fbpx

Last Dance- sorozat Michael Jordan hihetetlen karrierjéről

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Éljünk a világ szinte bármely pontján, legyünk kosárlabda rajongók vagy sem, Michael Jordan neve mindenki számára ismerősen cseng. Ő a világ egyik legismertebb és legeredményesebb sportolója, aki nem csak a kosárlabdát, és egyben csapatának, a Chicago Bullsnak az életét változtatta meg, de az amerikai kultúrát is. A Netflix legújabb sorozata olyan izgalmasra, mélyrehatóra, pörgősre  és sokszor megosztóra sikeredett, hogy nem csoda, hogy ilyen sokáig kellett várni a jóváhagyására. De megérte.

„Neked csak Jordan”

Michael Jordan, avagy MJ olyan páratlan tehetség és kiemelkedő játékos volt a 80-as, 90-es években, amit azóta se tudott senki utána csinálni. Csak, hogy pár címet említsek: 14 idény alatt 6-szor lett bajnok, 14-szer All Star kiválasztott, 5-ször a legértékesebb játékos. Nincs gazdag háttér, sportoló család, „csupán” egy eltökélt, és minden szinten példaértékű apa, aki feleségével együtt nem hagyta, hogy a fiai elkallódjanak. Így került MJ közel a baseballhoz, majd végül a kosárlabdához is. Már az egyetemen hamar kiemelkedett a játékosok közül, és nem csak azzal, hogy a zsigereiben volt a játék (hiszen még a magassága sem volt meg hozzá, mert a kosárlabdában 2 méter alatt szinte kicsinek számítasz), hanem mert olyan kitartás és szorgalom, valamint néha már-már idegesítő nyerni akarás volt benne, mint senki másban.

Michael Jordan

A sorozat bemutatja, hogy valóban mennyi munka van az ’”MJ-ség” mögött. Edzés utáni pótedzések, lemondás és sokszor a magány. Nem lehetsz a világ legjobb játékosa és közben kedves is: a Jordant hajtó perfekcionizmus nem hagyta, hogy a csapattársai ne legyenek a tőlük telhető legjobbak. A 90-es évek alatt kezdték forgatni a dokumentumfilmet (amelynek felvételeit végül a Netflix használta fel) az akkori Bulls legnyerőbb csapatáról, amiben bizony benne volt minden. A kiabálás, a zrikálás és az edzések során tapasztalható sokszor feszült hangulat, amit MJ örökös követelőzése alapozott meg. Ezért is tiltották sokáig, hogy ez a film elkészülhessen. Jót tett végül az idő a sorozatnak és a szereplőknek is, hiszen most egy mai riportokkal, kiegészítésekkel teli kerek egész történetet kapunk, eddig soha nem látott felvételekkel  és részletekkel fűszerezve. Kiderül így az is, hogy egy-két kivétellel senki sem neheztel Jordanra, a kemény hang és edzések miatt. Tudták, ez kell ahhoz, hogy győzzenek, aki pedig nem akar győzni, nem tesz bele mindent, annak nincs helye itt.

Végre láthatjuk Michael Jordan valós, emberi arcát is. Évekkel később is érezhető, mennyire bántotta, hogy sokszor talán zsarnoknak tekintették, a média pedig sosem bánt vele kesztyűs kézzel. Pedig ő mindig önmagát adta, a legkeményebb pedig saját magával volt. Ahogy MJ is mondta, ő sosem kért olyat a többiektől, amit ő maga nem tett volna meg, vagy bele a játékba. Hajtóerő volt és példaértékű csapattárs, akinek fejlődését mi magunk is végig követhetjük.

A film bemutatja a háttérben zajló politikai játszmákat, a csapat nehézségeit, és a korszak legjobb játékosait is, akik vagy csapattársai voltak MJ-nek vagy mindenáron le akarták győzni őt. Kevés sikerrel, ugyanis ha Jordan kiszagolta, hogy valaki jobb lehet nála, akkor még többet dolgozott. Egy dolog hajtotta: a győzelem.

Hogy nehéz ilyen emberrel együtt dolgozni? Persze! Csak ez vezethet sikerre? Szinte biztos. Michael Jordan olyan tényezője és árucikke lett az USA-nak, mint azóta senki. Divatot teremtett a Nike Jordan Air cipőivel, filmekben szerepelt, a 23-as számú meze pedig ott virított nem csak az amerikai fekete és fehér kölykökön, de Európa számos országában is viselték a kosárrajongók.

A dokumentumfilm Jordan karrierjének kezdetétől a visszavonulásig, vagyis az elhíresült utolsó évig: a Last Dance-ig meséli el ennek a páratlan sportolónak a történetét. Miközben nézzük a lehetetlen helyről, szögről bedobott kosarakat, az elképesztő kitartást, szinte el sem hisszük, hogy ez egy húsvér ember műve. Az egyik legfantasztikusabb pedig az egészben az, hogy Jordan úgy lett ikonikus világsztár, hogy ekkor még nem volt social média, nem kellett twitterezni és képeket posztolni magáról a hírnévért. Ő a munkája miatt, a kiemelkedő sportolói eredményei miatt lett az, aki, és ennek  megfizette az árát. Egy biztos, Michael Jordan igazi legenda, akinek neve és személye megkerülhetetlen, ha a kosárlabdáról beszélünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32