fbpx

Spórolás zölden- tippek arra, hogyan tegyél félre fenntarthatóan

Hogyan tudnék csökkenteni a mindennapi kiadásokon, ráadásul úgy, hogy a fenntarthatóság továbbra is kulcsfontosságú a családunknak? Mert hiszünk abban, hogy ez a legnagyobb befektetésünk a gyerekek jövőjébe.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az elszálló infláció mindannyiunk havi büdzséjén érezteti a hatását, egy bevásárlás lassan másfélszer
annyiba kerül, mint egy éve, és ez sokunknak okoz fejtörést. Szerencsés vagyok, mert nem kell egyik
napról a másikra élnem, van tartalékunk, mégis két kisgyerek mellett aggaszt a hogyan tovább.

2 hónap alaposabb odafigyelés után rájöttem, hogy ez a kettő, vagyis a spórolás és a környezettudatos  életmód tulajdonképpen nem korlátozza egymást, sőt nagyon is jól megférnek együtt. Mutatom, hogy  én mire jöttem rá a kiadásaink regisztrálása közben. 

Régóta nem hiszek abban, hogy a fenntarthatóbb élet csak a felső középosztály úri huncutsága, hiszen  ki más engedhetné meg magának, hogy bambusz tányérokra cserélje az étkészletét, gyönyörű, de  méregdrága kulacsokat vegyen minden családtagnak, és lebomló papírtörlővel takarítson. Mára sokkal  inkább azt gondolom, hogy ezek az eszközök sokszor eltávolítanak a megoldástól, és inkább a  greenwashing kategóriájába tartoznak.

Vagyis olyan dolgokat tüntetnek fel zöldként, amiknek a  láttatottól jóval kisebb hatása van a környezetvédelemre, vagy szimplán nincs is rá szükséged, de ezzel  a címkével jól el lehet adni őket. Szerintem gyakran a legkézenfekvőbb megoldások kímélik leginkább  az ökoszisztémát, és nem új tárgyakra van ehhez szükségünk, hanem a nagyszüleink tudására. A nagymamámmal beszélgetve rengeteg olyan tipp, praktika jött elő, amik 50-60 évvel ezelőtt abszolút  nem számítottak extrának, de kicsi az ökolábnyoma és nem utolsósorban pénzt is lehet vele  megtakarítani. Ezeket és a saját tapasztalataimat gyűjtöttem össze a takarítással és az étkezéssel  kapcsolatban, mert szerintem ez az a két terület, ahol a legkönnyebben, kisebb szemléletváltással is  tudunk már spórolni.

spórolás zölden

Takarítás

A legegyszerűbb lépés, ha nem veszel minden takarítási részfeladathoz külön tisztítószert. Az ecet  tényleg csodaszer. Én ezt használom vízkőoldásra, a csaptelepek tisztítására, a tükrök fényesítésére,  ablakpucoláshoz, a felmosóvízbe fertőtlenítés céljából, sőt öblítő helyett is szoktam ecetet önteni a  mosógépbe, hogy frissebb illata legyen a ruháknak.

Ha nem akarom, hogy intenzív ecetszag terjengjen  a lakásban, egy üvegbe beleteszem a már kifacsart citrom vagy narancs héját, felöntöm ecettel, egy  hétig érlelem, majd leszűröm és ezt a megszelídített illatú egyveleget keverem össze vízzel 1:4  arányban. Egy flakon ecet ára 400 Ft, míg egy olcsóbb ablaktisztító folyadék vagy fürdőszobai  tisztítószer 800- 1200 Ft. Zero waste blogokon látni, hogy a házi tisztítószert jól kinéző szórófejes  üvegekbe töltik, és felmatricázzák. Ez valóban nagyon esztétikus, de ha épp nem adnál ki erre plusz  pénzt, simán jó lesz, ha egy kiürült spriccelős flakont kimosol, és ebbe töltöd bele a keverékedet. 

A citrus héjakkal szuper jól lehet tisztítani a fém felületeket. A mosogatótálcát, főzőlapot ha  átdörzsölöd vele, villámgyorsan eltünteti a foltokat és jól fényesít. Emiatt a fagyasztóban gyűjtöm a  kifacsart fél citromokat, és szükség esetén csak előkapom. 

