A karantén alatt minden bizonnyal mindenki feketeöves kenyérsütő lett, de ha mégsem találtad volna meg a megfelelő receptet, mi most hoztunk egyet. Augusztus 20. az államalapítás ünnepe, nem telhet el kenyér és hömpölygő tömeg nélkül. Már pedig idén a tűzijáték és a sok ember elmarad, de a finom, friss házi cipó nem hiányozhat az asztalról.
Hozzávalók 500 grammos kenyérhez:
– 25 dkg rozsliszt
– 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
-élesztő
-cukor
-olaj
-2,5 dl langyos víz és egy kis kókuszzsír
Elkészítése:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan hozzá adjuk a többit, majd jó alaposan összegyúrjuk. Ezt követően közel egy órát hagyjuk kelni, amíg szép magas nem lesz. Formázzunk cipót belőle, aztán mehet az előmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt, 180 fokon szépséges kenyérke lesz belőle.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd fogyasszuk egészséggel.