fbpx

Szakmai segítségre van szükséged? Így válassz terapeutát!

A problémák olyan hatalmas hullámokként csapnak össze feletted, hogy segítség nélkül megfulladnál? Ilyenkor érdemes terapeutához fordulni. Bárki számára eljöhet az a pillanat, hogy egyedül nem megy tovább. De hogyan válaszd ki a megfelelő szakembert?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A pszichológus keresés lehet nagyon gyors és egyszerű folyamat, de általában ez a ritkább eset. Van, aki hónapokig keres, és ha talál megfelelőt, a terápia során mégis rájön, hogy nem passzol az illető a gyógyulásának útjához. A nehézséget több dolog is okozhatja. Egyrészt minden ember más, és ahogy párt sem mindig egyszerű találni, úgy a terapeutánkkal is meg kell lennie az összhangnak. Az ő személye mondhatni legalább olyan fontos, mint a társunkké. 

Nem könnyíti meg a dolgot az sem, hogy rengeteg igazán jó pszichológusnak már tele van a naptárja és egyszerűen nincsen kapacitásuk új páciensek felvételére. Mindezek után megértem ha azt gondolod, semmi esély nincsen, és ijesztő számodra az a sok kitartó keresés, ami előtted áll. 

Azonban hidd el, nem mindig ennyire nehéz! Nekem például nagyjából két google keresésbe és egy rövid email váltásba telt az egész. Ami viszonylag ritka, de azért ha tényleg gyógyulni akarsz, akkor sikerülni fog. Lehet kell pár kört futnod, de ha megvan a megfelelő ember, akkor tényleg hatalmasat változhat az életed, ezt tapasztalatból mondhatjuk szerintem mindhárman.

Hogyan álljak neki a terapeuta keresésnek?

Véleményem szerint az első és legfontosabb pont ebben a hozzáállásod. Ténylegesen elhatároztad, hogy szeretnél segítséget kérni, terápiára járni, és ezzel vállalni például az anyagiakat is? Mert azt gondolom, hogy a “jó elkezdek nézelődni”, vagy a “na jó nézegetek dokikat” hozzáállásból nem lesz eredmény. Meg kell hoznod először azt a határozott döntést, hogy te most megkeresed a hozzád illő terapeutát és 100%-ig elkötelezed magad a gyógyulásod mellett.

Ha ez megvan, akkor számos lehetőség áll előtted:

Először érdemes körbekérdezni az ismerősök között, ki az, aki már jár valakihez, bevált-e neki, és tudja-e ajánlani őt? Fontos itt megjegyeznem, hogy túlságosan közeli ismerősök vagy családtagok nem feltétlenül jó, ha ugyanahhoz a szakemberhez járnak. Egy anya és lánya például semmiképpen sem javasolt, hogy ugyanott gyógyuljon. De ugyanígy a legjobb barátnők vagy közeli kollegák sem biztos, hogy hasznos, ha így tesznek. Ennek oka, hogy a másik szóba kerülhet, vagy vele kapcsolatos problémák is felvetődhetnek és megnehezíti a dolgot, ha a terapeuta közben annak a másik személynek is segítségére van. Ezt leszámítva az ajánlás egy jó formája a keresésnek. Akár egy közeli ismerős bevált pszichológusa is javasolhatja egy kollégáját/kolléganőjét.

Ha nincsen a környezetedben olyan, aki tud ajánlani szakembert, akkor magadnak kell keresned egyet. Ehhez két tippem van számodra, az egyik, ami talán neked is elsőre beugrik: jó barátunk a Google. Itt például beírhatod a keresőbe, hogy “pszichológus II. kerület”. Természetesen te azt a kerületet írd be ahol te laksz, vagy azt ahol dolgozol, mert nagy eséllyel munka után fogsz járni hozzá. Ha ez megvan akkor pedig nem marad más, mint a böngészés.

Egy másik és egyben nagyon hasznos opció a pszichológuskereső.hu oldal. Ebben a széleskörű adatbázisban Magyarország valamennyi terapeutája megtalálható. Ami szuper még benne, hogy kereshetsz helyszín, de akár probléma alapján is. Ez esetben a többi rubrikát nem kell kitölteni. Ha rámész a keresésre, akkor a hirdetések alatt a hozzád legközelebbitől a távolabbi szakemberig hoz ki egy listát. Az adatlapjukon megtalálod, hol végeztek, milyen tudással rendelkeznek és mik a szakterületeik. Ezekhez a profilokhoz általában fotó is van, így már azonnal tudsz arcot is kötni a leírtakhoz és választhatsz valakit, aki megjelenésre is szimpatikus, akiről azt érzed, meg tudnál nyílni neki.

Kiválasztottam valakit, hogyan tovább?

Először is azt javaslom, hogy legyen 2-3 terapeuta a tarsolyodban, akik szimpatikusak, mert ha az első nem tud fogadni, akkor még mindig lesz opciód, és így kevésbé keseredsz el. Ha megvan, hogy kik a szimpatikusak, akkor sorban írj nekik egy emailt, vagy hívd fel őket, amelyik neked kényelmesebb. Én annak idején az emailt választottam, viszonylag hamar kaptam is választ időpontegyeztetésre. 

Ha van időpontod, akkor jön az igazi próba: az első alkalom. Itt derül ki, hogy valójában passzoltok-e. Hogyan reagál a problémádra a terapeuta, mennyire tudsz megnyílni neki stb. Koncentrálj ezen az alkalmon arra, hogyan érzed magad vele, meg úgy egyáltalán a helyszínen. Ha jó érzésekkel távozol a pszichológussal kapcsolatban, akkor jöhet a terápia. 

Mi van akkor, ha nem válik be a terapeuta?

Előfordul, hogy csak 2-3 alkalom után kezded el azt érezni, hogy nem passzoltok, hogy valami nem stimmel. Nagyon, nagyon fontos, hogy ha rossz érzéseid vannak a személyével kapcsolatban, vagy úgy érzed, nem tud segíteni, akkor ne erőltesd! Mert ha kényszerből jársz hozzá, az csak mélyíti a problémáidat, szorongáshoz vezet és ettől romolhat a mentális egészséged. 

Ha úgy érzed, tudsz erről személyesen beszélni vele, akkor hozd fel a témát a következő ülésen. Ha nem, akkor írd meg neki nyugodtan emailben, hogy úgy érzed máshoz kell fordulnod a problémáiddal. És ettől ne tartson vissza az érzés, hogy megint keresgélned kell. Hiszen a te érdeked, hogy olyan terapeutához járj, aki tényleg tud segíteni neked, akivel biztonságban érzed magad, akinek szimpatikusak a módszerei, és akivel bizalmasan tudsz beszélgetni. Ha megvizsgálod mindig ezeket az érzéseidet, akkor tudni fogod, jó úton jársz-e.

Mindezeken túl pedig kitartás, kitartás, kitartás! Ez a legfontosabb, amire szükséged van. Mert több évtizedes sérülésekből, traumákból és mintákból kikecmeregni nem két perc lesz, ezt tudd! Viszont rengeteg AHA pillanatot élsz majd meg, és esküszöm néha leesik majd állad, ahogy szó szerint megvilágosodsz. Mindezt olykor egyetlen jól irányzott kérdés révén. Mert meggyógyulni, ha csak részlegesen is, de jól lenni, megküzdeni valamivel és legyőzni azt, na az az érzés leírhatatlan.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32