A másik hasznos és filléres tétel a szódabikarbóna. Én ezzel szoktam beszórni a sütő belsejét, kicsit  súrolom és rajtahagyom fél óráig, hogy utána könnyen letörölhessem a ráégett foltokat. Elvileg  fehéríteni is lehet vele a mosógépbe öntve, de ezt még nem próbáltam. Fontos viszont, hogy a  szódabikarbónát és az ecetet csak a legritkább esetben érdemes keverni, mert felpezsegve egymás  hatását gyengítik: a szódbaikarbóna lúgos hatása és az ecet savassága semlegesítik egymást.

Kizárólag  akkor szoktam vegyíteni őket, ha kifejezetten a pezsgésre van szükség, például a lefolyó tisztítására: az  eldugult csőbe szórok szódabikarbónát, öntök rá ecetet, majd forró vízzel öblítem le. Makacs dugulást  ez nem fog eltüntetni, de amivel a boltban kapható szerek elbánnak, azt ez a praktika is megoldja. 

Az ablakpucoláshoz régen több tekercsnyi papírtörlőt használtam el, pedig valójában egy régi póló vagy  egy kiselejtezett konyharuha is tökéletesen alkalmas erre a célra, és itt megint nyerhetünk egy kisebb  összeget. 

Évekkel ezelőtt álltam át arra, hogy mosótojással mosok, így azóta gyakorlatilag nem költök  mosószerre, az első csomaggal kapott utántöltő gyöngyök még kitartanak, nem kellett újat venni. Ha úgy tapasztalom, hogy a fehér ruhák kezdenek beszürkülni, mosószódát adok még hozzá, és ez így hatásos és olcsó kombináció. Folttisztításra pedig- ami egy olyan családban, ahol két 5 év alatti gyerek  van, gyakorlatilag mindennapos feladat- marhaepe szappant használok. Ezzel át kell kenni a foltokat,  mosásig rajtuk hagyom, nem dörzsölöm és öblítem ki külön, hanem simán a mosógépben kimosom  őket. 

spórolás zölden

Étkezés

A másik nagy terület pedig az étkezés, főzés, ahol szerintem nem feltétlenül olcsó receptekre van  szükség, hanem egy látásmódra, amit tényleg mindennap alkalmazunk. Ennek a két legfontosabb  eleme a szezonalitás és a teljeskörű felhasználás. 

Szezonalitás alatt azt értem, hogy nagyon törekszünk arra, hogy azt együk, ami az adott időszakban  megterem helyi körülmények között vagy eltárolható. Idén szerencsénk volt, mert az enyhe ősz miatt  a paradicsomok még egészen októberig teremtek, beértek, viszont innentől kezdve mi lemondunk róla,  és helyette eszünk retket, újhagymát, mindenféle most termő, a hideget is bíró salátát. Egyik új  felfedezésem például a „hóbanzöld” nevű zöld levélke, ami kinézetében a rukkolára hasonlít leginkább,  az íze pedig kellemesen tormás. Emellé jöhetnek a változatosság kedvéért a fermentált zöldségek: savanyú káposzta, fermentált retek, répa, a paletta nagyon széles. Sokkal olcsóbb ebből megvenni egy üveggel, mint egy doboz spanyol paradicsomot vagy argentin uborkát.  

A gyümölcsök esetében nehezebb a helyzet, kisebb a választék. Az almát gyakorlatilag tél végéig el  lehet tárolni, így hazai almát sokáig lehet jó áron találni a piacokon, de itt mi is elcsábulunk a déli gyümölcsök irányába is. Arra próbálok figyelni, hogy már egyre több korábban egzotikusnak számító  gyümölcsöt lehet helyi forrásból megvenni, például a magyar kiwi vagy datolyaszilva a termési  időszakban ízletesebb, mint az importált társaik, és az áruk is kedvezőbb. 

A szezonalitást úgy is igyekszem kihasználni, hogy amikor valaminek épp csúcsidőszaka van, abból  nagyobb mennyiséget veszek, és eltárolom. Például fagyasztottam áfonyát, epret nyáron, ez most jól  jön a reggeli zabkásákba, főztem be lekvárokat, hogy azt se kelljen most csillagászati áron venni a  palacsintához, de ha valakinek van egy jó hűvös pincéje, ott a répát, krumplit is simán raktározhatja hónapokig. 

spórolás zölden

Persze, nálunk is előfordul, hogy a gyerekek kitalálják decemberben, hogy ők nagyon szeretnének  paradicsomot enni vagy málnát. Ilyenkor elmagyarázom nekik, hogy az most nem terem, legközelebb  majd tavasszal, nyáron fog újra nőni, így most mást kell választanunk. Igen, van, hogy kiakadnak ezen,  de mégis kifizetődőnek érzem, hogy ezt a szemléletet tanítjuk nekik évek óta, mert a 4 és fél éves már  van, hogy megkérdezi magától, hogy Anya, most terem még szőlő vagy majd jövőre lesz újra?  

Ezek mellett pedig nagyon ügyelek arra, hogy ne kelljen ételt kidobni. A kiadások mérséklésének jó  módja, ha figyeled a boltokban vagy az online vásárlásnál a szavatosági időket. A néhány nap múlva  lejáró termékeket rendszeresen lehet 20-30%-os kedvezménnyel megvenni, és ezzel két legyet üthetsz egycsapásra: amellett, hogy a pénztárcád kíméled, a fenntarthatóságért is teszel, mert az áruháznak  nem kell kidobnia a lejáró élelmiszert. Próbálok úgy gondolkodni, hogy ha valamilyen megmenthető  élelmiszert találok, akkor ahhoz igazítom az aznapi, másnapi receptet.

Ha pedig ez nem sikerül, mehet  az alapanyag a fagyasztóba. Ugyanígy, ha nem fogy el az étel, mert harmadjára már senki nem akar  belőle enni, lefagyasztom. Többször mentett már ez meg, amikor se időm, se energiám nem volt főzni.  A másik lehetőség, hogy új ételt kreálok a maradékból. Egy szelet kihűlt sütőtökből tejjel, kávéval, kis  fahéjjal, szegfűszeggel és mézzel összeturmixolva csodás melengető pumpkin spice latte lett tegnap, a  reggel meghagyott zabkásából reszelt almával, mogyoróval, csokidarabokkal felturbózva 10 perc sütés  után kész a tízóraira való zabkeksz. A húslevesből megmaradt főtt répa, karalábé, krumpli simán lehet  vacsorára zöldségfasírt, a sült karfiol pedig pürésítve, tejföllel, mustárral, fűszerekkel keverve szuper  krémmé változtatható. 

A húsokból próbálom nem csak a legnépszerűbb, nemesebb részeket megvenni. Fenntarthatatlan,  hogy mindenki csak csirkemellet egyen meg bélszínt. Nem véletlenül volt az a szokás még a múlt  században is, hogy a hideg beálltakor levágtak egy disznót, és a család egész télen azt ette, minden  részét felhasználva. A belvárosban nem nagyon tudok disznót vágni és tárolni, viszont azt meg tudom  tenni, hogy egy egész konyhakész csirkét veszek meg, aminek a kevésbé népszerű részeiből főzöm a  húslevest. Nálunk jellemzően a mell és a comb fogy el könnyen, a nyak, hát húsrészei megmaradnak,  de ebből lehet csinálni szendvicskrémet, pástétomot, és így már a legfinnyásabbak (mint én) is  megeszik.  

A legutóbb bevezetett, és nekem legnehezebben kivitelezhető tippem pedig az, hogy minimalizálom a  csomagolt édesség és nassolnivaló vásárlást. Ezekre legtöbbször akkor csúszok rá, ha rohanok, nem  gondolkozok előre és már éhen halok, amikor a boltba érek. Ilyenkor landol a kosaramban néhány csoki  vagy egy zacskó zöldségchips.

Ehelyett most azt próbálom, hogy a délelőtti játszóterezés-bevásárlás  kör előtt nem csak a gyerekeknek teszek el tízórait, hanem magamnak is bedobok egy almát, hogy ne  kopogjon a szemem már 11 órakor. Többször sütök itthon kekszeket, amik gyorsan elkészülnek, és az  édességéhséget jól ellensúlyozzák vagy a krumpli héjából, répából, céklából sütök zöldségchipset, hogy  legyen itthon ropogtatnivaló. Ezek az otthon készített nasik töredékébe kerülnek a bolti változatnak,  és a csomagolással sem terhelem a környezetet. 

Nektek milyen spórolós tippetek van, amivel a környezetért is tudtok tenni?

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek