fbpx

Külföldre utaznál? Mutatjuk hogy állnak a határok

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ez az idei év minden szempontból szokatlan, így például a nyaralásokat is teljesen újra kell majd gondolni. Akik a koronavírus ellenére, úgy döntenek, hogy határon túl szeretnének pihenni, alaposan utána kell járniuk, hova és milyen feltételekkel tudnak utazni. Most összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre lehetnek a külföldi nyaralás megtervezésekor.

Természetesen bárhová is utazunk, azt tartsuk szem előtt, hogy az alapvető higiénia előírásokat mindenhol be kell tartani, így például a maszk semmiképpen sem maradjon otthon, ha külföldre indulunk. A teljesség igénye nélkül, összeszedtük a leginkább magyarok által látogatott nyaralási célpontokat, de például ezen az oldalon nyomon tudjátok követni az EU-s országok nyitási metódusait.

  • Horvátország

Horvátország nemrég nyitotta meg határait a Cseh Köztársaság, Magyarország, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Szlovákia állampolgárai számárára. Visszatérés után már nincsen kötelező hatósági karantén, az országban viszont be kell tartaunk az ott hatályos járványügyi intézkedéseket. A pontos információk, teendők itt érhetőek el.

  • Görögország

Június 15-30. között jelenleg csak Athén és Thesszaloniki reptere fogad nemzetközi légijáratokat. Magyarország nem szerepel a veszélyeztetett országok listáján, így a reptéren csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatunk. Ha autóval szeretnénk megközelíteni Görögországot, akkor készüljünk fel, hogy egyelőre csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva, magyar turisták számára fontos észak-macedón-görög határ egyelőre nem elérhető. További tudnivalók itt.

  • Bulgária

Az EU és Schengen-tagállamok mind beléphetnek az országba és nincs 14 napos kötelező karantén sem, viszont ki kell tölteni egy nyilatkozatot belépéskor. Elvileg a határ átkelőknél nem kell korlátozásokra számítani, de nem árt előtte tájékozódni.

  • Ciprus

Ciprusban két fázisra osztották a járványügyi védekezés időszakát: az első fázis júnis 9-én kezdődött és június 19-én ért véget, a második szakasz pedig június 20-án veszi kezdetét. Ennek értelmében a hazánkból érkező turistáknak már nem szükséges a negatív PCR teszteredmény. A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen fel kell tölteni az utazáshoz szükséges dokumentumokat. Kiutazáskor pedig szintén ezen a platformon kell jóváhagyást kérni. További részleteket itt olvashattok.

  • Málta

Málta is megnyitotta a határait, a beutazás lehetőségét többek között Magyarország előtt is, így korlátozások nélkül beutazhatunk és hazatérés után sem szükséges a kötelező hatósági karantén. Ha további részletek érdekelnek az országról, kattints ide.

  • Olaszország

Bár Olaszország volt Európa egyik leginkább vírus sújtotta országa, június 3. óta már engedély nélkül be lehet lépni az országba. Nincs karanténkötelezettség, viszont az országban a testhőmérsékletet bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok. Akik autóval érkeznek és egy háztartásban élnek, nekik nem kötelező a maszk viselés, azonban, ha nem egy háztartásban élők utaznak közösen, akkor viszont kötelező a maszk hordása, illetve az anyósülést szabadon kell hagyni és hátul is csak két ember utazhat. Továbbá arra is érdemes odafigyelni, hogy az országban kötelező a maszk viselése a közterületeken, ez alól csak a 6 évnél fiatalabb gyerekek számítanak kivételnek. Részletek itt.

  • Spanyolország

A spanyol törvényhozás június 3-án megszavazta a veszélyhelyzet június 21-ig történő meghosszabbítását. Az első fázisban maradt területek: Madrid tartomány, Barcelona és agglomerációja, viszont Formentera, valamint a kanári-szigetek három tagja (El Hierro, La Gomera y La Graciosa) beléptek az enyhülés harmadik fázisába. Sánchez kormányfő bejelentése szerint június 21-ig hosszabbítják meg a külföldiekre vonatkozó 14 napos karantén kötelezettséget. Ettől függetlenül a légiközlekedés júniustól viszont már újraindult Magyarország és Spanyolország között. A folyamatosan változó szabályokat érdemes nyomon követni utazás előtt itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban