Hozzávalók
500 g liszt
200 ml tej
50 g puha vaj
75 g cukor
1 db tojás
15 g élesztő, vagy szárazélesztő
1 tk só
Elkészítés
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és felvert tojásokat, valamint az apróra vágott vajat. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és vagy dagasztógéppel vagy a kezünkkel kezdjük el jól kidolgozni a tésztát, amíg fényes felületűvé válik. A tésztát letakarva meleg helyen kelesszük egy órán át. Ha szép nagyra, legalább a kétszeresére kelt, akkor jól meglisztezett felületen gyúrjuk át újra jól, majd még 10 percet pihentessük. Ezt követően a kapott méretű tésztát válasszuk három részre és sodorjunk nagyjából 35 cm hosszú rudakat belőlük. Ezeket aztán lazán összefonjuk, mintha hajfonatot készítenénk. Ezt a már fonott tésztát is 45 percig pihentetjük. Ha kész, még sütés előtt víz és egy tojás sárgájának keverékével kenjünk le, hogy szép, aranybarna színe legyen. Majd 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!