fbpx

Cukormentesen is jóízűen

Legyen szó sós, savanyú, vagy édes ízekről, talán túlságosan is megszoktuk, hogy intenzív ízélményekben van részünk. Fűszeres ételek, extra édes finomságok. Szinte már nem is tudjuk, hogy egy-egy étel hozzávalójának milyen is a valódi íze.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett együttműködés

Ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több, vagyis nem kell mindent agyonfűszerezni vagy édesíteni ahhoz, hogy finom legyen. A modern kor embere sajnos a fűszeres, sós, vagy túlságosan édes ételekhez szokott hozzá. Azért szerencsére vannak az étkezési tanácsadásokban, szokásokban olyan tendenciák, amelyek támogatják a natúr étkezést, egyben segítséget nyújtanak a hozzávalók ízének megőrzéséhez, valamint a természetes, friss fűszerek, az édesítésre alkalmas szintén természetes anyagok megismeréséhez és megfelelő felhasználásához.

Sokaknak azonban akár komoly egészségügyi, vagy pedig csupán alakformálási szempontokból fontos a hozzáadott cukor elhagyása. Van, akinek muszáj teljesen száműznie a cukrot az étrendjéből és vannak, akik csupán csökkenteni szeretnék a bevitt cukor mennyiségét. Egyik sem lehetetlen feladat, még akkor sem, ha szeretnénk finom, ízletes ételeket enni továbbra is. Mivel és hogyan pótolhatjuk a cukrot ételeinkben? Nézzünk néhány hasznos tanácsot a cukormentes életmód bevezetéséhez!

Mesterséges és természetes édesítőszerek

Kezdjük is elsőként az édesítőszerekkel, édesítő anyagokkal. Az édesítőszerek palettáján megkülönböztetünk mesterséges és természetes édesítőszereket. A mesterséges édesítőszerek olyan anyagok, amelyek sokkal erősebb édesítő hatással rendelkeznek, mint a cukor (tehát jóval kevesebbet kell belőlük használni), energiatartalmuk pedig elhanyagolható. Ide soroljuk az aszpartámot, az aceszulfám-K-t, a szacharint és a ciklamátot. A mesterséges édesítőszereket szintetikusan állítják elő, azaz a természetben, natúr formában nem találhatók meg.

Ma már emellett a természetes édesítőszerek széles választéka áll rendelkezésünkre: stevia, nyírfacukor, méz, xilit, eritrit és még sorolhatnánk. Ezeknek a természetben is megtalálható anyagoknak nincs különösebb mellékhatásuk, noha ugyanúgy érdemes óvatosan bánni az adagolásukkal, mint a szintetikus édesítőszerek esetében. A xilit például nagyobb mennyiségben hashajtó hatású lehet. A Stevia viszont a cukorbetegeknek is kitűnő választás és intenzív édes íze miatt édességek és egyéb ételek elkészítéséhez is tökéletes.

cukormentesen

Minden kezdet nehéz….

Hogyan csökkenthető a cukor mennyisége az ételeinkben? Azt tudni kell, hogy az ízlelésnek időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon az új ízekhez. Eleinte valószínűleg nagyon íztelennek fogjuk érezni az ételeket, amelyek napokkal vagy hetekkel később már ízletesnek bizonyulnak. Ahogy már említettük, érdemes a só mennyiségét is csökkenteni, az is segít az ételek valódi ízének érzékelésében. Só helyett ízesíthetjük az ételeinket szójával, thai halszósszal vagy akár parmezán sajttal is. Pszichológusok szerint minél jobban odafigyelünk egy ételre, az íze annál intenzívebbé válik számunkra. Fontos tehát az étel külalakja, tálalása, illata, az hogy odafigyeljünk arra amit eszünk és ne a tévét nézzük, vagy a telefonunkat babráljuk evés közben.

cukormentesen

Csökkentsük fokozatosan a süteményekhez, egyéb ételekhez adott cukor mennyiségét. Az édes nassolnivalók, mint a csokoládé helyett együnk gyümölcsöt, ha szeretnénk akkor egy kis mézzel megcsorgatva. Vásárolhatunk eleve csökkentett cukortartalmú, illetve cukormentes élelmiszereket. A cukros üdítőket cseréljük le vízre, teára, amit egy kicsit megízesíthetünk gyümölcsökkel, mézzel. A leginkább frissítő, ha cukor nélküli, például citromos, lime-os, uborkás vizet iszunk. Persze azoknak sokkal nehezebb, akiknek hirtelen, egyik napról a másikra kell elhagyniuk a cukros ételeket. Nekik sem kell azonban megijedni: az ilyen esetekben egy dietetikus szakember segítséget nyújthat a cukor teljes elhagyásában.

Az édesség utáni vágy

Végezetül összeszedtünk néhány tippet arra az esetre, hogyan csökkenthető a hirtelen ránk törő édesség utáni vágy.

Az édesség utáni vágy leggyakoribb kiváltója a vércukorszint ingadozása, amely leginkább a helytelen és egészségtelen táplálkozás egyik következménye. Megoldás lehet erre a helyes étkezés mellett a rendszeres mozgás, és króm szedése. Ezek mind hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához.

Tudjuk, hogy az édességek fogyasztása a boldogságérzet pótlását is jelentheti. Az édességek ugyanis serkentőleg hatnak az úgynevezett boldogsághormonokra, s fogyasztásuk révén átmenetileg jobb hangulatba kerülhetünk. Egy-egy érzelmi hullámvölgy mélyén pont ezért kívánjuk meg annyira ezeket a finomságokat.

Nem árulunk el semmilyen újdonságot azzal, hogy a boldogság, a stresszmentes élet valóban kulcsa a jó egészségünknek. Éppen ezért élvezzük a természetes ízeket, étkezzünk minőségi hozzávalók felhasználásával és életminőségünk is javulni fog!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32