Hozzávalók 8-10 főre
Krémekhez
- 1 kukoricakonzerv
- 1 zöldborsókonzerv
- 300 gramm magozott fekete olívabogyó
- só
- bors
- fokhagyma
- citromlé
Mártogatáshoz
- 2-3 nagyobb kaliforniai paprika
- 2 kígyóuborka
- szárzeller
- 2 nagyobb répa
- 1 nagy baguette
Krémek elkészítése
A zöldborsót sós, forró vízben körülbelül 20-30 perc alatt puhára főzzük. A vízmennyiség annyi legyen, hogy az pontosan ellepje a zöldséget. Ne használjunk fedőt, annak érdekében, hogy a víz elfőjön. Főzés közben ízlésünknek megfelelően sózhatjuk, borsozhatjuk, és tehetünk az edénybe 1 fokhagymagerezdet is. Ha megfőtt, a borsót tegyük aprítógépbe és a végeredményt dolgozzuk krémesre. A borsókrémhez érdemes a végén egy-két teáskanálnyi citromlevet önteni.
A kukoricakrémet ugyanígy készítsük el, annyi kivétellel, hogy azt ne ízesítsük citromlével a végén.
Az olívakrémhez nem szükséges megfőzni az olívát. A bogyókat egyszerűen csak fűszerezés után (só, bors, fokhagyma, igény esetén rozmaring) krémesítsük az aprítógéppel.
Ha nem lenne valamelyik mártogatós az ízlésnek megfelelően krémes, akkor vajjal vagy tejföllel tovább krémesíthetjük.
Tálalhatjuk őket baguette-falatokkal és zöldségekkel. A hozzávalóknál felsorolt zöldségeket mossuk meg, a répát hámozzuk meg, és vágjuk őket 5-10 centis szeletekre, amikkel mártogathatunk a krémekből.
Jó étvágyat!