fbpx

Filmek, amik betekintést nyújtanak a 2000-es évek előtti divatba

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Engem általában azok a filmek kötnek le leginkább, amelyeket megspékelnek nagyon egyedi, az adott korszakhoz illő ruházattal. A Jóbarátok például elképesztően jól reprezentálja az adott évek stílusait, de ebben a cikkben én most azokat a filmeket szeretném bemutatni, amik bepillantást adnak különböző divat-korszakokba!

1960

Volt egyszer egy Hollywood

Bár Tarantino filmje 2019-ben került a mozivászonra, nézése közben mindenkit simán visszarepített a ’60-as évekbe. Az ikonikus színes ingek, gigaméretű napszemüvegek, fejpántok és miniszoknyák (csizmával!) több jelenetben beköszöntek. Sőt, nem csak ikonikus hippi-kollekciókat láthatunk, hanem Leonardo DiCaprio és Margot Robbie által betekintést nyerhetünk az akkori magasabb életszínvonalúak öltözékébe is.

Álom luxuskivitelben

A hatvanas éveket reprezentáló filmek közül nagyon ikonikus az Álom luxuskivitelben. Bár a stílusos ruhák mellett Audrey Hepburn alakítása és a történet miatt is érdemes a filmet megnézni! Ami a divatot illeti, az óriási napszemüveggel ennél a filmnél is többször találkozunk. Emellett olyan szimbolikus darabok vannak jelen, mint a gyöngysor, az egyberuhák (főleg a fekete), a kalap, kesztyű, és ne feledkezzünk meg a kék alvómaszkról sem!

1970

Annie Hall

Woody Allen Annie Hall című filmje készítésekor vajon gondolta, hogy milyen népszerűségre tesz majd szert az andrögun ruhával? Ez a stílus pontosan arra törekszik, hogy az ellenkező nem ruházkodási elemeit vegye át, ahogy csak lehet. Annie Hall a filmben kalapot, mellényt és nyakkendőt visel. Ez a megjelenés azóta többször visszatért és maradt is trendi!

Töketlen idők

A Töketlen idők című film az 1970-es évek Texasát mutatja be, tele végzős diákokkal és gólyákkal. Bár a történet nem sokatmondó, de egy limonádéfilmnek pont jó. Külön megmosolyogtató Ben Afflecket és Matthew Mcconaughey-t látni fiatalként. A korszak igazi ikonikus ruhadarabjait láthatjuk a film során, köztük a szűk farmernacik, amik trapéz alakban végződnek, crop-topok, bőrdzseki, minden, ami ruhaként tükrözi a szabadságot!

1980

Kétségbeesve keresem Susan-t

Talán nem túlzok azzal a kijelentéssel, hogyha a ’80-as évek szimbolikus sztárjának hívom Madonnát, aki a Kétségbeesve keresem Susan-t című film főszereplője. A film is a ’80-as években játszódik, igazi inspiráció annak az évtizednek a divatjából. Madonnán pedig nem látni mást csak vagány csipkekesztyűt, rengeteg ékszert és szupernőcis ruhadarabokat. 

Vissza a jövőbe

Habár ez a film nem kifejezetten a jelképes ruhái miatt híres – a Nike cipőt kivéve -, mégis tökéletesen tükrözi a ’80-as évek divatját. Marty Mcfly-on nem látunk mást csak csőszárú farmernadrágot, kockás inget és farmerdzsekit vagy pufimellényt, ráadásul a film közben betekintést kapunk az ’50-es évek divatjába is.

1990

Ponyvaregény

Bár választhatnék egy jóval ikonikusabb és divatról szóló filmet az 1990-es évekből, mégis azt gondolom, hogy a Ponyvaregény után mindenki úgy akart kinézni, mint a benne szerepet játszó Uma Thurman. Akkoriban se a „kleopátra-haj”, se a bokavillantós hosszúnadrág nem volt divat, nem beszélve a bandeau melltartóról, amit akkor láthattunk, mikor újraélesztették Mia-t. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezt követően nem hiába tért mindez vissza a divatba!

Trainspotting

A Trainspottinggal együtt a mozivászonra került a tiszta 90-es évek brit megjelenése is, amiből sok darabot a mai napig viszontlátunk. Például Renton magasderekú, feszülős farmernadrágját, mintás- vagy épp melegítőpulcsiját, sőt még egy szakadt farmer is feltűnik rajta az egyik jelenetben. Spud állásinterjú-szerelését, vagyis a farmert zakóval pedig szinte minden második emberen látjuk smart casual címszó alatt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek