fbpx

Hogyan öltözködjünk a családi ünnepeken?

Néha azt a legnehezebb kitalálni, hogy milyen ruhát vegyünk fel olyan esetekben, amikor gyakorlatilag hazamegyünk. Igen, a családi ünnepeken való részvételnek is vannak bizonyos elvárásai, egy sajátos íratlan rendszere, amely eltér a hasonló eseményektől.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett tartalmi együttműködés

Mikor, mennyire öltözzünk ki? Szükséges-e öltönyben megjelenni bármilyen családi eseményen vagy az túlzásnak számít? Mit nem illik felvenni egy családi összejövetelre? A cikkünkben ezeket az ajánlásokat igyekeztünk összegyűjteni.

Mi számít családi ünnepségnek?

Mielőtt belekezdnénk a helyes öltözetek megvitatásába, fontos tisztázni, hogy mi számít családi ünnepnek. A válasz kifejezetten egyszerű: minden esemény családi ünnepnek tekinthető, amikor a család együtt ünnepel. Ez terjedhet esküvőtől egészen a karácsonyig vagy a nagyi születésnapjáig. A létszám változó a pár főtől egészen nagy összejövetelekig. Ahol például 5 testvér van, ott bizony a párjaikkal, gyerekeikkel együtt egy egyszerű karácsonyi vacsora is bőven elérheti a 20 főt.

Erre azért nagyon fontos kitérni, mert muszáj tisztában lenned azzal, hogy hova is mész. Minél többen vannak, minél kevésbé ismered a rokonokat, annál jobban ki kell öltöznöd. Ezenkívül bizonyos eseményeknek megvan a saját dresszkódja vagy hagyományos öltözete, ahol a nem megfelelő öltözködés feltűnő lesz. Gondolom te se szeretnél az a nagybácsi lenni, aki rózsaszín nyakkendőben és kockás rövidujjú ingben jelenik meg az unokahúga esküvőjén?! (Ha mégis, akkor lehet, hogy a meghívások száma idővel csökkeni fog.)

Formálisabb ünnepek

Akár hiszed, akár nem, amikor családi ünnepségekről van szó, akkor jársz jobban, ha az esemény inkább hivatalos vonalat követ. Ilyenkor több útmutató van arra, hogy éppen hova mit kell felvenni, és gyakorlatilag minden ünnepnek megvan a maga keretrendszere. Amennyiben vallásos esemény, akkor az adott vallásnak megfelelő viseletet kell felvenned. Ha hagyományőrző esemény, akkor érdemes a tradicionális vonalat kövesd. Emellé a legegyszerűbb, ha van dresszkód, akkor azt kell követned, itt nincs is kérdés.

Az esküvőknél, ha nincs dresszkód, akkor férfiak esetében öltönyt, inget, nyakkendőt, érdemes húzni, ünneplő cipőből is az elegánsabb változatokat, mint például Oxford cipőt. A nadrágot rögzítheted övvel vagy nadrágtartóval is, sőt, ha igazán elegánsan akarsz felöltözni, akkor még egy övsálat nyugodtan felköthetsz.

Hölgyek esetében koktélruha vagy hosszú ruha is megteszi, illetve a magassarkú cipő az opcionális. Ha nem érzed magabiztosnak magadat egy magassarkú cipőben, akkor inkább ne vegyél fel ilyet, mert az öltözeted helyet egy eséssel hívod fel magadra a figyelmet, az sokkal kellemetlenebb. A hosszú ruha mindenképpen ajánlatos, mert vendégként jobb, ha nem te kerülsz a figyelem középpontjába.

Természetesen mindkét nemnél számít az időjárás is, máshogy praktikus felöltözni egy téli és egy nyári esküvőre.

Ha sejted, hogy létezik megfelelő viselet, de nem tudod mi az, akkor ne félj segítséget kérni. Nem bűn, ha tipped sincs, hogy mit kell viselned egy olyan ünnepen, amelyhez hasonlón még életedben nem vettél részt. Ráadásul, ne feledjük, családi ünnepekről van szó, tehát a családtagoktól is nyugodtan kérhetsz segítséget!

A ballagás, diplomaosztó esetén abszolút nincs meghatározva, hogy mi lenne a helyes. Különösen nehézzé teszi, hogy míg az esküvőkön kialakult egy hagyomány arra, hogy mit is kell viselni, addig az ilyen eseményeknél ez nem igaz. Ebben az esetben a túl sok és a túl kevés is feltűnő és bizonyos mértékig helytelen lesz. A legjobb, ha valami félformális ruházatot veszel fel, például szövetnadrágot inggel, de nyakkendő nélkül. Tartsd szem előtt, hogy meg kell tisztelned az ünnepelted, így az öltözeteddel ez ki kell fejezned. 

családi ünnep

Informális vagy szezonális ünnepek

Egy karácsonyi vacsorán, húsvéti ebéden vagy születésnapon nehezebb eldönteni, hogyan is kellene öltözködni. Egy családi vacsorán igazából hazamész, mégis valamennyire érzed a késztetést, hogy ki akarj öltözni. Különösen nehéz a helyzet, ha nem a saját családodról van szó, hanem a párod szerettei invitálnak meg, mint plusz egy főt. Ilyen esetben a párodat tudod kifaggatni, mi náluk a szokás.

Gondolj vissza, hogy kiskorodban hogyan készültek a szüleid egy ilyen eseményre; ha azt láttad, hogy anyukád kifestette magát és szép ruhát öltött, míg apukád borotválkozott és frissen vasalt inget vett fel, akkor neked is eszerint kell eljárnod. A családot is illik megtisztelni szép, tiszta és elegáns ruhával. Noha az elegáns alatt nem azt kell érteni, hogy megint öltöny fog kelleni, de valamiféle tiszteletet és törődést a vendégek oldaláról is mutass. Ha már édesanyád és édesapád órákon át készülődött, takarított és főzött, akkor neked is illik rendezetten megjelenni!

Ilyenkor jönnek szóba az alkalmi ruhák. Ezeknek számtalan variációja van és itt nem számít annyira a színösszeállítás vagy a stílus konkrét szabályai. Elég, ha te is szépen vasalt ingben, farmerban, garbóban, kardigánban, esetleg kötött pulóverben jelensz meg. A lényeg, hogy a kedvenc zenekarod pólóit ne ide vedd fel. Azt sugározd, hogy te is töltöttél azzal időt, hogy elkészülj és szépen felöltözz. Nem kell túlbonyolítani: a kulcsszavak az egyszerű, viszonylag letisztult és elegáns. Ne feledd, hogy elsősorban nem szerepelni mész a családi ünnepre, hanem ünnepelni és időt tölteni a szeretteiddel és rokonaiddal.

Nagycsalád esetében

A nagyobb családok esetében vagy olyan ünnep keretein belül, amikor több ismeretlen rokon is feltűnik a színen, például az unokatestvérek párjai, nyugodtan eltolhatod az öltözeted a formálisabb irányba. Minél több az ember, minél kevesebbet ismersz közülük, annál inkább válik hivatalossá is az esemény. Hiába vagy rokonokkal körbevéve, ha többségüket (még) nem ismered, akkor gyakorlatilag idegenek között vagy.

Ami viszont kiemelten fontos a családi ünnepeken, hogy ne próbálj meg feltűnést kelteni drága ruhákkal. Jó, ha elegáns vagy, de nem kell, hogy a ruhád olyan érzetet keltsen a körülötted lévőkben, hogy fel akarsz vágni a rokonok előtt. Ne felejtsd el, hogy családi körben szeretnek leginkább ítélkezni az emberek! 

Ahány család, annyi szokás, ezért minden esetben érdemes a korábbi emlékeidre támaszkodni – esetleg megkérdezni szüleid, testvéreid, hogy ők mit vesznek fel.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek