fbpx

Spirituális vezetőink: A Deepak Chopra hatás

Deepak Chopra a világ egyik legismertebb spirituális vezetője. Nevéhez több tucat életvezetési könyv, és számtalan meditációs hanganyag kötődik. Érdemesnek tartom elmerülni kicsit az életében, tartsatok velem ti is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bevallom, mikor először találkoztam Chopra audió anyagaival Spotify-on, nem tudtam azonosulni vele. Gyerekes módon zavart az akcentusa, nehezemre esett elmerülni benne, mert egyébként is nagyon válogatós vagyok ha vezetett meditációról van szó: számomra a vezető hangja elképesztően fontos. Aztán egyre többször jött szembe velem, és ahogy kezdtem megérteni az üzenetét, akkor teljesen el tudtam engedni a korábban számomra zavaró tényezőket. Rájöttem, hogy azért, mert valaki meditáció néven jelentet meg valamit, még nem kell feltétlenül annak kezelni, és beleerőszakolni magunkat a meditatív állapotba. Egyszerűen csak hallgatni is lehet és elgondolkodni az elhangzó szavakon.

Végül eljutottam Deepak Choprával oda, hogy segített feldolgozni egy-egy pszichológia ülésem tapasztalatait, vagy egyszerűen csak útravalót adott, mikor egy futás után a domb tetején megpihenve az eget bámultam és szavait hallgattam. Egyszerűen valamiként behúzza az embert ez a Chopra hatás egy kicsit. Legalábbis számomra egy olyan ember, aki valamiféle apuka módjára segít visszatalálni az útra, mikor egy kicsit úgy érzem, eltévedtem.

De ki is valójában Deepak Chopra?

Chopra 1946-ban született, Indiában. Eleinte orvosi tanulmányokra tett szert, és ezeket folytatta 1970 után is, mikor Amerikába emigrált. Ösztöndíja segítségével belgyógyászattal és endokrinológiával foglalkozott, majd a New England Memorial Hospital (NEMH) személyzeti vezetője lett. Aztán ‘85-ben találkozott egy jógival, és ez örökre megváltoztatta az életét. Csatlakozott a Transzcendentális Meditáció (TM) mozgalomhoz és elmélyült az Ayurvéda tanaiban. Egyre nagyobb tudásra tett szert mígnem saját egészségmegőrző központot nyitott, ami az Ayurvédikus gyógyítás alapjain nyugodott. Könyvírásba is kezdett, amik kapcsán Oprah beszélgetésre hívta. A talkshow után egyre többen kezdték követni tanait és szép lassan világhírűvé vált.

Deepak Chopra célja átadni azt a tudást, ami szerinte az egészséges, kiegyensúlyozott élet titka. Az ayurvédán túl rengeteget foglalkozik a lélek és a test kapcsolatával, könyveiben a metafizikát is összefüggésbe hozza a tudatunk működésének alapjaival. Hisz benne, hogy az öngyógyítás és a természet ajándékai sokszor hosszú távon sikeresebb megoldást nyújthatnak számunkra egyes esetekben, mint a nyugati orvostudomány eszközei. Közel 50-60 éve jógázik és meditál, és életfilózófiáját mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy 75 évesen egészséges és olyan fizikummal rendelkezik, amit a nála 20-30 évvel fiatalabbak is megirigyelnének. Elméletei számtalan ember számára hoztak reményt, és a világon milliók lettek kíváncsiak titkára. Volt olyan könyve, amit 24 órán belül 400 ezer példányban adtak el. Így mára már nem csak a világ egyik legnépszerűbb tanítója, de egyben az egyik legtehetősebb spirituális szakembere is. 

Természetesen keleti tanításai miatt sokszor kritizálták a nyugati tudományok képviselői, ám ez sosem vetette vissza hitét a saját tudásában. Honlapján pedig több féle kurzust kínál, hogy ezt a tudást továbbadja bárkinek, aki szeretne egy lelassultabb, elmélyültebb, kiegyensúlyozottabb életet. Oprah-val egyébként nem egy közös együttműködése volt, Youtube-on például megtalálhatjuk a 20 napos meditációs kihívásukat is, akárcsak egy ‘93-as beszélgetésüket. Ha pedig te inkább Ellen fan vagy, akkor nézd meg ezt a rövid interjú részletet, hogy egy picit jobban megismerd Deepak Choprát, és azt, amit képvisel.

Borítókép: The Ellen Show

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32