fbpx

Tavaszi programajánló – ha te sem bírsz otthon ülni

Most, hogy végre itt a tavasz, én egyre kevésbé vagyok képes otthon ülni. Legszívesebben folyamatosan nyüzsögnék, tanulnék valami újat vagy élvezném a napsütést. Elhoztam nektek a kedvenc programjaimat, hátha ti is kedvet kaptok hozzá.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha a szeszélyes időjárás épp nekünk kedvez, szerintem nem kell semmilyen extra tevékenység: ilyenkor a legjobb kiülni egy padra olvasni, süttetni az arcunkat vagy egy teraszon kávézni. Ezért szabadtéri programokból csak egyet ajánlok most, ami viszont nekem a kihagyhatatlan kategóriába tartozik:

Sakura ünnep Budapesten

A japán kultúrában a cseresznyevirágzás az újjászületés, a megújulás jelképe. A legenda szerint Konohana Sakuya Hime, a Fuji istennője minden tavasszal újjáélesztette a hervadt, elhalt virágokat és sakurával, vagyis cseresznyevirágokkal ékesítette a japánok legszentebb hegyét. A virágzást minden évben megünneplik a szigetországban: a meteorológusok előre jelzik, hogy mikorra várható a virágzás, és a csúcsponton- abban az időszakban, amikor már mindent beborít a rózsaszín-fehér szirom, és a szél örvényekként kavarja őket a levegőben- a japánok kivonulnak a parkokba, hogy piknikezéssel töltsék a napot. Sőt, mára egész fesztiválok is szerveződnek a virágzás méltó ünneplésére.

Itthon a Budai Arborétumban és a Füvészkertben található számos japáncseresznyefa, és ezeken a helyszíneken lehetőségünk van belecsöppenni kicsit a japán életérzésbe. A Budai Arborétumban április 8-án és 15-én vezetett séta keretében lehet megcsodálni a virágba borult fákat, az arborétum többi növénykülönlegességét, és a múlt század második felében készült épületek is nyitva állnak majd a látogatók előtt. 

A Füvészkertben április 15-16-án és 22-23-án rendezik meg az idei Sakura Ünnepet. A japán szokásokhoz hasonlóan plédekre telepedve, piknikezés közben gyönyörködhetünk a rózsaszín virágtengerben, valamint japán kulturális programokon is részt vehetünk. Lesznek koncertek, manga bemutató, ikebana workshop, a MOME hallgatói pedig japán ihletésű kerámiákat állítanak ki.

Programok rossz idő esetére

Áprilisban még elég gyakori, hogy az időjárás nem kedvez a hosszabb szabadban töltött időnek, de ha ennek ellenére nem szeretnél otthon ülni, mert már tele vagy energiával és téged is fűt a megújulás iránti vágy, akkor is szuper programok közül tudsz szemezgetni.

Sokáig nem szerettem a kézműves tevékenységeket. Leragadtam az iskolai rajzórák tapasztalatánál, és elkönyveltem, hogy én az ilyenekhez béna vagyok. Aztán ahogy gyerekeim lettek, fontossá vált számomra, hogy jelentősebb családi ünnepeken, mint például a szülinapjuk vagy a karácsony, adjak nekik kézzel készített ajándékot is. Hosszasan keresgéltem minden alkalommal, hogy mi lehetne az, aminek örülni fognak, és én is el tudom készíteni. Alkotás közben rendszeresen kiakadtam, hogy mennyire nehezen megy ez nekem, de néhány alkalom után ráéreztem az ízére, és egyre inkább igényem lett arra, hogy valamit létrehozzak. Ennek hatására kezdtem el gondolkozni, hogy szimplán a saját kedvtelésemre is szívesen megtanulnék valamilyen kézműves technikát, és találtam nagyon izgalmas lehetőségeket.

Workshopok a Néprajzi Múzeumban

A megújult Néprajzi Múzeum rendszeresen szervez tematikus tárlatvezetéseket, előadásokat és kézműves programokat is, amik mind nagyon érdekfeszítően hangzanak. Lesz például egy előadásuk, amin megtudhatod, hogyan digitalizálják Bartók és Kodály fonográfokon rögzített népzenei gyűjtését, és egy olyan együttes koncertjével zárják a bemutatót, akik Bartók munkájából nyertek inspirációt.

A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódóan közös alkotásra hívnak: április 8-án a Guzsalyas Műhely szervezői tanítanak meg tűnemezelni. Ez egy mostanában újra népszerűvé váló technika, amely során egy speciális tű segítségével kell döfködni, és ezáltal egymáshoz nemezelni a gyapjúszálakat. Így alakíthatóak ki formák, mintázatok. Előszeretettel készítenek így természetes játékokat, vagy díszítenek vele kiegészítőket. Mivel maga az eljárás nem kifejezetten bonyolult, gyerekeket és felnőtteket is várnak a workshopra, amin húsvéti tojásdíszeket vagy tyúkot lehet készíteni.

Kerámiázás a donna.budapestben

Imádom az egyedi kreámiákat: nálam az étteremi élménynek is a része, hogy megfigyelem, milyen tányérokat használnak, szeretem, ha egy teázóban különleges csészékből lehet kortyolgatni az italokat, és itthon is egész szép készletre tettem szert hazai alkotók kerámiáiból. Így annál jobb hétvégi kikapcsolódást, mint hogy elmehessek Zsiga Renátához a donna.budapestbe, és megtanuljam, hogyan lehet egyedi tányérokat és tálcákat készíteni, el sem tudtam volna képzelni magamnak.

A műhely az 5. kerületben, a Bazilikától nem messze található, és már a küszöbön belépve árad belőle egyfajta megnyugtató, pozitív hangulat, ami a 2-3 órás alkotás alatt is végig megmarad. Reni rettentően profi, a kezében van az agyagozás minden apró trükkje. Közel 10 éve foglalkozik kerámiák készítésével, és azonnal érezni, hogy ez nála szenvedély. Tudását nagyon jól át tudja adni: mielőtt belevágnánk a munkába, elmondja, milyen lépésekben fogunk dolgozni, hogyan kell bánni az anyaggal, mire érdemes figyelni. Bemutatja a különféle agyagokat, amik nagyon trükkösek, mert egyáltalán nem olyan lesz a színük égetés után, mint amilyennek nyersen mutatják magukat: a vörösből sárga lesz, a szürke kékké változik, a homokszínű lesz a fehér. 

Rengeteg féle agyaglapból lehet választani, amiből elkészíthetjük a tálcákat, tányérokat. A kedvenceim a márványos darabok, amelyek mindegyike egyszeri, megismételhetetlen, ezek ugyanis újrahasznosított agyagból készülnek. A fenntarthatóság egyfajta misszió Reni számára, így a workshopokon, oktatásokon keletkező leeső agyagdarabokat ömlesztve dolgozza fel újra. Ha azt gondolod, hogy ez egy egyszerű folyamat, hiszen csak mindent össze kell gyúrni, nagyot tévedsz. Az izgalmas minták elérése érdekében először is a hideg és meleg árnyalatokat szét kell válogatni, majd a kiszáradt darabokat be kell áztatni, hogy felpuhuljanak. Ezt követi a szárítás, amely során a pépes agyagot gipszlapokon tartja Reni, ez pedig kiszívja belőle a felesleges nedvességet. A gyúrás csak ezután következhet. Habár ez egy nagyon időigényes folyamat, mégis megéri a fáradozást, mert csodás, megismételhetetlen minták keletkeznek általa.

A változatos színeken kívül játszhatunk a textúrákkal is: vannak teljesen sima, enyhén szemcsés és durván samottos lapok, amiket ráadásul még díszíteni is lehet. Belegyúrhatsz különböző színű agyagdarabokat, alkalmazhatsz rátéteket, amik égetés után is kidomborodnak majd, karcolhatsz bele mintákat, sőt meg is festheted őket, persze azt is agyaggal. A lehetőségek száma végtelen. Kicsit mindannyian el is veszünk, amikor Reni felvillantja előttünk az opciókat, de amint a kezeink közé vesszük az agyaglapokat, már jönnek is az ötletek.

A 3 óra gyakorlatilag elrepül, annyira beszippant, hogy kitaláljam, mit szeretnék létrehozni. Az egész folyamat szinte meditatív: olyan energiákat szabadít fel, és közben Reni is olyan hangulatot teremt, hogy eszembe sem jut azon szorongani, hogy milyen lesz a végeredmény, elég szép lesz-e és meg tudom-e csinálni, amit elterveztem. Egyszerűen csak belefeledkezem a munkába, és élvezem, ahogy a kezeim között alakul az agyag, változik, formálódik. Figyelem, mikor lett túl vékony, és kell igazítani rajta, nehogy elrepedjen égetéskor, textúrákat nyomkodok a szélébe, elsimítom, kísérletezgetek. Nagyon inspiráló, ahogy a két kezemmel létrehozok egy valódi használati tárgyat, ami reményeim szerint sokáig a mindennapjaink része lesz. Alig várom, hogy Reni kiégesse a tálcáimat és innentől kezdve ezekből fogyaszthassuk el a hétvégi reggeliket!

Ha kicsit is éreztek magatokban lelkesedést az alkotásra, javaslom, hogy jelentkezzetek be a donna.budapest egyik tanfolyamára vagy akár egyéni oktatásra, mert tényleg nagyon felemelő, és nem lehet hibázni. Hiszen ahogy Reni mondja: „ne izguljatok, ez csak sár”.

Borítókép: funiq.hu

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32