fbpx
Legyünk vallásosak, vagy sem, a húsvétot így vagy úgy azért mindenki ünnepli. Maga az ünnep is hordoz magában sokféle tartalmat, ezért tudunk hozzá kapcsolódni anélkül, hogy bármilyen felekezethez is tartoznánk. Jöjjön most 5 érdekes tény róla.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
  1. Mire utal a tojás

Több ókori nép kultúrájában is feltűnik a tojás, mind az egyiptomiak, rómaiak vagy akár a gallok esetében. Mindenkinél az élet, az újjászületése jelképe, ami így nem meglepő módon tökéletesen belepasszol a húsvéti ünnepkörbe.

  1. Miért van mindig máskor húsvét?

Ez nem egy egzakt dátum, mint mondjuk a karácsony: március 22 és április 25 közé szokott esni. A húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap van, ezért ez egy mozgó ünnep.

  1. Mindenhol van locsolkodás?

Nos, nem, ez egy kifejezetten magyar népszokás.Régen vízbevezető vagy vízbehányó hétfőnek nevezték, amikor a fiúk felkeresték a még hajadon lányokat és meglocsolták őket. A víz itt is a termékenység jelképe, de utal a keresztségre is.

  1. Morris tánc

Jöjjön egy külföldi szokás is! Angliában nagy hagyománya van a Morris táncnak, amit férfiak adnak elő díszes ruhában és célja, hogy elüldözzék a tél szellemét.

  1. Mit jelez az időjárás? 

Bizony még ilyen jellegű hiedelmek is kapcsolódnak ehhez az ünnephez, ugyanis úgy tartják, ha nagypénteken esik az eső, akkor jó termés várható, ha viszont szép idő van, akkor kevésbé jók a kilátások. Idén esőt mond, szóval reméljük a legjobbakat.

Korábbi húsvéttal kapcsolatos cikkeink.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32