fbpx

Hatékony módszerek az izomfájdalom enyhítésére

Az izomfájdalom gyakori jelenség, de hatékony módszerek léteznek az enyhítésére. Bár legtöbbször túlerőltetés az oka, számos más betegség kísérőtünete is lehet, mindenképpen oda kell rá figyelni!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fizetett tartalmi együttműködés

Léteznek természetes módszerek az izomfájdalom ellen, de hatékony készítmények is rendelkezésünkre állnak az izomfájdalom kezelésére, az izmok, ízületek, porcok egészségének támogatására. Lássuk hát, mi okozhat izomfájdalmat és mit tehetünk izomfájdalom ellen!

Izomfájdalom enyhítése

Amikor hatékony módszereket keresünk az izomfájdalom ellena legjobb, ha az izomfájdalmat kiváltó okot igyekszünk kezelni.

Ha fokozott igénybevétel, testmozgás okozza az izomfájdalmat, néhány napon belül jobban leszünk, ha bevetünk néhány praktikát. A fájdalom először szúró, éles majd tompul. Az izom sokszor merev, kemény, nyomásra érzékeny.

Meleg fürdő, melegítő palack, esetleg izomfájdalom elleni krémmel történő masszírozás mind-mind jótékony hatású a fájó izmokra.

Ilyenkor nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz menni. Izomfájdalomra gyógyszert is bevehetünk, ha erősek a tüneteink vagy akadályozzák a napi munkánkat. Ebben az esetben fontos, hogy mindig a betegtájékoztató és gyógyszerész tanácsa alapján járjunk el.

Izomfájdalom akár vírusos megbetegedés következtében is jelentkezhet, ilyenkor az alapbetegség gyógyulásával szintén megszűnik a panasz.

Miért alakul ki az izomfájdalom?

A leggyakrabban hosszú ideig tartó vagy intenzív izommunka után alakuhat ki az izomfájdalom. Hátterében az állhat, hogy az izommunka során az izmok kreatin-foszfát tartalma csökken, ezért az izmok összehúzódó képessége gátolt, ráadásul oxigén hiány miatt tejsav is felszaporodik az izomban. Ez a megnövekedett tejsav szint a vér PH értékét savas irányba befolyásolja, ez tovább ront az izmok teljesítőképességén.

Az izomfájdalom, izomfáradás túlzott igénybevétel következménye is lehet, sőt leggyakrabban ez áll az izomfájdalom okának hátterében. Ez pihenés után néhány napon belül elmúlik.

Az izomláz tünetei általában az igénybevétel után 1 nappal jelentkeznek, ilyenkor az izomrostok fizikai túlterhelése mikroszkopikus szakadásokat, gyulladást okoz az izomrostokban.

Számos más probléma, betegség következtében kialakulhat izomfájdalom, amikor az alapbetegség kezelése kulcsfontosságú a panaszok megszüntetésében.

izomfájdalom

Mi okozhat izomfájdalmat?

Az izomfájdalom okai lehetnek többek között:

  • tartásbeli problémák
  • izomláz, túlerőltetés
    • izomgyulladás
    • keringési zavarok
  • vírusos betegségek
  • autoimmun betegségek
  • idegrendszeri betegségek
  • gyógyszerek mellékhatása

Izomfájdalom kezelése

Az izomfájdalom kezelése során a fájdalom, gyulladás csökkentése elsődleges fontosságú. Szükség lehet izomfájdalomra gyógyszerre, melyek általában vény nélkül kapható nonszteroid gyulladásgátlók, de izomfájdalom elleni krém, tapasz is bevethető. Ha túlerőltetés okozta az izomfájdalmat, a pihentetés, tehermentesítés nem maradhat el!

Ha az izomfájdalom nem enyhül néhány napon belül vagy erősödik, esetleg más tünetekkel társul, orvoshoz kell fordulni! Mielőbb meg kell kezdeni az oki terápiát, a kiváltó alapbetegség kezelését!

Természetes módszerek az izomfájdalom ellen

gyógytorna egy hatásos természetes módszer az izomfájdalom ellen, de szakember utasítása mellett kell végezni, nehogy több kárt csináljunk, mint hasznot! A gyógytorna során nyújtó és erősítő gyakorlatokat végzünk, így kerül helyre a felborult izomerő egyensúly és lazításra kerülnek a befeszült izmok.

Kineziológiai tapasz is segíthet az izomfájdalom ellen, mely fájdalomcsökkentő és terheléscsökkentő hatással bír, de ennek feltétele a szakszerű felhelyezés.

kínzó izomcsomók ellen a masszázs is segíthet és érdemes magnéziumból is többet bevinni, pótolni a szervezet igényeit.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32