fbpx

Magyar királynék kedvenc városa: Veszprém

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi lehetne izgalmasabb úticél, mint egy város a Közép-Dunántúli régióban, ahova a magyar uralkodónők is előszeretettel jártak? Nem hiába kapta Veszprém a „királynék városa” elnevezést és lengi körül, valami igazán fenséges napjainkban is. Belföldi utazást népszerűsítő írásunk következő állomása Veszprém, amit semmiképpen se hagyjátok ki!

Aki kifejezetten érdeklődik az közép-európai történelem iránt, a legjobb helyre érkezett: Magyarország szinte minden történelmi állomása valamilyen formában nyomot hagyott a településen és környékén. A hét dombra épült város egyik magaslatán található az ország egyik legrégibb vára, amely fontos helyszín volt a kereszténység bevezetéséért vívott harcban, illetve az első magyar királyné, Gizella kedvenc helyszíne is volt, (később több királynét is itt koronáztak meg).

A várnegyed az egyik legkiemelkedőbb része a városnak, ahol számos fontos látnivaló akad. Hiába áll csak egy utcából, mégis megszámlálhatatlan történelmi emléket, szobrot és műemléket találunk itt.

A Hősök kapuján átlépve, egy nem mindennapi időutazás veszi kezdetét: a barokkos arculat, a kis ódon utcák romantikus hangulatot kölcsönöznek a helynek. Tökéletes randevú helyszín és nem elhanyagolható a várból nyíló kilátás sem. Ezért a panorámáért igazán megéri az a néhol meredeknek tűnő séta felfelé.

Érdemes még itt időzni egy darabig, ugyanis itt találjuk a város egyik jelképét, a 48 méteres Tűztornyot. Nem nehéz kitalálni, hogy ahogy nevéből is adódik, a várost fenyegető tűzvészt hivatott szemmel tartani és megakadályozni, de őrtoronynak sem volt utolsó. Az igazán bátrak, akár a tetejére is felmehetnek. Érdemes kerek időpontokra időzíteni a torony látogatását, ugyanis minden órában hallhatjuk Csernák Antal verbunkosát, így kapva ízelítőt egy kis magyaros zenei stílusból.

veszprém
Tűztorony-Veszprém

Művészetkedvelők vagytok? Akkor nem kell csalódnotok Veszprémben, ugyanis számos művészeti galériának ad otthont a város.  Ha a kortárs művészetek vonzanak, akkor nem lehet kihagyni a Modern Képtárat, ha azonban még több korszak remekeivel ismerkednénk meg, akkor térjünk be a Csikász Galériába vagy a Dubniczay-palotába.

Ha szeretnénk kicsit megpihenni a túránk során, arra tökéletes helyszín a Szentháromság tér, amelynek legfőbb éke a Szentháromság-szobor. Ha megkívántunk egy finom kávét vagy sütit, esetleg valami tartalmasabbra vágyunk, az biztos, hogy a környéken rengeteg jó hely közül választhatunk.

Túrázz a térségben!

Ha nem csak átutazóban vagyunk, hanem több napunk is van a környékre és nem áll távol tőlünk a túrabakancs sem, akkor van pár tippünk. Veszprém és környéke egy igazán dombos, hegyes vidéken terül el, így megannyi túralehetőség áll rendelkezésünkre. A Bakonyban található Ördög-árok, Kő-árok, Kőmosó szurdok útvonal ugyan nem éppen kezdőknek ajánlott, de ha már csak egy részéig sikerül eljutni, az is megéri. Az egész túra kicsit több mint 13 kilométer és közben megtekinthetjük a Bakony legnagyobb barlangját, a sűrű hegyi Ördög-likat. Azért kezdő barlangászoknak, főleg megfelelő felszerelés nélkül nem ajánljuk. Ellenben, ha imádjuk a vadregényes tájakat és a kihívásokat, akkor kihagyhatatlan ez a túra.

Kapcsolj ki!

Veszprém valóban elképesztően sokszínű, nemcsak kulturálódni és jókat kirándulni lehet, de évente egyszer, júliusban még a kultikus VeszprémFest-et is megrendezik itt. A 2002-ben megálmodott fesztivál, azóta olyan szinten kinőtte magát, hogy nem csak helyi, magyar zenekaroknak, művészeknek ad otthont, de világszinten elismert előadók sem hiányozhatnak a fellépők közül: hogy csak pár nevet említsünk, megfordult itt már Craig David-től, Caro Emeraldon át jó pár tehetség.

Veszprém
veszpremfest.hu

A rendezvény igazi „mindenevőknek” ajánlott, ugyanis nincs olyan szegmense a zenének, amit ne vonultatna fel. Legyen szó jazz-ről, operáról, világzenéről vagy éppen popról, annak biztos, hogy a legjobb képviselői jelen lesznek a fesztiválon. A borkedvelőknek is akad itt program: a várnegyed ad otthont a Rozé, Rizling és Jazz napoknak, amely a VeszprémFest kísérőrendezvénye. A legjobb magyar és balatoni borok sorakoznak itt fel, a finom ételek mellett, így egy helyen térképezhetjük fel a helyi különlegességeket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32