fbpx

Vásároljunk magyar kistermelőktől! 1.rész – Buda

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A vírus ugyan enyhülni látszik, de hatása még érezhető, és valószínűleg idő, mire mindenki újra talpra áll! Ezért ha tudjuk, támogassuk egymást, és vásároljunk hazai termelőktől a piacokon!

Miért érdemes magyar termékeket fogyasztani? Egyrészt mert általánosságban minél közelebbről származik valami, annál kevesebbet árt a bolygónak. Persze kivétel mindig van, de ha belegondolunk, min megy keresztül egy gyümölcs, amit a világ másik feléről szállítanak ide, akkor magunk is beláthatjuk, hogy ehhez képest a csupán néhány kilométerrel arrébb lévő földről könnyebb a szállítás, és érettebb is lehet az a bizonyos gyümölcs. Másrészt ezáltal szebb és zamatosabb is, mert nem éretlenül szedik le, hogy túlélje az utat idáig, ezáltal pedig finomabb lesz az is, amit készítünk belőle!

És tudom, én is nagy rajongója vagyok az avokádónak meg a mangónak, nem is kérem, hogy többet ne vegyünk, de hozzá kell tennem, hogy nagyon idegesítő tud lenni, mikor napokig más gyümölcsök közé téve érlelem őket, és némelyikről felbontás után kiderül, hogy nem is jó! Ez egy hazai termesztésű eperrel például sosem fordult még elő. Harmadrészt pedig, mert azzal a saját közösségünket támogatjuk, ha a hazai termelőt választjuk.

magyar kistermelők

Na de hol vásároljunk akkor? A nagyobb, állandó piacokat biztosan sokan ismeritek már, én nem ezeket szeretném bemutatni, hanem a kültéri, időszakosakat. Ezeket általában heti rendszerességgel rendezik meg, és csak magyar kis-és őstermelők árulják portékáikat rajtuk.

Római part-i piac

Ha szombaton úgy döntesz, kiugranál a Rómaira egy kis ücsörgésre az elképesztően hangulatos Fellinire, akkor miért ne köthetnéd össze a kellemeset a hasznossal? Töltsd ott a délelőttöt, és ha ettél egy jót a Dunaparton, utána sétálj át a Nánási útra, a piacra, ahol jó kedélyű árusok várnak széles termékválasztékkal! Van zöldség-gyümülcsös, sajtos stand, és finom kekszek, sütemények is!

János kórház

Félreértések elkerülése érdekében, a piac nem a kórház területén helyezkedik el! Azért kapta ezt a nevet, mert az ottani villamos megálló mellett rendezik meg minden csütörtökön, a kis parkban, a Fióka étterem és a Majorka között. Ez viszonylag kisebb terület, kevés árus fér el, de a választék így is magáért beszél! Már kora reggel megtalálod őket, így például munka előtt is beugorhatsz egy kisebb vásárlásra!

Böszörményi úti piac

A 12. kerület dombos, csöndes irányába vezető úton, az önkormányzat előtt keddenként gyűlnek össze a magyar kis-és őstermelők, hogy ellássák az oda látogatókat. Itt viszonylag nagy terület áll rendelkezésre, így rengeteg féle áruval találkozhatunk! Érdemes ellátogatni hozzájuk, mert könnyedén kiváltható velük egy nagybevásárlás valamelyik multinál, és a neonfény helyett, a nap sugarait élvezhetjük közben! Ráadásul kedves, humoros emberektől vásárolhatunk!

magyar kistermelők
Bio piac

A város talán leghíresebb bio piacát a Mom kulturális központ mellett találhatjuk. Ez olyan, mint egy hosszanti sétány, és a gyümölcstől a kenyéren át a tejtermékekig mindent be tudunk szerezni, ha ide látogatunk. Nyáron például fagyit is árulnak, ráadásul mellette egy hatalmas park terül el, ahova a vásárlás előtt vagy után ki is ülhetünk, vagy sétálhatunk egyet barátnőnkkel, miközben a bio édességeket majszolgatjuk!

Piac a Bikás park mellett

A 11. kerület legnépszerűbb szombati piaca a Vahot utcánál helyezkedik el, a zöldelő Bikás park mellett. Ezért ez megint egy olyan vásárlási lehetőség, amit akár össze is köthetünk egy családi sétával! Itt is találunk mindenfélét, de tényleg mindent, a Bake my day híres kenyereitől kezdve a finom házi padlizsánkrémig. A közlekedés sem vészes, ha Pestről látogatna ide az ember, hiszen a kelenföldi megálló nagyon közel van.

Amit még érdemes tudni, hogy ezek a piacok kora reggel kezdődnek, általában már 7 óra körül, és nagyjából délután 2-3ig tartanak, de lehetnek eltérések! Annyi bizonyos, hogy 8 és 12 között mindegyiket megtalálhatjuk, a részletekért pedig kattintsatok a linkjeikre! Jó vásárlást mindenkinek!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör