán, az az egyik legnagyobb kedvencem.

Jövőben tervezel más anyagokat is kipróbálni?

Folyamatosan próbálkozom más anyagokkal. Ilyen például a bőr vagy a neoprén. Bár ezek az anyagok nem éppen a legalkalmasabbak megmunkálás szempontjából. Viszont a műbőr már volt az első és második kollekciómban is, amit inkább a szoknya részben használtam fel, de a továbbiakban is szívesen dolgoznék vele.

Ha a nagy napot te is valami igazán különlegesben szeretnéd ünnepelni és generációkon át tovább örökíteni, akkor mindenképpen látogass el a https://balintsara.com weboldalra vagy @balintsara Instagram oldalra további gyönyörű ruhákért!

A cikk szerzője Hummel Noémi Jázmin, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Borítókép forrása: BS BridalWear Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek