fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bizonyára te is rengeteg cikket olvastál már arról, hogyan ápold arcbőrödet, hiszen ez a probléma szinte mindenki életében felbukkan legalább egyszer. Sokszor azonban csak felületesen érintik ezt a témakört, ami nem feltétlenül nyújt megoldást. Éppen ezért én igyekeztem beleásni magamat a dologba, és minél szélesebb körben utánanézni, milyen ok-okozati összefüggések lehetnek, amik miatt bőrproblémákkal küzdünk.

Az első dolog, amit én fontosnak tartok, hogy tudjuk, arcbőrünk minősége, egészsége két dologtól függ. Az egyik a külső hatások, és kezelések, a másik pedig a belső táplálás. A kettő közül egyikre se mondhatom, hogy fontosabb a másiknál, viszont azt szinte biztosan állíthatom, hogy egyik sincsen meg a másik nélkül. Tehát ha kívülről ápolod, de belülről nem táplálod, akkor nem biztos, hogy eléred a kívánt eredményt, és ez vica versa igaz.

Mielőtt azonban rátérnék a részletekre, azt le kell szögeznem, hogy mindenki sajátos bőrtípussal rendelkezik, az esetleges problémák is egyediek, ezért bármilyen módszer kipróbálása előtt fontos kikérni szakértő tanácsát! Ezek tehát iránymutatások, nem száz százalékos megoldások a különböző betegségekre, és gondokra! Nos, akkor lássuk is a tanácsokat!

Hogyan tápláld bőrödet belsőleg

Most következik a milliószor hallott bűvös mondat: igyál sok vizet! Ám amennyire elcsépelt, annyira fontos is ez a mondat. Hiszen tényleg az egyik alapköve a bőrápolásnak. Hiába kenegetjük az arcunkat krémekkel vagy olajokkal, vagy bármivel, ha nem fogyasztunk elegendő vizet, akkor bizony semmire sem megyünk a kencékkel!

Nem beszélve arról, hogy sokunk él a kávé nevű szenvedéllyel, ami (akárcsak az alkohol) elvonja a szervezetünkből a folyadékot, így ezek fogyasztása mellett duplán fontos a folyadék pótlása! Próbáljuk meg tehát a napi 2-3 litert tartani – természetesen vízből, nem kávéból –, ehhez a legjobb egy kancsót vagy nagyobb kulacsot alkalmazni, amivel könnyen számon tudjuk tartani, hol tartunk.

Legalább ilyen egyértelmű és fontos dolog az alvás és a nyugodt lélek. Talán furcsán hangzik, de tény, hogy ha boldogok vagyunk, az meglátszik a bőrünkön is. Ha eleget alszunk, az úgyszintén. És ezeknek az ellenkezője is! Próbáljunk tehát minél stresszmentesebben élni, és elegendő időt alvással tölteni! Igyunk nyugtató teákat, ha ezzel problémáink vannak, ezekről itt olvashattok

Ha már említettem a kávét, ezzel kapcsolatban van egy kevésbé jó hírem: sajnos róla legjobb leszokni, vagy legalábbis csökkenteni a belőle bevitt mennyiséget. Ez azért fontos, mert a kedvenc feketénk felgyorsítja az anyagcserét, ezzel okozhat több és rendszeresebb pattanás megjelenést, ami nem feltétlenül ilyen tempóban történne, ha nem stimulálnánk mesterségesen az anyagcsere folyamatokat.

Táplálkozás

Sokszor sok helyen hallottuk már, hogy a szép arcbőrért egészséges ételeket kell fogyasztani. Igen, ez is egy fontos dolog. Ami legtöbbet segít, ha több nyers zöldséget eszünk, főleg zöld leveleseket, salátákat, spenótot, akár zellerszárat préselt lé formájában, vagy leveles kelt, ha hozzáférünk. Ezek mind olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amik segítik a bőr egészségesen tartását.

Ezeken túl fontosak a magvak is, nem csak jótékony olajaik miatt, hanem E vitamin tartalmuk miatt is, hiszen ez a vitamin az egyik legnagyobb felelőse a szép bőr fenntartásának! Legnagyobb százalékban a napraforgómagban, a mandulásban és mogyoróban található meg, de vitaminként is szedhetjük, illetve van belőle valamennyi az avokádóban is.

Amennyire tudjuk, kerüljük viszont a fehér cukrokat, a fehér lisztet, és a feldolgozott élelmiszereket, mert ezek hozzájárulhatnak például a candida gomba kialakulásához is a szervezetünkben, ami pedig felboríthatja a hormonjainkat is. Ezzel el is érkeztünk a következő fontos pontig.

Hormonok

Sajnos sok esetben az arcunkon megjelenő apró bőrhibák, de a nagyobb aknék is jelezhetik a hormonháztartás felborulását. Ez még gyakoribb abban az esetben, ha fogamzásgátlót szedtünk egy ideig, és aztán abbahagytuk. Mivel a tabletta mesterségesen egyensúlyba állítja hormonjainkat, ezért szedésének beszüntetése gyakran a rend felborulásához vezethet, ami még évekkel később sem feltétlenül áll magától helyre. Ráadásul a hormon problémák akár a máj egyes részeire is károsak lehetnek, ha ilyesmi merül fel, érdemes egy májtisztító tea kúrát kipróbálni, ehhez megfelelő gyógynövényes teát kapni már a drogériákban is.

De ahogy már említettem, bezavarhat a hormonháztartás egyensúlyába a candida gomba is, ami a női hormont támadja. Mint korábban írtam, ennek legyőzésében segíthet a megfelelő táplálkozás, illetve például a Maca gyökér fogyasztása. A Maca egy superfood, ami Peruból származik, legegyszerűbben pedig por formájában turmixhoz öntve érdemes használni, és a legtöbb bioboltban , étrend kiegészítőt forgalmazó üzletben, de már néhány drogériában is megtalálhatjuk!

Ha úgy érzed, hogy talán te is ilyesmivel küzdesz, mindenképpen keresd fel az orvosodat és végeztess hormonvizsgálatot!

Külső hatások, ápolás

Nagyon sokat számít, hogyan bánsz az arcbőröddel külsőleg is! Például a túlzott sminkhasználat, vastag alapozóréteg mindenképpen káros, hiszen eltömíti a pórusokat. Az sem mindegy, hogy milyen termékeket használsz! Azokat a krémeket és lemosókat, amiknek az összetevői között a parfüm kifejezést találod, kerüld, mert ez egy olyan titkos összetevő, amiről nem köteles a cég beszámolni, tehát bármi lehet!

Az alkohol tartalom sem túl kedvező, se semmilyen mű, kémiai vegyület. Ezért a legjobb, ha vízzel és természetes lemosókkal tisztítod a bőrödet, és az arcodat egy külön törölközővel törlöd szárazra. Amiket pedig nyugodt szívvel használhatsz: tiszta olajok, és természetes összetevőkkel ellátott termékek. Ezek segítik a bőr hidratálását.

Olajokból arcra a legjobb a jojoba és a mandula, a sokat emlegetett kókusz inkább csak a többi testrészünkre ajánlott, az arc túl érzékeny hozzá, azt eltömítheti. Ezeket az alapanyagokat és az ezeket tartalmazó kencéket ma már szerencsére sok helyen megtaláljuk, de az én személyes kedvenceim ez a két magyar márka: Pom pom kozmetikumok, Manna. Az ö oldalaikon bárki rálelhet a neki való termékre.

Amit még tehetsz, hogy rendszeresen sportolsz, mert az izzadás során is méregtelenítesz, így e formán szabadulsz meg olyan anyagoktól, amik egyébként lehet, hogy pattanás formájában távoznának.

Az arcbőr ápolása tehát egy nagyon összetett dolog, de ha figyeled a tested jelzéseit, és betartod ezeket az általános szabályokat, akkor sokkal közelebb kerülsz a ragyogó arcbőrhöz. Ha pedig úgy érzed, hogy a felsorolt problémák valamelyike érinthet, fordulj segítségért, mert ha a szervezetedben valamilyen gond van, arra csak úgy találsz biztos megoldást, ha kideríted a probléma forrását!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32