fbpx

Még a #metoo előtt- Az Epstein sztori

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Filthy Rich címmel készített újabb gyomorba vágó dokumentumfilmsorozatot a Netflix, amelynek főszereplője az a gazdag milliárdos Jeffrey Epstein, akivel az elmúlt pár évben volt tele a média. Egy igazán erős alkotás a zaklatásról, a prostitúcióról, kiskorúak kihasználásáról és arról, hogy ha pénzed és hatalmad van, akkor bármit megúszhatsz. Szinte.

Az ügyesen felépített Netflixes sorozat bemutatja Jeffrey Epstein kérdéses meggazdagodását, olyan befolyásos emberekhez fűződő viszonyát, mint Donald Trump vagy András herceg. Mindeközben olyan nők beszámolóit is hallhatjuk, akik fiatalon, 14-16 évesen-prostituáltként dolgoztak neki, vagy zaklatta őket a milliárdos. Egy igazi embercsempész hálózatot épített ki és St. James-szigeteki otthona valódi kéjbarlangként működött, ahova egymás után érkeztek a kuncsaftok, köztük igazán híres emberek is.

A lányok persze hallgattak, egyrészt, mert a legtöbben szegény és rossz körülmények közül jöttek, és lehetőségük sem volt jobb életre, másrészt pedig rettegtek a sokszor igazán agresszív Epsteintől.

Már 2005-ben megvádolták pedofília gyanújával, ám pénzének és kapcsolatainak köszönhetően ezt is megúszta.  Csupán 13 hónapnyi börtönt kapott, ami az ő esetében azt jelentette, hogy még munkába is bejárhatott, a börtön csupán, mint egy rossz motel működött számára.

Persze, mindez nem sikerülhetett volna neki egyedül, nagy szerepet töltött be a lányok kerítésében és kiajánlásában barátnője, Ghislaine Maxwell, aki a szintén nem kimondottan szent életű brit sajtómágnás, a milliárdos sikkasztási botrányba keveredett Robert Maxwell lánya.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Aztán eljött a 2019-es fordulat és a Metoo mozgalom éve, amikor is egyre több nő állt ki magáért, így Jeffrey Epstein áldozatainak sem kellett tovább hallgatniuk, és ezúttal nem sikálhatták el az ügyet. Hirtelen az egykor a milliárdossal közösen fotózkodó, bulizó fontos emberek is magyarázkodni kényszerültek, és lassan mindenki kihátrált Epstein mögül. Senki nem volt ott, senki nem látott és tudott semmit…Az azóta viszont felnőtt lányok végre úgy érezték, elégtételt kaphatnak és szembe nézhetnek azzal az emberrel, aki évekig zaklatta, bántalmazta és kihasználta őket. Végre vád alá helyezték Epsteint.

Azonban ez most sem történhetett meg, mivel 2019 augusztusában Epstein öngyilkos lett cellájában, amit azóta is sokan megkérdőjeleznek. Egy ilyen szigorúan őrzött börtönben nagyfokú hanyagságnak kellett történnie ahhoz, hogy ezt a megvádolt milliárdos véghez tudja vinni. Az áldozatok ismét elégtétel nélkül maradtak, bár a bíró így sem hagyta elfeledni az ügyet, és minden egykori zaklatott számára lehetőséget adott a felszólalásra, hogy elmondhassák a történetüket.

Ez egy nagyon felkavaró történet, amely során talán azok is megértik miért kifejezetten ártalmas az áldozathibáztatás, akik eddig a „minekmentoda” véleményt képviselték. Egy olyan dokumentumfilm sorozatot sikerült összehoznia a Netflixnek, amitől egyszerre van gyomorgörcsöd és nem tudod nem nézni, mert annyira drukkolsz, hogy mint a mesében, most is megkapja méltó büntetését a gonosz.

Talán nem az a befejezése a történetnek, amit sokan szerettek volna, mégis elindított egy olyan mozgalmat, amely nők ezreinek adott lehetőséget a nyílt beszédre és, hogy kiálljanak magukért a visszaélésekkel szemben.

Aztán hogy ez azóta mennyire sikerült, az már egy másik téma.

Borítókép: Netflix

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32